Het is onderhand genoegzaam bekend dat zowel Laser 1 (landelijk) als ook Lasker 2 (provinciaal) een reputatie hebben opgebouwd  als het om ‘bekerschaken’ gaat. Zo won Lasker 1 op 15 oktober 2010 met 1-3 van het 2 klassen hoger spelende En Passant en wist Lasker 2 op 7 mei 2012 na een bloedstollende finale tegen Schaakwoude bekerkampioen van Friesland te worden.

Het mooie van bekerschaak is dat er met viertallen wordt gespeeld en dat er bij een gelijkspel gevluggerd dient te worden om tot een winnaar te komen. De lezer voelt ‘hem’ al aankomen; de spanning viel afgelopen vrijdag de 13e weer eens te snijden in de Aardappelbeurs en een barrage moest uitsluitsel geven.

 

Lasker 1 moest het opnemen tegen het sterke SISSA uit Groningen en een kwartier later dan gepland drukte wedstrijdleider Murk Viersma de klokken in. Dit had nog heel wat voeten in de aarde aangezien de klokken in eerste instantie verdwenen waren. Het leek wel een verdwijntruc van Hans Klok.  Niets was minder waar; de klokken waren in het kader van Serious Request in Oude Bildtzijl. In een race tegen de klok wist clubicoon Tjalling Wiersma ze uiteindelijk terug te toveren.

 

We begonnen slecht met een nederlaag van Sikko Ros. Sikko zette de partij met wit scherp op en ging onder opoffering van een paar pionnen en later nog een stuk op jacht naar de zwarte koning. Zijn opponent had alles echter goed berekend en toen zijn koning een veilig heenkomen had gevonden, restte Sikko niks anders dan zijn koning om te leggen.

 

We kwamen met 0-2 achter door een nederlaag van Tjalling Wiersma met zwart. Tjalling speelde met een zogenaamde losse pion maar er leek aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. Sterker nog Tjalling trok zelfs ten strijde tegen de witte koning maar dit vergde te veel van zijn stelling met het bekende deksel als gevolg.

 

Rienk Sijbesma bracht ons met de witte stukken weer terug in de partij hoewel het hier in het middenspel absoluut niet naar uit zag. Rienk stond zeer bedenkelijk maar strafte een onoplettendheid van zijn tegenstander met een geniepig schaakje gedecideerd af.

 

Jan Hibma trok met zwart nota bene fel van leer en lange tijd was er sprake van een dynamisch evenwicht waarin Jan iets meer ruimte had. Jan hield vervolgens na tactische schermutselingen zijn hoofd koel en besliste de partij uiteindelijk in zijn voordeel met een subtiele loperzet. Kortom 2-2 met een snelschaakbarrage met verwisselde kleuren tot gevolg.

 

Door een aparte regel moest het Laskerkwartet de barrage winnen om door te bekeren. Bij een gelijkspel namelijk valt  het resultaat aan het 4e bord in de gewone partij af; in dit geval de winstpartij van Jan. Nu is Jan zijn hele leven al bezig met afvallen maar dit terzijde.

 

De barrage werd ongemeen spannend. Door een snelle winstpartij van Tjalling, een nederlaag van Sikko en een remise van Rienk stond het 1,5 tegen 1,5. Op basis van genoemde ‘afvalregel’ wist Jan wat hem te doen stond: winnen. Hij kwam hier akelig dichtbij maar zijn poging de zwarte koning -die het hele bord over wandelde- in een matnet te vangen strandde in het zicht van de haven met een nederlaag als gevolg. Al met al weer een prachtig gevecht in de bovenzaal van de Aardappelbeurs met tot slot nog een woord van dank aan de supporters Erik Bosma en Dolf Wissmann en wedstrijdleider Murk. Murk bleef -zoals het een goede scheids betaamt- onder alle omstandigheden rustig en loste een instellingsfoutje van de digitale klokken grootmeesterlijk op! Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen.

 

Sikko Ros                   -           Erik-Jan Hummel                   0-1       (0-1 in barrage)

 

Tjalling Wiersma        -           Frits Rietman                         0-1       (1-0  in barrage)

Rienk Sijbesma           -           Paul ten Vergert                    1-0       (1/2 in barrage)

Jan Hibma                  -           Jan Joris Groenewold            1-0       (0-1  in barrage)

 

Door Jan Hibma.

 

Laatst aangepast (woensdag, 18 december 2013 14:20)