De Aardappelbeurs vormde de eerste zaterdag van het nieuwe jaar het decor van een spannende schaakwedstrijd. Lasker 1 moest het in de 2e klasse A van de landelijke schaakcompetitie opnemen tegen het 2e team van Groninger Combinatie. Op voorhand een zware dobber maar Lasker vocht als vanouds voor wat het waard was. Helaas ook in het nieuwe jaar het oude liedje; wel kansen maar geen punten ofwel een 3-5 nederlaag. Hier zag het lange tijd niet naar uit.

 

Sikko Ros zette Lasker op voorsprong door een mooi opgezette koningsaanval met vaste hand naar winst te voeren. Een puike partij van onze hoogste ratinghouder.

De voorsprong werd geconsolideerd (2-1) door remises van Rienk Sijbesma en Dolf Wissmann. Rienk liet zich vrijwillig opschepen met een losse pion maar hield het eindspel uiteindelijk gemakkelijk remise. In de analyse bleek dat Rienk middels een subtiele damezet het initiatief had kunnen grijpen.

Dolf dirigeerde zijn licht stukken naar de vijandelijke koning maar deze hield zijn stelling gesloten en counterde op de damevleugel. Er ontstond een dynamisch evenwicht waarbij beide kemphanen uiteindelijk voor het halve ei kozen.

We kwamen op een 2-3 achterstand door nagenoeg identieke nederlagen van Murk Viersma en Ronald van der Veen. Beiden verloren door een onachtzaamheid ergens een pion en kwamen dit materiaalverlies -ondanks verwoede tegenstand- uiteindelijk niet meer te boven.

Jan Hibma offerde 2 pionnen en hoewel het gevaarlijk oogde neutraliseerde zijn tegenstander alle dreigingen met vaste hand. Toen Jan in tijdnood ook nog eens misgreep was een nederlaag niet meer af te wenden (2-4).

Erik deed verwoede pogingen het tij te keren. Na eerste zelf door het oog van de naald te zijn gekropen, maakte hij het zijn opponent in het eindspel nog ‘verrekte’ lastig. Helaas was zijn inventiviteit net niet genoeg voor de winst en moest hij berusten in remise (2,5-4,5).

Lasker’s clubicoon Tjalling Wiersma was lang niet fit -hij ‘dreigde’ zelfs even zich af te melden- maar op karakter nam hij toch plaats achter het bord. Niks geen salonremise; Tjalling haalde alles uit de kast om zijn tegenstander pootje te lichten. Linksom, rechtsom en door het midden. Deze verdedigde zich echter taai met een zwaarbevochten halfje (3-5) als beloning. In de analyse bleek dat de inmiddels opgeknapte Taling ergens een goede kans had gemist.

 

Gemiste kansen vormden de rode draad van deze middag. Als iedereen zijn kansen had benut -het lijkt wel voetbal- had er mogelijk een sensatie in de vorm van een gelijkspel ingezeten. Het mocht niet zo zijn. De topborden presteerden overigens naar behoren. Aan de lagere borden was het ratingverschil (te) groot met 3 nederlagen als gevolg.

 

Rienks Sijbesma         -           Joop Houtman                        rem

Dolf Wissmann          -           Peter Hulshof             rem

Tjalling Wiersma        -           Jan Balje                     rem

Sikko Ros                   -           Adrian Clemens         1-0

Jan Hibma                  -           David Slagter             0-1

Erik Bosma                 -           Amir Nicolai               rem

Ronald van der Veen -           Evie Warmelink          0-1

Murk Viersma            -           Peter Bosker               0-1

 

Einduitslag 3-5. Lasker had wit aan de even borden.

 

Door Jan Hibma.