Zaterdag 21 september was het dan eindelijk weer zo ver. De eerste ronde van de landelijke schaakcompetitie ging van start; met nieuwe teams, nieuwe tegenstanders en een nieuw speeltempo. Vertrouwd blijft de 2e Klasse A waarin het eerste team van de schaakclub Lasker uit Sint Jacobiparochie zich vorig seizoen nipt handhaafde. Nipt en klop stonden centraal in het denksportcentrum van de Nederlandse Bridge Bond te Utrecht. Ofwel het dubbeltje rolde deze keer net de verkeerde kant op tegen Utrecht 2; gewonnen stellingen werden niet gewonnen en bedenkelijke tot verloren stellingen leverden wel punten op.

We begonnen goed met een degelijke remise van invaller Thys Tuinstra. Thys deed allemaal gezonde zetten en maakte zich meester van de a-lijn. Dit maakte kennelijk zoveel indruk met als gevolg dat de vrede al snel werd getekend. Een goede partij van de teamcaptain van Lasker 2.

Sikko Ros volgde dit voorbeeld niet veel later hoewel hij in een lopereindspel een gezonde pion voor stond. Volgens kenners moest dit gewonnen zijn maar Sikko kon er niet door heen komen. De vredespijp derhalve en een 1-1 tussenstand.

Het dubbeltje rolde bij invaller Jacob Strikwerda de verkeerde kant op. Hij stond na een stukoffer van zijn opponent zeker niet minder maar toen hij een pionnetje snoepte ging het snel bergafwaarts.

Bij Ronald van der Veen daarentegen zat het niet tegen. Hij werd aardig in de verdediging gedrukt maar kreeg een vol punt in de schoot geworpen door een ondoordacht incorrect stukoffer van zijn jeugdige tegenstander. Tussenstand 2-2.

De onnodige nederlaag van Jan Hibma was het kantelpunt in de wedstrijd. Hij trok fel van leer tegen de zwarte koning en kon zowel op de 13e als ook op de 23e zet een nagenoeg winnende stelling bereiken. Hij deed het echter te mooi met het bekende deksel als gevolg.

Tjalling speelde naar eigen zeggen een partij uit één stuk hoewel een door beide partijen gemiste stukwinst een klein smetje op de partij vormde. Tjalling opende origineel en bouwde een klein positioneel voordeeltje met vaste hand uit tot een winnend eindspel. Een puike partij waardoor de tussenstand op 3-3 kwam.

Erik Bosma stond duidelijk minder met als gevolg dat Rienk Sijbesma in een iets betere stelling een remiseaanbod afsloeg. Rienk overzag in het vervolg helaas een venijnig zetje waardoor de kansen keerden en het resterende eindspel voor Rienk niet meer te houden was. Een 4-3 achterstand.

Inmiddels had Erik zich terug in de partij geknokt en was hij -na een mislukte openingsopzet die een pion kostte- in een pionneneindspel verzeild geraakt. Erik had goed ingeschat dat dit wel remise was te houden en deze inschatting bleek uiteindelijk juist.

De conclusie na afloop was dat er meer in had gezeten dan een nipte 4,5 tegen 3,5 nederlaag en dat een gelijkspel de krachtsverhoudingen beter had weergegeven. Naast klop kregen de Laskerianen ook nog eens de hongerklop. Het Chinese wok- en grillrestaurant in de kop van Noord-Holland bood uitkomst; over vertrouwd gesproken.

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen.

T

Utrecht 2

2027

Emanuel Lasker

2025

1.

Arend van Oosten

2203

Sikko Ros

2216

½

½

2.

Andre Bouwmeester

2126

Rienk Sijbesma

2108

1

0

3.

Meindert van der Linde

2104

Tjalling Wiersma

2172

0

1

4.

Sven Dijkhuis

2039

Ronald van der Veen

1942

0

1

5.

Harm Theo Wagenaar

1957

Jan Hibma

2032

1

0

6.

Sebastian Halfhide

1870

Erik Bosma

1956

½

½

7.

Marc Schwartz

1976

Thijs Tuinstra

1921

½

½

8.

Pieter de Groot

1940

Jacob Strikwerda

1856

1

0

Door Jan Hibma