Amstelveen, zaterdag 13 februari 2016 – Ruim voor de klok van 13.00 uur arriveren de schakers van het 1e team van Lasker bij het Europees Go Cultureel Centrum. Als tegenstander in de landelijke 3e klasse C fungeert het 3e team van Zukertort. Een op voorhand beladen duel aangezien Lasker voorlaatste (9e) stond en Zukertort de trotse koploper was. Kortom er moest gewonnen worden om het degradatiespook op afstand te houden. In tegenstelling tot Cambuur slaagde Lasker hier na 5 uur spelen wel in en ook nog eens zeer overtuigend. Sterker nog, de uitslag had nog hoger kunnen uitvallen.

In het begin zat het overigens niet tegen. Dolf Wissmann offerde met wit al snel een kwaliteit maar het zag er beter uit dan het was. Sterker nog, Dolf kwam ergens verloren te staan maar hij speelde handig in op de tijdnood van zijn tegenstander die in plaats van een winnende een verliezende voortzetting koos en vervolgens mat niet meer kon voorkomen.

Deze droomstart gaf Lasker vervolgens vleugels hetgeen resulteerde in 4 overwinningen op rij. Allereerst was daar een puike positionele partij van Tjalling Wiersma met zwart. Tjalling haalde één voor één de witte angels uit het spel en sloeg vervolgens genadeloos toe over deze witte velden.

Jan Hibma volgde met wit dit voorbeeld in de zin dat hij middels een pionoffer uiteindelijk de controle kreeg over de zwarte velden. Dit als gevolg van een te optimistisch stukoffer van zijn opponent. Jan strafte dit -na een aantal tactische wendingen- fraai af met een ‘kale’ zwarte koning als scalp.

Rienk Sijbesma zorgde met zwart voor ‘vier op een rij’ door aarzelend openingsspel van zijn tegenstander gelijk aan te pakken. Hij miste in het middenspel zelfs een kans op groter wild maar de pionwinst was ook goed genoeg en werd door Rienk met vaste hand in winst omgezet.

Murk Viersma deed het met de zwarte stukken wat rustiger aan maar toen hij éénmaal de witte a-pion had buitgemaakt was er voor zijn opponent geen houden meer aan. Murk liet namelijk -in de geest van Jan Hein Donner- zijn kleine nietige zwarte a-pion langzaam maar zeker oprukken hetgeen genoeg was voor de winst.

Na deze 5-0 bliksemstart haperde de Lasker-machine. Invaller Jacob Strikwerda liet zien op dit niveau moeiteloos mee te kunnen. Met wit opende hij enigszins verrassend en origineel maar in het middenspel en eindspel gaf hij vervolgens geen krimp en sleepte er op karakter een puntendeling uit. Tussenstand 0,5 tegen 5,5.

Helaas bleef het hierbij en dat was jammer. De partijen van Erik Bosma en Sikko Ros verdienden namelijk een beter lot. Teamleider Erik –tactisch geposteerd aan bord 2 met zwart - bezwoer met vaste hand alle gevaren en een puntendeling leek binnen handbereik. Jammerlijk genoeg werd 1 vingerfoutje hem uiteindelijk fataal.

Hetzelfde lot trof Sikko. Hij leek na een kwaliteitsoffer het beste van het spel te hebben maar ook hier deed een onachtzaamheid de kansen uiteindelijk keren. Computeranalyse achteraf gaf een zeer verborgen kansrijke wending aan; maar ja het blijft gelukkig mensenwerk.

Door dit resultaat staat Lasker nu 7e met 5 punten uit 6 wedstrijden. Met nog 3 wedstrijden te gaan tegen de nummers 8, 9 en 10 lijkt handhaving een kwestie van tijd aangezien de nummers 9 en 10 degraderen. Echter in deze klasse is wel gebleken dat iedereen van iedereen kan winnen en waakzaamheid is derhalve geboden. De volgende (thuis)wedstrijd is op zaterdag 19 maart in de vertrouwde Aardappelbeurs, aanvang 13.00 uur. Supporters zijn van harte welkom; ondersteuning alleen in gebaar.

Door Jan Hibma.