SCHAAKSEIZOEN IN STIJL AFGESLOTEN 

 

 

 

Vrijdag 1 mei – Op de dag van de arbeid had nagenoeg het hele team van Lasker 1 zich verzameld in De Aardappelbeurs om het schaakseizoen af te sluiten. Slechts Dolf Wissmann ontbrak vanwege het Europees Kampioenschap oplossen van schaakproblemen in Roemenië. De andere leden waren vanwege uiteenlopende omstandigheden verhinderd. De afsluiting bestond uit een dubbelrondig snelschaaktoernooi en met een knipoog naar de voetbalbekerfinale een bekertoernooitje in de kleine uurtjes. De dubbelrondige werd gewonnen door Sikko Ros met Erik Bosma als goede tweede. De ‘ouwe meuk’ Rienk Sijbesma en Jan Hibma werden gedeeld derde; kort daarachter volgden respectievelijk Tjalling Wiersma, Ronald van der Veen en Murk Viersma. Tjalling revancheerde zich overigens door vanuit bedenkelijke stelling in de bekerfinale Jan te verschalken.

Tussen de bedrijven door nam Tjalling ook nog eens het applaus van zijn teamgenoten in ontvangst voor het winnen van de interne clubcompetitie. Hij bleef hierin overigens Sikko nipt voor; Jan werd op eerbiedige afstand derde.

Ten onder tegen Philidor 2 uit Leeuwarden

Een kleine week eerder -op zaterdag 25 april- stond voor het 1e team van Lasker de slotronde in de 3e Klasse A van de landelijke schaakcompetitie op het programma. Vooraf was er alle reden om deze Friese kraker met optimisme tegemoet te zien. De kansen op het kampioenschap waren weliswaar verkeken maar na stevige overwinningen in de laatste drie wedstrijden was Lasker wel op een mooie tweede plek terecht gekomen. Bovendien was de nog te spelen wedstrijd die tegen het tweede van Philidor uit Leeuwarden, een tegenstander waar we in der loop der jaren steeds meer vat op hebben gekregen.

We begonnen goed met een gedegen remise van Murk Viersma. Murk (wit) probeerde het middels lichte speldenprikjes wel even maar het evenwicht werd nooit echt verbroken. Murk scoorde dit seizoen met 3,5 uit 8 naar behoren maar iets onder zijn rating en zijn kunnen. Een mooie overwinning van Murk in de interne op clubkampioen Tjalling onderstreept dit.

We kwamen op achterstand door een nederlaag van invaller Jacob Strikwerda. Jacob (zwart) werd langzaam maar zeker verder in de verdediging gedrukt hetgeen uiteindelijk resulteerde in een matnet. Jacob scoorde als invaller verdienstelijk 1 uit 3.

Jan Hibma (wit) bracht Lasker weer langszij middels een goede aanvalspartij tegen oud Fries Kampioen Egbert Wind. Met 6 uit 9 kan Jan terugzien op een geslaagd seizoen hoewel er in verschillende partijen meer in had gezeten.

Een domper was de nederlaag van onze nog ongeslagen kopman Sikko Ros. Tegen nota bene oud Laskerlid Catharinus Mulder ging Sikko (zwart) na vele tactische schermutselingen uiteindelijk ten onder. Desalniettemin kan hij met een score van 6,5 uit 9 voor de dag komen alhoewel de slotnederlaag met het oog op een eventueel te behalen FM-titel hard aankwam.

Dolf Wissmann (wit) leek Lasker wederom langszij te brengen. Middels een fraai offer deed hij opnieuw een gooi naar de schoonheidsprijs. Hij leek in stijl te winnen maar 1 mindere zet deed de kansen keren; gelukkig bleef de materiaalverhouding nog wel binnen de remisemarge hetgeen het uiteindelijk ook werd. Dolf schoot dit seizoen traag uit de startblokken maar presteerde met 5 uit 9 redelijk.

“Good old” Tjalling Wiersma haalde tegen de sterke Marcel Vermaat alles uit de kast om de partij naar zich toe te slepen. Hij stond eerst iets minder, later iets beter en het paardeindspel leverde wel een pion op maar was helaas niet te winnen. Met een score van 5,5 uit 9 aan de zware topborden kan Tjalling op een goed seizoen terug kijken.

De tussenstand was inmiddels 2,5 tegen 3,5 in het voordeel voor de Leeuwarders en respectievelijk Ronald van der Veen en Erik Bosma stonden zeker niet beter.

Ronald was na origineel openingspel (zwart) in een iets minder toreneindspel beland dat wel te houden bleek. Een ongelukkige torenzet deed zijn stelling echter geen goed met helaas een zwaarbevochten nederlaag tot gevolg. Met een score van 5,5 uit 8 waaronder een reglementair punt kan Ronald bogen op een goed seizoen. Helaas komt hij volgend jaar weer uit voor zijn ‘oude’ club die er in slaagde kampioen van Friesland te worden.

Vechtjas Erik Bosma (zwart) was toen nog bezig een toreneindspel remise te houden. Na creatief openingsspel kwam hij beter te staan maar in het middenspel keerden de kansen. Hij kon ergens nog een stuk winnen voor 3 pionnen maar toen hij dit naliet kwam hij er uiteindelijk niet meer aan te pas. Met een score van 6 uit 9 waaronder een reglementair punt kan Erik bogen op een uitstekend seizoen. Dit geldt ook voor steunpilaar Rienk Sijbesma (5 uit 8) die deze keer vanwege droeve privéomstandigheden verhinderd was.

Emanuel Lasker

2016

Philidor 1847 2

1970

1.

Sikko Ros

2224

Catharinus Mulder

1920

0

1

2.

Tjalling Wiersma

2192

Marcel Vermaat

2137

½

½

3.

Erik Bosma

1968

Oene Schriemer

2054

0

1

4.

Dolf Wissmann

1992

Wessel van der Berg

1941

½

½

5.

Ronald van der Veen

1996

Franke van Netten

1970

0

1

6.

Jan Hibma

2029

Egbert Wind

1980

1

0

7.

Jacob Strikwerda

1862

Eelke Heidinga

1914

0

1

8.

Murk Viersma

1861

Rowan van Dijk

1841

½

½

Eindstand:

1. Sissa 2 (Groningen) 16 (53)

2. Lasker 12 (44)

3. Spassky's (Groningen) 12 (44)

4. De Twee Kastelen (Buitenpost) 11 (37,5)

5. Sneek 11 (37,5)

6. Philidor 1847 2 (Leeuwarden) 8 (36)

7. HSP/Veendam 7 (33,5)

8. Groninger Combinatie 4 7 (31,5)

9. SG Max Euwe 4 5 (30)

10. HSC-Stork 1 (13,5).

Door Jan Hibma

Laatst aangepast (zaterdag, 02 mei 2015 15:00)