Met een big smile kwam teamleider Erik Bosma zaterdag 19 maart tegen de klok van 18.00 uur het cafégedeelte van De Aardappelbeurs binnen. Lasker 1 stond op dat moment 4-3 voor in de thuiswedstrijd tegen ASV 3 uit Arnhem maar zijn teamgenoten gaven geen stuiver meer voor de kansen van Erik en hadden zich al neergelegd bij een 4-4 gelijkspel. Echter vechtlust en mentaliteit kan Erik nooit ontzegd worden en hij onderstreepte maar weer eens dat je nooit zonder slag of stoot moet opgeven. In dit opzicht leek het wel een Duitser. Het paardeneindspel tegen de op papier sterkste man van ASV 3 leek glad verloren maar Erik bleef naarstig zoeken naar een ontsnappings-act en vond deze ook middels een geniepig paardoffer. Het resterende dame-eindspel met een stuk minder hield hij vervolgens middels eeuwig schaak nipt remise waarmee de 4,5 – 3,5 overwinning een feit was. Door dit resultaat staat Lasker in de middenmoot met 7 uit 7 en lijkt de degradatiezone met nog 2 wedstrijden te spelen voorlopig even uit beeld.

Lasker begon overigens flitsend door een bliksemoverwinning van Jan Hibma. Jan die de hele week al kampte met verschrikkelijke rugklachten was net op tijd hersteld. Dit terwijl hij de avond er voor nog in actie was geweest tijdens het halfjaarlijks biljarttoernooi – over slag en stoot gesproken- tussen 6 mannen op middelbare leeftijd. Hij viel hier deze keer buiten de prijzen maar de bitterballen, de ontspannen sfeer en vooral het bier hadden zijn rug goed gedaan. Kortom Jan schaakte als in zijn jongste jaren. Hij offerde een pion voor actief stukkenspel en toen zijn tegenstander verzuimde materiaal terug te offeren was Jan er als de kippen bij de zwarte koning in een fraai matnet te vangen.

Sikko Ros volgde niet veel later dit voorbeeld. Hij beheerste de opening beter dan zijn tegenstander maar deze verdedigde zich vindingrijk. Sikko liet zich niet verleiden tot een tactisch gevecht maar wikkelde af naar een dubbeltoreneindspel met een pion meer dat hij soepel naar winst voerde.

De snelle 2-0 voorsprong werd geconsolideerd met 2 solide remises. Allereest gaf Thys Tuinstra in een min of meer gelijkwaardige stelling geen krimp. Hij liet zich niet verleiden tot rare zetten maar zette al zijn stukken op goede velden neer. Zijn tegenstander probeerde het vervolgens nog wel even maar zag al snel dat remise het hoogst haalbare was.

Rienk Sijbesma moest wat harder werken voor zijn halfje. Na dame-ruil ging er ergens een pion verloren maar Rienk had goed gezien dat zijn loperpaar meer dan voldoende compensatie opleverde. Er ontstond vervolgens een dynamisch evenwicht met als gevolg dat de vredespijp al snel werd gerookt. Tussenstand 3-1.

Onze oudste en nota bene jarige speler Tjalling Wiersma liet zien dat er nog weinig sleet op zijn spel zit. Hij trakteerde een ieder vooraf op een overheerlijk stuk oranjekoek maar dit was ook het enige wat hij weggaf. Hoewel hij op papier niet de sterkte tegenstander trof, won Tjalling op zijn karakteristieke manier. Een speldenprikje hier, een pionnetje daar en voor je het weet is de buit binnen; zijn tegenstander in verwarring achterlatend met de vraag wat er nou precies mis ging.

Tussenstand 4-1 met nog een halfje nodig. Erik Bosma en Murk Viersma stonden op dit moment bedenkelijk maar onze puntenmachine Dolf Wissmann had na origineel openingsspel een stuk buit gemaakt en leek in stijl te gaan winnen. Echter zijn koning stond wat op de tocht en het is niet de stijl van Dolf om in gewonnen stelling voor de puntendeling te gaan. De tijd begon echter akelig weg te tikken en een mindere zet deed Dolf uiteindelijk jammerlijk met lege handen staan. Tussenstand 4-2.

Murk kwam beter uit de opening maar liet zich in het middenspel toch wat in de verdediging drukken door zijn zeer jeugdige opponent. Er ontstond een boeiend tactisch gevecht waarin Murk zijn dame het moest opnemen tegen een toren, loper en verre vrijpion. Hij leek dit remise te houden maar werd uiteindelijk toch in een matnet gevangen. Tussenstand 4-3.

Hoe het vervolgens door Erik toch nog 4,5- 3,5 werd, heeft u kunnen lezen. Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen waarbij aangetekend dat Lasker wit had aan de even borden.

Emanuel Lasker

2032

ASV 3

1970

1.

Tjalling Wiersma

2147

Paul Schoenmakers

1822

1

0

2.

Sikko Ros

2179

Remco Gerlich

1961

1

0

3.

Rienk Sijbesma

2047

Theo Jurrius

2042

½

½

4.

Jan Hibma

2065

Fred Reulink

2074

1

0

5.

Dolf Wissmann

2087

Ruud Wille

1889

0

1

6.

Erik Bosma

2009

Jochem Woestenburg

2111

½

½

7.

Murk Viersma

1827

Mick van Randtwijk

1940

0

1

8.

Thijs Tuinstra

1897

Anne Paul Taal

1922

½

½

Door uw speciale verslaggever Jan Hibma.


Laatst aangepast (zondag, 20 maart 2016 14:34)