Zaterdagmiddag was het in de bovenzaal van Café Schuitmaker een “drukte” van belang. Insiders weten dan gelijk dat de tweede helft van het schaakseizoen weer is begonnen. Na een korte toespraak van teamleider Erik Bosma -waarin wedstrijdleider Joop Claus nog even in een waterig zonnetje werd gezet- namen de spelers van Lasker 1 vol enthousiasme plaats achter de borden. Als tegenstander in de 3e Klasse C van de landelijke schaakcompetitie fungeerde het 4e team van Caissa; de grootste club van Nederland uit Amsterdam. De Laskerianen waren deze 5e ronde vol goede voornemens; te meer daar de gemiddelde leeftijd van de tegenstanders rond de 60 jaar schommelde. Volgens intimi het oudste team van Nederland. Dit mocht toch geen probleem opleveren?! Zeker niet als de partijen wat langer zouden duren?! Echter wat kan een mens zich vergissen. De krasse Caissa-knarren speelden als jonge goden, vochten voor wat ze waard waren en deden met name in het 4e speeluur Lasker verstarren.

 

We begonnen overigens goed met 2 solide zwartremises van respectievelijk Thys Tuinstra en Tjalling Wiersma en een vlotte winstpartij van Jan Hibma met de witte stukken. Thys zette zijn stukken goed neer en kwam nergens in de problemen. Winst zat er echter ook niet in en de vrede werd -mede door een kort nachtje van Thys- dan ook al snel getekend. Tjalling moest wat harder werken voor zijn halfje en kwam enigszins gedrukt te staan. Zijn tegenstander had dan wel de nodige praatjes maar deed naar eigen zeggen met een bord vol stukken een slap remiseaanbod. Tjalling -die normaal altijd tot het gaatje gaat- koos deze keer terecht voor het halve ei. Jan Hibma vloog er na een rustige opening ineens vol in. Hij had goed gezien dat zwart kwetsbaar was op de zwarte velden en de zwarte koning ging hier uiteindelijk -na een venijnige combinatie- ook aan ten onder.

Vervolgens haperde het even bij Lasker. Zowel Erik Bosma met zwart als ook Sikko Ros met wit bouwden prima stellingen op maar kwamen beide niet verder dan remise. Erik speelde een puike positionele partij en net toen het tijd was om te oogsten liet hij zijn verdediging even in de steek. Zijn sluwe opponent liet dit buitenkansje niet onbenut met zetherhaling tot besluit. Sikko won in de opening een pion en winst leek slechts een kwestie van tijd. Na ruil van wat stukken en pionnen verzandde het voordeel zienderogen en ook hier leverde de taaiheid van de “Caissaiaan” een zwaarbevochten halfje op.

Op zich nog niks aan de hand aangezien Lasker met 3-2 voor stond met nog 3 partijen te gaan waarvan zowel Rienk Sijbesma met wit als ook Dolf Wissmann met zwart beter stonden. Echter beide partijen gingen als gevolg van een soort “verstardheid” dramatisch verloren. Ten eerste was daar Rienk die in een ingewikkelde stelling het beste van het spel had maar wel goed moest oppassen. Dit kostte hem veel tijd en in een soort van trance ging hij jammerlijk door de tijd. Dolf volgde niet veel later dit voorbeeld. Hij speelde een fantastische partij en bracht zijn taaie opponent op het randje van de afgrond. Echter vlak voor de tijdcontrole maar ook vlak daarna zag de nog ongeslagen Dolf door de vele bomen even het bos niet meer en gingen zijn winstkansen in rook op. Helaas ging er daarna nog meer mis met als gevolg dat ook remise er niet meer in zat.

Dit resulteerde in een 3-4 achterstand met Murk Viersma nog achter de witte stukken. Ook Murk kwam in lichte tijdnood en zag een gelijkwaardige stelling langzaam maar zeker verslechteren. Hij had echter niet veel keus en wist uiteindelijk op miraculeuze wijze nog een halfje uit het vuur te slepen. Een schrale troost aangezien de teamnederlaag een feit was en Lasker ineens in de degradatiezone is beland. Met nog 4 wedstrijden voor de boeg is er in principe nog van alles mogelijk maar de eerst volgende wedstrijd is uit tegen de koploper en wel op zaterdag 13 februari. Genoeg tijd om de wonden te likken en om uit een andere vaatje te tappen. Overigens een terechte nederlaag waarbij alle waardering voor de “pensionado’s” van Caissa 4 die streden voor wat ze waard waren en hun kansen optimaal benutten!

Hier het verslag van onze tegenstander

Emanuel Lasker

2040

Caissa 4

1964

1.

Tjalling Wiersma

2176

Ruud van Caspel

2054

½

½

2.

Sikko Ros

2211

Stef van Haaren

2028

½

½

3.

Dolf Wissmann

2040

Evert-Jan Straat

1997

0

1

4.

Jan Hibma

2059

Aad Roemersma

1975

1

0

5.

Erik Bosma

1974

Rob Bodicker

1943

½

½

6.

Rienk Sijbesma

2096

Bert Westera

1951

0

1

7.

Thijs Tuinstra

1907

René Pijlman

1879

½

½

8.

Murk Viersma

1857

Peter Hoomans

1882

½

½

Door pre-pensionado Jan Hibma

Laatst aangepast (maandag, 11 januari 2016 22:07)