Vrijdag 17 maart stond boven genoemde onderlinge wedstrijd gepland.

Door de afwezigheid van teamcaptain Thys Tuinstra die nog van zijn vakantie op Tenerife genoot werd er een beroep op mij gedaan om in te vallen voor hem, want vooraf werd er gekozen om met een sterkere bezetting qua rating de tegenstander te bestrijden. Deze ploeg afkomstig uit Damwoude staat keurig op een tweede plaats en kwam op volle sterkte naar de aardappelbeurs. Na mijn aankomst zag ik ook dat Willem Postma was verhinderd , zijn plek werd ingenomen door Jan Wijma. Tegen de klok van acht uur werden de klokken door referee Murk Viersma geactiveerd en kon men aan zijn partij beginnen. Jacob Strikwerda had de rol van de afwezige captain op zich genomen en had gekozen voor een tactische opstelling. Met mij (Gerrit) aan bord 2 trof ik een vrij sterke opponent en moest ik alles uit de kast halen wat in mijn vermogen lag. Met wit speelde ik een solide partij en bleef rustig want de druk van de zwartspeler was !
behoorlijk en had  zelfs het betere van het spel. Nadat ik een pion achter kwam te staan zag ik de bui alweer hangen , maar omdat mijn rivaal niet doordrukte kon ik de verloren pion terugwinnen. Tevens had ik de stelling met een zwak paard notabene enigszins vastgezet waardoor er plots na overleg een remise voorstel kwam, deze werd dan ook zeer gretig aangenomen. Voor Mark Kolthof was het totaal niet joviaal om onder in het luidruchtige kroeg gedeelte zijn partij af te werken, dit met het feit dat zijn tegenstander is overgeleverd aan een rolstoel. Mark  verweerde zich knap aan het eerste bord, helaas door de afwezige stilte wat o zo belangrijk is voor dit spelletje verloor hij de partij want de concentratie bij zijn rivaal was net ietsje beter. Hein Zondervan mocht op bord 7 spelen. De st annebuurster mocht het opnemen tegen een altijd trouwe deelnemende speler van het roemruchtige achtertuinstra toernooi (ATT) Bauke Vroom. Hein had het zwaar tegen de waldpiek en verloor ergens in het middenspel een volle toren en liep daardoor al snel achter
de feiten aan en kon het niet redden. Ruurd stellingwerf was gepasseerd voor deze wedstrijd door nieuwkomer Hans Kemperman die gestationeerd stond aan bord 3. In de reguliere competitie van lasker bezet hij momenteel de derde plek. In zijn pot van deze avond kwam hij na een zeer zelden miscalculatie zowaar een pion op achterstand te staan, maar omdat zijn tegenstander in het late eindspel geen schaakmat wist te bedenken werd ook hier de vredespijp gerookt. Invaller good old Jan Wijma was helemaal het mannetje want hij wist als enige laskeriaan zijn partij in winst om te zetten, Helaas door de mentale inspanning van mijn eigen clash heb ik weinig info over deze partij te melden, het enige dat ik weet was dat jan aan  bord 8 zat en  zeer overtuigend gewonnen had is me meegedeeld.Onze Menamercrack Jhonny Diekstra zat dan wel weer wat dichter bij mij en kon ik over de schouder meekijken hoe deze partij verliep. Onze rots in de branding verweerde zich kranig en leek het betere van !
het spel te hebben maar koos toch voor safe en een derde remise was aanstaande. Neef Reinold Postma stond ook in de basisopstelling en zat aan bordje zes een goede wedstrijd te schaken, maar omdat de tegenstander 1 wijziging had gedaan trof Reinold helaas ook een zeer sterke tegenspeler. Deze wist wel raad om met de juiste stukken om te gaan en liet onze benjamin telg geheel kansloos . Jacob zat aan bord numero 4 gekluisterd en had ook niet een makkelijke avond en moest ook alle zeilen bijzetten om niet ten onder te gaan. Het was weliswaar een gelijk opgaande partij maar voor onze bildtse Amsterdammer was de situatie toch wel behoorlijk nijpend en wist hij het hoofd nog net boven water te houden en speelde ook hij gelijk. Dit bracht de totale eindstand op 3-5  en het gewenste 4-4 bleef dus helaas uit. Lasker speelt zijn laatste wedstrijd tegen koploper de F-PION. Vanwege het feit dat thys er niet was heb ik het verslag gemaakt groet Gerrit de vries.

 

Laatst aangepast (maandag, 20 maart 2017 21:32)