Amsterdam, zaterdag 8 februari 2014 – Op het moment dat de Nederlanders toeslaan op de Olympische 5 kilometer staat voor het 1e team van de schaakclub Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie een cruciaal duel in de 2e klasse A van de landelijke schaakcompetitie op het programma. Na een voorspoedige autorit en 2 vlekkeloze tramtochtjes arriveert de vriendenploeg mooi op tijd in het Ignatius Gymnasium te Amsterdam- Zuid; het nieuwe onderkomen van tegenstander Caïssa. Maar liefst 6 teams van de grootste schaakclub van Nederland treden hier in het strijdperk. Lasker moet het opnemen tegen Caïssa 3 dat met ingang van de 5e ronde gedeeld eerste staat met 4 uit 7. Lasker staat 8e. Het gemiddelde ratingverschil bedraagt 70 punten in het nadeel van Lasker. Winnen is eigenlijk een must maar lijkt een onmogelijke opgave. Echter zoals wel vaker blijft Lasker 1 verbazen als de nood aan de man is. Een 3,5 – 1,5 achterstand wordt in een spectaculaire slotfase omgebogen tot een 3,5 – 4,5 overwinning. Wat kan sport toch mooi zijn.

 

We begonnen goed met 3 remises van uiteenlopend karakter. Dolf  werd met zwart geconfronteerd met een dubieus maar niet ongevaarlijk pionoffer. Het kostte hem de nodige tijd het antigif te vinden. Dit tijdgebrek was uiteindelijk aanleiding voor de puntendeling te gaan.

Erik Bosma daarentegen offerde er met wit middels een 30 jaar oude zolderkamervariant lustig op los. Het was lange tijd onduidelijk wie er beter stond. Beide spelers grepen een keer mis en op miraculeuze wijze werd er uiteindelijk een dynamisch evenwicht bereikt. Jammer dat Erik’s creatieve en moedige spel slechts een halfje opleverde.

Murk Viersma kreeg met zwart een gevaarlijk gambiet te bestrijden. Hij kende zijn klassiekers en pareerde de aanval schijnbaar met achteloos gemak. Het is jammer dat hij in lichte tijdnood de winst over het hoofd zag en een paareindspel met pluspion verkoos; helaas bleek dit niet te winnen.

Lasker raakte achterop door nederlagen van Ronald van der Veen en Sikko Ros. Ronald offerde met wit al snel een pion maar wat hij ook probeerde hij won deze niet terug. Hij zag nog kans af te wikkelen naar een toreneindspel maar helaas was de zwarte pluspion niet meer af te stoppen.

Sikko -nog ongeslagen- lanceerde met wit een koningsaanval maar zijn tegenstander was op zijn hoede en pareerde de dreigingen op tactische wijze. Toen de kruitdampen waren opgetrokken stond Sikko te veel materiaal achter en hoewel hij het nog wel even probeerde was een nederlaag onafwendbaar. Tussenstand 3,5 – 1,5.

 

De oude meuk (Tjalling Wiersma, Rienk Sijbesma en Jan Hibma voor intimi) wist wat hen te doen stond: winnen. Tjalling (met wit) trof wederom een zeer sterke opponent die al zijn stukken richting Tjalling’s koning dirigeerde. Tjalling daarentegen vestigde al zijn hoop op een vrijpion op de dameveleugel. Het werd een ongemeen spannende spectaculaire wedloop waarbij één ding duidelijk was: er ging iemand mat. Tjalling had diep berekend dat hij dit niet was een met 2 dames op het bord besliste hij uiteindelijk de partij met onafwendbaar mat. Chapeau voor onze nestor.

Rienk volgde dit voorbeeld niet veel later. Hij kwam iets minder uit de opening en remise leek het hoogst haalbare. Zijn tegenstander begon echter te forceren en met al zijn ervaring wist Rienk in het toreneindspel het initiatief naar zich toe te trekken. Ook hier een wedloop van pionnen maar ook Rienk had scherp berekend dat hij eerst was.

Aan Jan tenslotte de taak om het af te maken met de zwarte stukken . Hij had de hele partij ruimtevoordeel maar zijn tegenstander zette alles vast. Toch zag Jan in het 5e speeluur kans de b-lijn te bemachtigen en op slinkse wijze de witte dame te winnen waarmee de buit binnen was.

Al met al een zwaarbevochten maar terechte 3,5 – 4,5 overwinning die Lasker weer wat lucht geeft in de strijd tegen degradatie. Helaas pakte ook de concurrentie punten zodat met nog 4 ronden te gaan Lasker nog 2x moet winnen. Lasker staat nu 8e maar heeft alles in eigen hand met wedstrijden tegen de nummers 6, 7, 9 en 10 nog voor de boeg. Het zal de lezer niet verbazen dat de Chinees –nota bene in het Chinese jaar van het paard- de Laskerianen opperbest smaakte.

 

Voor de liefhebbers volgens hier tot slot de gedetailleerde uitslagen.

 

T

Caissa 3

2113

Emanuel Lasker

2045

1.

Jos ten Hacken

2138

Sikko Ros

2212

1

0

2.

Francis Lesman

2079

Dolf Wissmann

2039

½

½

3.

CM Jasel Lopez

2241

Tjalling Wiersma

2165

0

1

4.

FM Hajo Jolles

2094

Rienk Sijbesma

2130

0

1

5.

Paul Schipper

2124

Erik Bosma

1952

½

½

6.

Avni Sula

2083

Jan Hibma

2024

0

1

7.

Helmer Wieringa

2108

Ronald van der Veen

1977

1

0

8.

Pieter Melford

2035

Murk Viersma

1858

½

½

 

 

Door Jan Hibma.