Zaterdag, 6 april 2013 – Het was tegen de klok van 17.00 uur een drukte van belang in De Aardappelbeurs. Beneden een kroeg vol darters; boven 16 schakers, een wedstrijdleider en 2 trouwe toeschouwers, Joop en Nanne voor de intimi. Ofwel het eerste team van Lasker moest winnen tegen het reeds gedegradeerde Dr. Max Euwe 3 uit Enschede om zelf degradatie af te wenden.

 

 

Dit ging vrij gemakkelijk, aangezien het ratingverschil aan de eerste 2 borden ongeveer 1000 punten bedroeg. Dat onze topborden -bemand door Sikko Ros en Tjalling Wiersma- zouden winnen stond buiten kijf. In een mum van tijd -in darterskringen ook wel pijlsnel genoemd- stonden we dan ook met 2-0 voor. Door een eenvoudige zege van de jarige Rienk Sijbesma was het intussen al 3-0. Rienk strafte een lichtzinnig stukoffer van zijn opponent met enkele krachtzetten resoluut af. De overige Laskerianen moesten echter wel vol aan de bak. De serene rust die de darters beneden uitstraalden –in tegenstelling tot de luidruchtige stamtafel op andere wedstrijddagen-  had een positieve uitwerking op de denkkracht van de Laskerspelers.

Een geconcentreerd spelende Erik Bosma bracht het 4e punt binnen. Hij won al snel een kwaliteit en dit resulteerde uiteindelijk in stukwinst. Met een winnende mataanval rondde hij de partij in stijl af. Jan Hibma scoorde het winnende punt tegen de op papier sterkste opponent. In een tactische partij vlocht Jan een duivelse wending in de stelling waar zijn toch niet malse tegenstander met ogen open intrapte. Ofwel een schot in de roos van Jan. Ronald van der Veen liet het 6e punt aantekenen. Langzaam maar zeker kwam hij iets beter te staan en toen zijn tegenstander in het eindspel enige onnauwkeurigheden beging, was de buit binnen. Murk Viersma deed geen gekke dingen en het evenwicht werd dan ook nooit echt verbroken. Dit leverde uiteindelijk een mooi halfje op. Dolf Wissmann tot slot overspeelde zijn tegenstandster met speels gemak, maar was toen het tijd was om te oogsten niet scherp en zag zijn voordeel dan ook als sneeuw voor de zon verdwijnen met uiteindelijk een nederlaag tot gevolg. Eindstand 6,5 – 1,5.

Kortom, het vlaggeschip van de schaakclub Emanuel Lasker schoot dit seizoen langzaam uit de startblokken. De slowstarters hebben zich echter  -geϊnspireerd door de pijlsnelle darters- inmiddels uit de gevarenzone gespeeld met 2 overwinningen op een rij. Dit lijkt genoeg om degradatie te ontlopen, tenzij er in de slotronde over 2 weken sprake is van matchfixing. De grootste concurrent van Lasker moet dan namelijk aantreden tegen de soevereine kampioen SISSA; beide teams komen uit Groningen…..

Uitslagen en stand.

 

Lasker had wit aan de even borden.

Door uw pijlsnelle reporter Jan Hibma

 

 

 

Laatst aangepast (zondag, 07 april 2013 22:21)