Na verlies in de eerste ronde en een moeizame overwinning in de tweede moest Lasker 1 zaterdag 22 november aantreden tegen SG Max Euwe 4 uit Enschede. Na een autorit van ruim 2 uur namen de Laskerianen klokslag 13.00 uur vol goede moed plaats achter de borden. Echter van beginnen was geen sprake. Het felle zonlicht scheen ons vol in de ogen hetgeen Rienk Sijbesma de legendarische opmerking ontlokte “kan de zon ook uit; zo weiger ik te spelen”. Zonneschermen weigerden echter dienst en er zat niks anders op dan alle borden, tafels en stoelen en kwartslag te draaien. Zo geschiedde en er ontwikkelde zich -ondanks het grote ratingverschil in het voordeel Lasker- een spannende wedstrijd. Er leek aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht en we kwamen al snel met 3-1 voor door remises van Jacob Strikwerda en Dolf Wissmann en overwinningen van Ronald van der Veen en Erik Bosma.

 

Jacob snoepte een witte pion mee maar moest vervolgens nauwkeurig spelen om niet in het nadeel te raken. Hij deed dit met vaste hand en kwam beter te staan. Met het oog op de klok koos hij verstandig voor een puntendeling. Een goede remise van onze invaller.

Ronald bracht ons aan de leiding met een gedegen overwinning op de op papier zwakste speler van Max Euwe. Dat dit vaak niks zegt zou later nog blijken. Ronald dirigeerde zijn stukken gedecideerd naar de zwarte koning en toen was er geen houden meer aan. Een puike zege van onze wereldreiziger die zijn tegenstander er snel “down under”had.

Dolf consolideerde de voorsprong met een zeer benauwde remise. Hoewel hij met zwart fel van leer trok, deed één mindere zet de kansen keren en ging er een pion verloren. Dolf verdedigde zich vervolgens creatief en mocht uiteindelijk zijn handen dichtknijpen met een halfje.

Erik Bosma bouwde de voorsprong tegen de sterkste speler van Max Euwe verder uit. Hij offerde een pion en won uiteindelijk de kwaliteit. Hij moest vervolgens nog wel nauwkeurig spelen maar dit was onze teamleider met de witte stukken wel toevertrouwd. Al met al een mooie en vooral belangrijke overwinning.

Sikko Ros bracht ons op 4-1. Sikko had goed gezien dat zijn aanval op de zwarte monarch veel gevaarlijker was dan die van zijn opponent. Het grote ratingverschil gaf hier uiteindelijk de doorslag en Sikko maakte het gedecideerd af.

Jan Hibma leek net als de vorige wedstrijd het beslissende punt binnen te slepen. Een scherp opgezette partij met de zwarte stukken zat vol valkuilen -Jan zijn specialiteit- die uiteindelijk in remise leek te eindigen door eeuwig schaak. Helaas kostte een vlug vingerfoutje Jan volkomen onnodig de partij. Tussenstand 4-2.

Met Rienk Sijbesma en Tjalling Wiersma nog achter de borden tegen op papier veel zwakkere tegenstanders leek de overwinning slechts een kwestie van tijd. Echter (zonne)schijn bedroog. Na goede opgezette partijen moesten beide Laskerianen nog vol aan de bak om remise uit het vuur te slepen. Dit is beide routiniers en eindspelkenners wel toevertrouwd. Eerst hield Rienk met zijn loper het zwarte paard in bedwang en werd de vredespijp gerookt. Tenslotte liet Tjalling zien hoe je een minder toreneindspel gemakkelijk remise maakt waarmee de eindstand op 5-3 uitkwam

Door dit resultaat staat Lasker in de subtop met 4 punten uit 3 wedstrijden. Doordat de koploper -het sterke SISSA uit Groningen- verloor van Sneek heeft Lasker met nog 6 wedstrijden voor de boeg weer alles in eigen hand. Dan moet er echter wel gewonnen worden van de beide ongeslagen koplopers waaronder Sneek.

T

SG Max Euwe 4

1856

Emanuel Lasker

2057

3

5

1.

Thijs Aalbers

1770

Sikko Ros

2231

0

1

2.

Wouter Jans

1834

Tjalling Wiersma

2176

½

½

3.

Norbert Raygrotzki

1868

Rienk Sijbesma

2135

½

½

4.

Peter Schelwokat

1880

Jan Hibma

2032

1

0

5.

Jorg Kucheyda

2028

Erik Bosma

1951

0

1

6.

Vincent Vleeming

1838

Dolf Wissmann

2046

½

½

7.

Remko Algera

1765

Ronald van der Veen

1997

0

1

8.

Albert Vasse

1862

Jacob Strikwerda

1890

½

½

Door Jan Hibma.

Laatst aangepast (maandag, 08 december 2014 14:37)