Dat waren afgelopen woensdagavond de nu al legendarische woorden in de zenuwslopende bekerwedstrijd tegen Bakkeveen. Ze kwamen uit de welbespraakte mond van Mark Kolthof, die middels zijn beslissende vluggerpotje de plek in de kwartfinale zeker stelde. Er ging een superspannende avond aan vooraf.

Al om half zeven meldde chauffeur Thys zich in Sint Jabik om Mark op te pikken. De Panda werd verder nog gevuld met Jan en Johnny. Jan viel in voor Jacob, die zich deze keer moest afmelden, omdat tegenstander Bakkeveen niet over een deugdelijke landingsbaan beschikte (Jacob zat vanwege zijn werk nog in het vliegtuig).

De heren arriveerden ruim op tijd in hotel/restaurant De Stripe in Wijnjewoude, waar de ontvangst van de thuisclub erg vriendelijk was. Een gezellige en sterke tegenstander, een flinke dosis goede moed én een wedstrijdleider die Berend heette… Het kon bij voorbaat al niet meer stuk!

*Lasker begon boven verwachting, omdat Johnny de op papier sterkste man wist te verschalken. In het middenspel verkeek de Bakkevener zich lelijk en verloor hij een kwaliteit plus pion. Hoewel hij nog hevig tegenspartelde, hield de Menamer het hoofd koel en wist hij uiteindelijk knap het volle punt binnen te halen.

*Bakkeveen kwam langszij middels een kansloze nederlaag van Mark. Met zwart kwam hij totaal niet in zijn spel en moest lijdzaam worden toegekeken hoe de stelling langzaam maar zeker veranderde in een gatenkaas. Mark’s opponent speelde het beheerst uit en bracht zijn team dus weer terug in de wedstrijd.

Op dat moment was alles nog mogelijk. Jan had al een paar keer remise aangeboden, maar zijn tegenstander mocht dit niet aannemen. Thys stond optisch wel goed, maar er zaten veel gevaarlijke wendingen in de stelling.

*Het was al laat toen Thys zijn partij won. De Bildtse teamcaptain ging voortvarend van start, organiseerde in het middenspel een flinke dreiging op de koningsvleugel, maar moest nog flink uitkijken toen de kruitdampen enigszins waren opgetrokken. Gelukkig ging de sympathieke Engelsman op avontuur met zijn blonde dame en dat pakte niet goed uit. Uiteraard was Thys er vervolgens als de kippen bij om de klus te klaren.

*Jan ging daarna nog aan het gas. De Stannebuurster speelde een puike partij, maar behandelde het eindspel uiteindelijk niet helemaal juist. Via de e-lijn kwam zijn tegenstander binnen en was er geen houden meer aan. Geen schande gezien het ratingverschil, maar Jan baalde na afloop behoorlijk en dat is de juiste spirit.

Een zwaarbevochten gelijkspel dus en volgens de regels moet er dan gevluggerd worden. Zelfde tegenstander, wisselen van kleur en 5 minuten per persoon per partij. De snelschaakregels werden nog even goed doorgenomen, met speciale inbreng van Thys die daarmee ‘Schaakwoude-perikelen” wilde voorkomen…

*Thys won. Zijn opponent rokeerde kort en zette hierbij eerst zijn toren en daarna zijn koning (met dezelfde hand) op de juiste velden. Een onreglementaire zet, die uiteraard vakkundig werd geclaimd.

*Johnny verloor. Ons vluggerdier had in deze partij eigenlijk geen kansen en werd overrompeld.

*Jan verloor ook. Hier eveneens weinig kansen voor de Laskerman, die ergens jammerlijk zijn dame weggaf.

*Mark won dus, zoals de titel al doet vermoeden. Hij verschalkte enkele pionnen en het eindspel was natuurlijk gewonnen. Mark begon echter flink te trillen, verloor kostbare tijd en wellicht speelde het ‘bekerdrama van Steenwijk’ nog even door zijn hoofd. Met nog enkele seconden op de klok speelde hij g4. Een wereldmove, want daarmee had hij de tegenstander mat gezet en Lasker 2 de overwinning bezorgd!

De oplettende lezer hoor ik nu denken; “Het is toch weer gelijk, 2-2”. Dat klopt, maar als de vluggerpotjes ook gelijk eindigen, vervalt de uitslag aan bord 4 van de reguliere partijen. De verliespartij van Jan was toen dus ineens niet zo heel erg meer.

Opgetogen werd de terugreis aanvaard en ver na middernacht zocht een ieder moe maar voldaan zijn warme bedje op.

Bakkeveen 1 – Emanuel Lasker 2 (2e ronde FSB beker, d.d. 23-11-2016);

1. R. Baines – Th. Tuinstra 0-1

2. D. Muller – J. Diekstra 0-1

3. G. Meppelink – M.M. Kolthof 1-0

4. B. de Vries – J.S. Wijma 1-0

Eindstand 2-2

Vluggeren;

1. R. Baines – Th. Tuinstra 0-1

2. D. Muller – J. Diekstra 1-0

3. G. Meppelink – M.M. Kolthof 0-1

4. B. de Vries – J.S. Wijma 1-0

Eindstand 2-2. Uitslag bord 4 (reguliere partij) vervalt, Lasker bekert door!

Groetnis út Bitgum fan T.T.