Het was zaterdag 1 november weer eens ongemeen spannend in de bovenzaal van de Aardappelbeurs. Met nog 2 partijen te gaan was de tussenstand in de wedstrijd tussen Lasker 1 en Groninger Combinatie 4 in de 3e Klasse A van de landelijke competitie 3-3.

Met Sikko Ros en Jan Hibma nog achter de borden zag het er slecht uit voor Lasker. Sikko stond bedenkelijk tot verloren en Jan stond weliswaar een pion voor maar winst zat er zo op het eerste gezicht niet in.

Teamcaptain Erik sommeerde Jan desalniettemin om door te spelen en Jan offerde prompt zijn pluspion. Er ontspon zich vervolgens een dans om beide koningen die uiteindelijk door Jan in zijn voordeel werd beslecht. Sikko had zich inmiddels op miraculeuze wijze teruggeknokt in de partij en hield het resterende toreneindspel moeiteloos remise.

Hier mocht hij zijn handen meer dan mee dicht knijpen aangezien zijn opponent vanaf het begin de partij dicteerde. Kortom een 4.5 - 3.5 overwinning op karakter waarbij Lasker tot het gaatje moest.

Door dit resultaat staat Lasker na 2 ronden in de middenmoot. Echter met nog 7 ronden voor de boeg is er nog van alles mogelijk. De 3-3 kwam tot stand door 4 zwaarbevochten remises, een overwinning van Tjalling Wiersma en een nederlaag van Dolf Wissmann.

Invaller Jacob Strikwerda kreeg een aparte opening op zijn dak maar kwam m.i. nergens serieus in de problemen. Na wat tactische slagenwisselingen over en weer hield de zwarte dame van Jacob de twee witte torens moeiteloos in bedwang.

Murk Viersma gaf al snel zijn witte loper voor een zwart paard. Zijn betere pionnenstructuur resulteerde helaas niet in voordeel en na wat touwtrekken over en weer werd de vredespijp gerookt in een stelling waarin Murk zeker niet minder stond.

Rienk Sijbesma kwam naar eigen zeggen goed weg. Hij kwam gedrongen te staan een zijn twee zwarte lopers waren duidelijk minder dan de vijandelijke paarden. Rienk valt echter niet zo maar om en hij accepteerde uiteindelijk het remiseaanbod gretig.

Bij Erik Bosma was het weer eens een tactische heksenketel die uiteindelijk in een toreneindspel uitmondde. Erik raakte materiaal achter maar had goed gezien dat zijn 2 zwarte pionnen genoeg tegenwicht vormden voor de vijandelijke toren.

Tjalling kwam tegen oud-Laskerlid Fred Sluzewski met wit steeds een tikkeltje beter te staan en besliste de partij tenslotte met een paardvork.

Dolf Wissmann kwam met wit iets minder uit de opening maar na een kwaliteitsoffer leek er geen vuiltje aan de lucht. Uiteindelijk ging er helaas toch iets mis.

Tot slot een woord van dank aan wedstrijdleider Joop Claus. Aangezien hij toch vaak al als toeschouwer aanwezig is, was hij deze keer niet te beroerd de wedstrijd in goede banen te leiden. Hij deed dit rustig en raakte niet in paniek toen bleek dat het instellen van de klokken vanwege het nieuwe speeltempo nog al wat voeten in de aarde had. De ‘klokkenluider’ klaarde deze klus met hulp van een Groninger expert op soevereine wijze.

T

Emanuel Lasker

2037

Groninger Combinatie 4

1896

1.

Sikko Ros

2231

Henk ten Doeschate

1961

½

½

2.

Tjalling Wiersma

2176

Fred Sluzewski

1931

1

0

3.

Rienk Sijbesma

2135

Taco van de Poel

1923

½

½

4.

Dolf Wissmann

2046

Henk Bosveld

1930

0

1

5.

Erik Bosma

1951

Reno Emerencia

1932

½

½

6.

Jan Hibma

2032

Govert Pellikaan

1899

1

0

7.

Jacob Strikwerda

1890

Henk Pompstra

1719

½

½

8.

Murk Viersma

1835

Wim van Beersum

1869

½

½

Door uw speciale schaakverslaggever Jan Hibma

Laatst aangepast (zondag, 02 november 2014 20:50)