Zaterdag 21 maart – Na de verloren wedstrijd tegen Sneek stond Lasker opnieuw een derby in de Friese schaakwereld te wachten. Dit keer fungeerde De Twee Kastelen uit Buitenpost als tegenstander in de vertrouwde Aardappelbeurs. Het werd een afgetekende 7-1 overwinning waar niets op af te dingen viel; ofwel Lasker ‘torende‘ hoog boven De Twee Kastelen uit gelijk de Aardappelbeurs de skyline van het Bildt ontstijgt.

Lasker begon goed door winst in een vooruitgespeelde partij van Sikko Ros. Sikko offerde met zwart een kwaliteit en kreeg goed spel over de witte velden. Toen wit ook nog eens op de 18e zet niet de beste voortzetting koos, trok Sikko de partij gedecideerd naar zich toe.

Murk Viersma kwam met wit beter uit de opening maar toen hij een klassieke opstoot van zijn de c-pion verzuimde, vervlakte de stelling. Murk probeerde het nog wel even maar ook met het oog op de tussenstand ging hij akkoord met het remise-aanbod.

Ronald van der Veen zette met wit al zijn stukken op natuurlijke velden neer en deelde links en rechts wat speldenprikjes uit. Volgens intimi een goede partij hoewel een slechte zet van zijn tegenstander het begin van het einde vormde.

Dolf Wissmann trok met zwart fel van leer richting vijandelijke koning maar zijn opponent liet zich ook niet onbetuigd. Echter Dolf had goed gezien dat zijn aanval eerder kwam en met een paar fraaie combinaties bekroonde hij een goed gespeelde partij.

Tjalling Wiersma liet met wit in een wisselvallige partij het winnende punt aantekenen. Dit ging zeker niet zonder slag of stoot aangezien hij een koningsaanval maar ternauwernood overleefde. Mogelijk stond hij zelfs ergens verloren maar met al zijn routine en een mindere zet van zijn tegenstander klaarde Tjalling de klus toch.

Rienk Sijbesma volgde niet veel later dit voorbeeld met de witte stukken. Hij drukte zijn opponent langzaam maar zeker verder in de verdediging en toe hij eenmaal over de c-lijn binnenviel was er geen houden meer aan.

Erik Bosma leek met zwart lange tijd een tikkeltje minder te staan maar toen hij ergens een pionnetje buit maakte keerden de kansen snel. Erik wist wel raad met dit kleinood en beheerst serveerde hij de partij uiteindelijk uit.

Jan Hibma stond na een dubieus pionoffer met zwart de gehele partij beter en won een kwaliteit. Zoals wel vaker dit seizoen slaagde hij er net niet in zijn voordeel in winst om te zetten en eindige de partij na taai verzet van zijn tegenstander uiteindelijk in remise.

Al met al een terechte 7-1 overwinning hoewel het op een aantal borden ongemeen spannend was. Met nog 2 wedstrijden (en een inhaalwedstrijd tegen de hekkensluiter) te gaan, staat Lasker virtueel gedeeld tweede.

Na afloop werd Tjalling Wiersma vanwege zijn 65e verjaardag door zijn teamleden nog in het zonnetje gezet bij de plaatselijke Chinees. Uniek feit was dat ook de schakersvrouwen bij deze surpriseparty waren aangeschoven en dat er deze keer geen schaakbord aan te pas kwam.

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen.

Emanuel Lasker

2044

De Twee Kastelen

1950

7

1

1.

Sikko Ros

2224

Johan Adema

1934

1

0

2.

Tjalling Wiersma

2192

Jeroen Weggen

2119

1

0

3.

Erik Bosma

1968

Bart Lemstra

1999

1

0

4.

Rienk Sijbesma

2094

Albert Jan Hummel

1999

1

0

5.

Jan Hibma

2029

Bruno Jelic

1964

½

½

6.

Ronald van der Veen

1992

Pieter Bronsema

1899

1

0

7.

Dolf Wissmann

1992

Jan Sybren Zagema

1813

1

0

8.

Murk Viersma

1861

Gerben van der Heide

1869

½

½

Door uw speciale verslaggever Jan Hibma

Laatst aangepast (maandag, 23 maart 2015 17:34)