Zaterdagmiddag 29 maart 2014 – Na wat ruzie met de TomTom en de parkeermeter druppelen de laatste schakers van Lasker 1 net op tijd het Pieter Nieuwland College in Amsterdam binnen. De belangen waren groot in de 2e klasse A van de landelijke schaakcompetitie. In de strijd tegen degradatie moest er eigenlijk gewonnen worden van tegenstander VAS; een puntendeling was eventueel  ook welkom. Het liep echter anders hoewel er -zoals wel vaker dit seizoen- meer in had gezeten.

We begonnen slecht met nederlagen van Rienk Sijbesma en Erik Bosma, beide met de zwarte stukken. Rienk -redelijk op dreef dit seizoen- had zijn dag niet. Hij stelde de rokade een zet te lang uit en overleefde de aanval op zijn koning vervolgens niet.

Erik offerde tijdelijk een pion maar ontdekte net op tijd dat dit kleinood niet meer terug te winnen was. Hij zette zich als vanouds nog wel schrap maar ook hij overleefde een aanval op zijn koning uiteindelijk niet.

Sikko Ros bracht ons weer terug in de wedstrijd middels een wisselvallige overwinning. Hij kwam goed uit de opening maar in het middenspel keerden de kansen toch enigszins. In de slotfase hield Sikko het hoofd koel met de aansluitingstreffer tot gevolg. 2-1.

Jacob Strikwerda speelde onbevangen en bracht ons weer langszij. Hij raakte wel een stuk achter maar dit paard stond reddeloos verloren in een hoekje. Jacob sloeg vervolgens toe in het centrum. Een puik punt van onze Amsterdamse invaller. 2-2.

Murk Viersma consolideerde de stand middels een goede remise met zwart. Hij kwam iets gedrongen te staan maar loste het ruimtegebrek met vaste hand op. Er ontstond vervolgens een dynamisch evenwicht met de vredespijp tot gevolg.

Jan Hibma -na 2 overwinningen in de winning mood- offerde met wit een vol stuk en leek de zwarte monarch in een matnet te vangen. De vele complicaties, penningen en tijdnood deden de kansen helaas keren en toen Jan remise uit de weg ging, kreeg hij uiteindelijk het beruchte deksel op zijn neus. 3,5 -2,5.

Ronald van der Veen -tactisch met zwart aan bord 2 geposteerd- en de onlangs 64 jaar geworden Tjalling Wiersma aan bord 1 wisten vervolgens wat hun te doen stond: minstens 1,5 punt scoren om nog een gelijkspel uit het vuur te slepen.

De nestor van Lasker was met wit hard op weg het volle punt te pakken. Middels een diep doordacht kwaliteitsoffer kreeg hij het beste van het spel en leek winst slechts een kwestie van tijd. Er leiden vele wegen naar Rome en de route die onze kopman koos, bleek uiteindelijk curieus genoeg net niet te winnen. Remise en een tussenstand van 4-3.

Ronald stond derhalve voor een schier onmogelijke opgave: winnen. Na enigszins in de verdediging te zijn gedrukt vocht hij zich goed terug en in het eindspel stond hij op een gegeven moment zeker niet minder. Het was echter best wel gevaarlijk rond zijn koning en ook de tijd begon te dringen. Jammerlijk genoeg wikkelde hij af naar een toreneindspel dat door een vingerfoutje uiteindelijk nog verloren ging. Eindstand 5-3.

 

Met nog 2 wedstrijden voor de boeg staat Lasker 9e met 5 punten uit 7 wedstrijden. Twee punten voor op de nummer 10 Hardenberg waar in de slotronde (10 mei) nog tegen aangetreden moet worden. Een punt achter op Meppel. De nummers 9 en 10 degraderen. Kortom het water staat aan de lippen. Op 12 april thuis tegen Het (sterke) Witte Paard uit Haarlem. Aanvang: 13.00 uur. Theater: bovenzaal van café Schuitmaker. Komt allen!

 

T

VAS

2056

Emanuel Lasker

2028

5

3

1.

FM Aran Kohler

2227

Tjalling Wiersma

2165

½

½

2.

Victor Hendriks

2194

Ronald van der Veen

1977

1

0

3.

Gerrit Visser

2028

Sikko Ros

2212

0

1

4.

Pim Ghijsen

2116

Rienk Sijbesma

2130

1

0

5.

Niels van Dam

2016

Jan Hibma

2024

1

0

6.

Morrison Lesger

2022

Erik Bosma

1952

1

0

7.

Milan Ramer

1972

Jacob Strikwerda

1908

0

1

8.

Veron Roesink

1875

Murk Viersma

1858

½

½

 

 

Door Jan Hibma