Na de dramatisch verlopen eerste ronde in de FSB-competitie (verlies tegen Philidor 4), moest er thuis tegen Schaakwoude 3 het één en ander worden rechtgezet. Op vrijdag 20 januari j.l. was het dan eindelijk zover. In een steeds verder verbouwde bovenzaal van café/restaurant De Aardappelbeurs verschenen acht wâldpieken ten tonele voor de ontmoeting tegen het tweede achttal van de schaakclub Emanuel Lasker. Schaakwoude kampte voorafgaand aan deze ontmoeting met personele problemen, maar had toch nog een volledig octet weten samen te stellen. Iedereen kon dus spelen en dat was het eerste pluspunt.

Wedstrijdleider Murk Viersma had de zaakjes rond half acht keurig voor elkaar en zette de zestien denksporters vakkundig op de juiste plek. Teamcaptain Thys Tuinstra ‘speelde’ weer enigszins met de opstelling en dat pakte prima uit. Onder het toeziend oog van een flink aantal trouwe supporters barstte de strijd op de 64 velden los.

*Schaakwoude kwam nog wel op voorsprong. Gerrit de Vries speelde met zwart tegen een jeugdtalentje die zijn ‘Siamese tweeling’ had meegenomen. Tegen twee schakers was er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor onze ‘ouwe seun’, maar toen er een zwarte loper in de aanbieding werd gedaan, was het over en uit.

*De stand werd in evenwicht getrokken door Jan Wijma. Het was prachtig om te zien hoe Jan zijn opponent langzaam maar zeker in de verdrukking dreef en het karwei uiteindelijk met een flitsende combinatie klaarde. Ook Jan zelf genoot met volle teugen van dit waardevolle punt.

*Johnny Diekstra won al op zet vier een stuk en de strijd was toen natuurlijk al gestreden. Uiteraard vocht de man uit Damwoude nog voor wat hij waard was, maar het bleek vechten tegen de bekende bierkaai.

*Mark Kolthof maakte er 3-1 voor de thuisclub van. Aan bord twee ging het lang gelijk op, maar ineens was daar een nietsontziende aanval van onze jeugdleider. Zijn sympathieke tegenstander (net 40 geworden, gefeliciteerd!) zag door de bomen het bos niet meer (het toeval wil, dat de beste man in het dagelijks leven boswachter is) en moest lijdzaam toezien hoe de Laskerman steeds beter kwam te staan. Het leverde eerst een pion en rond elf uur de volle partij op.

*Lasker kon de wedstrijd niet meer verliezen toen ook Willem Postma zijn pot won. Daar zag het heel lang niet naar uit, sterker nog, Willem stond vanuit de opening behoorlijk minder. Onze alleskunner rechtte echter zijn rug, posteerde de zwarte stukken op de juiste velden en overklaste zijn ervaren opponent in het middenspel. Wederom een puike zege van Willem en wederom aan bord 1.

*Thys Tuinstra veroverde het winnende punt. Hij mocht aantreden tegen de enige vrouwelijke deelneemster van de avond en deed dat met verve. Vanuit een deze keer niet al te agressief koningsgambiet, bleek de witte loper uiteindelijk veel sterker dan het zwarte paard. Met een uur voorsprong op de klok, was er geen houden meer aan en werd het 5-1 voor Lasker.

*Erg sneu was daarna het verlies van Reinold Postma. Beide heren waren aan elkaar gewaagd, maar Reinold kwam in de late uurtjes een aantal pionnen voor en stond eenvoudigweg gewonnen. Het eindspel was niet al te lastig uit te spelen, maar Reinold zag het niet, deed ergens nog de enige foute zet en kon vervolgens meteen opgeven. Een triest einde van een verder goed gespeelde partij.

*Jacob Strikwerda bracht de eindstand rond twaalf uur op 6-2. Schaakwoude had een invaller meegenomen die niet voor een team op papier staat, maar met zijn rating wel meteen de hoogst geplaatste tegenstander was. Hij hield het ook lang vol tegen onze ‘diesel’, maar werd uiteindelijk fraai mat gezet.

6-2 dus, een ongekende luxe. Deze overwinning werd bij de shoarmaboer in Sint Anne nog even heerlijk gevierd. Rond half twee zochten de schaakvrienden moe maar voldaan hun warme bedjes op.

Op maandag 13 februari volgt de derde wedstrijd, uit tegen NEO. Dit duel zal cruciaal zijn voor handhaving in de sterke 1e klasse A.

Emanuel Lasker 2 – Schaakwoude 3 (1e klasse A, FSB, d.d. 20-01-2017);

1. Willem Postma – Jan Meijer 1-0

2. Mark Kolthof – Pieter van Kammen 1-0

3. Jacob Strikwerda – Jos Boers 1-0

4. Thys Tuinstra – Nathalie Steringa 1-0

5. Johnny Diekstra – Menno Veenstra 1-0

6. Reinold Postma – Hessel Sijbersma 0-1

7. Gerrit de Vries – Rense de Boer 0-1

8. Jan Wijma – Aps Steenberg 1-0

Eindstand 6-2, Lasker had wit aan de even borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.