“Ik had hem in de touwen maar liet hem toch even ontsnappen voordat ik definitief toesloeg”. Dit citaat kon zaterdagmiddag in de bovenzaal van de Aardappelbeurs worden opgetekend uit de mond van Rienk Sijbesma. De fraaie overwinning van Rienk met wit vormde de inleiding tot een ongemeen spannende schaakbokswedstrijd die uiteindelijk onbeslist eindigde. In de sfeervolle (boks)arena fungeerde koploper Lonneker als tegenstander in de 2e ronde van de 2e Klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Lasker was echter zeker niet de kop van jut; integendeel over en weer werden rake klappen uitgedeeld.

 

Lonneker kwam langszij door een nederlaag van Ronald van der Veen. Met zwart moest hij tegen 200 ratingpunten meer opboksen. In de opening kreeg hij ‘een tikkie’ maar knokte zich bewonderenswaardig terug. Onnodig torenverlies kostte hem helaas uiteindelijk de kop.

Inmiddels waren er ook drie partijen onbeslist geëindigd en wel die van Sikko Ros, Jan Hibma en Erik Bosma. Sikko trok met wit fel van leer tegen zijn op papier duidelijk mindere tegenstander. Deze wist echter van geen wijken en ontdook alle aanvallen op zijn veste beheerst met een terechte puntendeling als gevolg. Jan vloog er met wit deze keer niet als een dolleman in met als gevolg dat hij enigszins tegen de touwen werd gedrukt. Voor het ergste werd gevreesd want Jan heeft nu eenmaal ruimte nodig. Toen hij deze uiteindelijk kreeg, werden de bokshandschoenen alras geschud ten teken van een puntendeling. Erik bokste met zwart tegen de niet malse ‘ex-Fries’ Menno Monsma een technische partij. Over en weer werden plaagstootjes uitgedeeld zonder dat het evenwicht echt werd verbroken; een goede remise van Erik. Tussenstand 2,5 tegen 2,5.

Uitgerekend Murk Viersma -die the noble art of self defence tot kunst heeft verheven- sloeg middels een KO met zwart verwoestend toe. ‘Nachtbraker’ Murk deed zijn naam als counterpuncher eer aan door uit een gesloten verdediging zoals gezegd keihard toe te slaan. Of om in bokstermen te blijven het werd zijn tegenstander letterlijk zwart voor de ogen.

Door deze zwaarbevochten overwinning kwam Lasker met 3,5 tegen 2,5 voor en hing een sensatie in de lucht. Echter Tjalling Wiersma had het met zwart aan bord 1 tegen een Internationaal Meester zwaar te verduren. Hij verdedigde zich als een leeuw maar uiteindelijk ging letterlijk en figuurlijk het licht uit. Letterlijk in de zin dat het ledlampje boven zijn bord zich de hele middag in duisternis hulde.

Door dit resultaat kwam Lonneker weer langszij en rustte er een zware druk op invaller en teamcaptain van het tweede Thys Tuinsta. Het werd de (laatste) partij van de dag. Thys opende met wit rustig maar werd in het middenspel toch enigszins teruggeslagen en moest een kwaliteit inleveren. Mentaliteit en vechtlust kan Thys nooit ontzegd worden en hij vocht zich terug in de partij die uiteindelijk meer dan 100 zetten duurde en vele velletjes papier kostte. Thys had goed gezien dat het lopereindspel remise was te houden en zo geschiedde het ook met een zwaarbevochten maar terechte 4-4 einduitslag als gevolg.

Ook in deze match werd eens te meer duidelijk dat ratingverschil lang niet altijd doorslaggevend is. Dit gegeven moet Lasker sterken in de rest van de competitie. Op 7 december staat de uitwedstrijd tegen het sterke Meppel op het programma. Gemiddeld ratingverschil net als tegen Lonneker ‘slechts’ 50 punten; Meppel is gewaarschuwd.

Emanuel Lasker

2026

Lonneker

2075

4

4

1.

2181

IM Bernd Kohlweyer

2428

0

1

2.

2216

1951

½

½

3.

1958

2162

0

1

4.

2096

1974

1

0

5.

1953

2070

½

½

6.

2017

2002

½

½

7.

1864

2000

1

0

8.

1923

2012

½

½

Door uw speciale boksverslaggever Jan Hibma

Laatst aangepast (vrijdag, 08 november 2013 11:45)