De sfeervolle bovenzaal van Oasis in hartje Meppel vormde zaterdagmiddag het decor van een heus loopgravengevecht. Wat wil het geval? In de derde ronde van de landelijke schaakcompetitie in de 2e klasse A staat Meppel tegen Emanuel Lasker op het programma. Beide teams zijn er op gebrand niet te verliezen en er ontspant zich dan ook een klassiek lopergravengevecht. Het is Laskeriaan Murk die opmerkt dat 6 van de 8 witte lopers zich op g2 ingraven; de overige 2 wanen zich veilig op e2. Kortom geen messcherpe openingen met wit maar op alle borden is sprake van een rustige openingsopzet.

Het is Dolf Wissmann die als eerste uit de loopgraaf te voorschijn komt. Dolf zijn eerste wedstrijd voor Lasker 1 dit seizoen is gelijk een voltreffer. Na tegengestelde rokades stormt Dolf onvervaard op de vijandelijke zwarte koning af en hoewel hij het zichzelf nog even lastig maakt, valt er op zijn overwinning niks af te dingen.

 

Helaas trekt een nederlaag van Tjalling Wiersma tegen een grootmeester de stand weer in evenwicht. Tjalling zijn witte loper trekt via c4 en f7 onvervaard ten strijde maar zijn moed wordt niet beloond. Zijn bliksemoverval werkt als een boemerang en niet veel later sneuvelt onze clubgoeroe. Gezien het ratingverschil geen schande.

 

Na een rustige flankopening vliegen Sikko Ros en zijn tegenstander elkaar ineens in de haren. Nadat de kruitdampen zijn opgetrokken en de haren recht gestreken, blijkt de stelling in evenwicht met een puntendeling tot gevolg.

 

Murk Viersma volgt niet veel later dit voorbeeld. Hij zet zijn zwar(t)e stukken als vanouds op de goede velden en staat duidelijk beter. Na wat schermutselingen en ruil van wat stukken is er van voordeel niet echt sprake meer en wordt de vrede getekend. Tussenstand 2-2.

 

We komen voor het eerst op achterstand door een nederlaag van teamcaptain Erik Bosma. Tactisch aan bord 2 geposteerd trekt hij met zwart in het middenspel dapper ten aanval maar helaas sneuvelt er onderweg een pion. Hij recht als vanouds zijn rug maar deze keer is zijn vechtlust niet genoeg om een nederlaag af te wenden.

 

Ronald van der Veen brengt ons weer langszij. Hij snoept een zwarte pion mee en heeft goed gezien dat een stukoffer zijn koning niet echt in gevaar brengt. Hij blijft uiteindelijk een paard voor en weet dit met vaste hand te verzilveren. Tussenstand 3-3.

 

Met ‘ouwe meuk’ Rienk Sijbesma en Jan Hibma nog achter de borden lijkt een stunt nabij. Rienk wint onderweg een stuk voor een paar pionnen en zijn slapende loper op g2 ontpopt zich tot een reus. Een onoplettendheid doet de kansen echter keren. Rienk zijn witte loper weet in combinatie met een pion uiteindelijk nog remise te maken.

 

Jan (lichting 81-6) heeft de hele partij -met zwart nog wel- een ruimtelijk over(ge)wicht maar zijn tegenstander graaft zich volledig in. Vlak voor de tijdcontrole komt het tot een hevige worsteling en vliegen de stukken er letterlijk en figuurlijk af. Na de tijdcontrole ontstaat er een dynamisch evenwicht met de vredespijp als gevolg.

 

Al met al een terechte 4-4 einduitslag. Door dit resultaat staat Lasker 8e van de 10 met 2 punten uit 3 wedstrijden. Voor de liefhebbers volgt hier de gedetailleerde uitslag waarbij Lasker wit aan de oneven borden had.

Richard Berendsen     Rienk Sijbesma           rem.

Micha Jans                  Erik Bosma                 1-0

Dennis de Vreugt       Tjalling Wiersma        1-0

Roel Donker               Sikko Ros                   rem.

Fokke Jonkman          Dolf Wissmann          0-1

André Klomp             Jan Hibma                  rem.

Alwin Pauptit             Ronald v/d Veen        0-1

Bart Davids                Murk Viersma            rem.

 

 

Door uw speciale oorlogscorrespondent Jan Hibma.