Sneek, zaterdag 7 maart rond de klok van 12.00 uur – Eén voor één druppelen de schakers van Lasker 1 het Convenant binnen. Het sfeervolle nieuw onderkomen van de schaakclub Sneek vormt het decor voor de kraker in de 3e klasse A van de landelijke schaakcompetitie tussen Sneek 1 en Lasker 1. De belangen zijn groot in deze Friese derby; beide teams moeten winnen om de kampioensaspiraties ‘vast te houden’. Pikant detail, de spelers kennen elkaar door en door en de bordvolgorde levert derhalve aan beide kanten wat kleine verrassingen op. Grootste verrassing is wel dat de topscoorder van Sneek -Dick Stavast- niet van de partij is; de voorbereide woordgrapjes blijven dan ook achterwege. Over voorbereiding gesproken; die liet bij Dolf sowieso te wensen over aangezien hij zich op de verkeerde kleur had ‘geprepareerd’.

Na een paar uur spelen leek er voor Lasker overigens geen vuiltje aan de lucht. Op een aantal borden stonden we duidelijk beter en nergens aantoonbaar minder. Helaas schoot ons clubicoon Tjalling Wiersma in een zeer ongewone stelling een enorme bok en kon gelijk opgeven tegen dorpsgenoot Johnny Fluit.

Dit leek het startsein voor de Snekers om zich goed vast te bijten in de Laskerianen. Murk Viersma werd het tweede slachtoffer van de Sneker dadendrang. Hij werd naar eigen zeggen een aantal keren verrast door de zetten van zijn jonge maar talentvolle opponent en moest uiteindelijk zijn koning omleggen.

Rienk Sijbesma en Jan Hibma leken het tij te keren maar moesten beide na goede stellingen jammerlijk berusten in remise. Rienks sloeg een aanval op zijn koning beheerst af en won een pion. Deze leek genoeg voor de winst maar in de dichtgeschoven pionnenformatie kwam Rienk er niet doorheen.

Jan won met origineel openingsspel een centrumpion. Echter zijn opponent -de kersverse Friese Jeugdkampioen- gaf geen krimp. Na kwaliteitsoffers over en weer werd het uiteindelijk remise door eeuwig schaak. 3-1 voor Sneek en er moesten zo onderhand wel punten gescoord worden.

Ronald van der Veen leek in ieder geval voor een halfje te zorgen in een partij die al snel uitmondde in een eindspel. Het loper tegen paardeindspel was echter verraderlijk en toen Ronald naliet een pionnetje op te schuiven verloor hij uiteindelijk op tempo. 4-1 voor Sneek.

Het was duidelijk dat winst er niet meer in zat maar de 3 resterende partijen boden genoeg perspectief om langszij te komen. Helaas zag onze topscoorder Sikko Ros geen kans zijn zo op het oog betere stelling in winst om te zetten. Hij stond weliswaar een kwaliteit voor maar zijn opponent hield de verdediging goed gesloten en het resterende lopereindspel was en bleef in evenwicht.

Dolf Wissmann probeerde van alles om de vijandelijke koning in een matnet te vangen maar moest ook zijn eigen koning in de gaten houden. Mat zat er helaas niet in en in een dynamische gelijkwaardige stelling werden uiteindelijk de handen geschud ten teken van remise.

Teamcaptain Erik was toen nog bezig -na een goed opzette originele partij- om een toreneindspel met pluspion in winst om te zetten. Dit lukte uiteindelijk tegen de klok van 17.00 uur. Helaas bleef het deze middag bij dit ene volle punt en verloor Lasker uiteindelijk met 5-3 waarmee de kampioensaspiraties voorlopig ‘vast’ in de ijskast zitten. Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen; Lasker had wit aan de borden 1, 3, 5 en 7.

Sneek 1

2019

Emanuel Lasker

2044

5

3

1.

Han Holl

2031

Sikko Ros

2224

½

½

2.

Johnny Fluit

2122

Tjalling Wiersma

2192

1

0

3.

Jouke Bakker

1985

Jan Hibma

2029

½

½

4.

Tjitze Schram

2023

Rienk Sijbesma

2094

½

½

5.

Christian Kuitert

2037

Erik Bosma

1968

0

1

6.

Jan Lootsma

2023

Ronald van der Veen

1992

1

0

7.

Anne Kloosterman

2007

Dolf Wissmann

1992

½

½

8.

Selwin Keuning

1922

Murk Viersma

1861

1

0

Door uw speciale schaakverslaggever Jan Hibma.