Het had heel wat voeten in aarde, de start van het schaakseizoen 2017-2018, maar uiteindelijk is het goed gekomen. Het tweede achttal van de schaakclub Emanuel Lasker uit Sint Annaparochie mocht afgelopen donderdag in Damwoude aantreden voor hun eerste competitiewedstrijd in de sterke 1e klasse B. In deze klasse moet Lasker 2 op papier vechten voor lijfsbehoud terwijl “Schaakwoude 2” tot één van de favorieten behoort. Uiteindelijk wonnen de Waldpieken enigszins geflatteerd met 5,5-2,5, maar zoals de kop al doet vermoeden, ging dit niet zonder slag of stoot.

Helaas moesten kopstukken Kolthof en Strikwerda tijdens deze openingswedstrijd verstek laten gaan, zodat we behoorlijk ‘gehandicapt’ aan de avond begonnen.

*Jan Wijma begon prima, maar was in het middenspel even te nonchalant. Dit kostte een vol stuk en de eerste nederlaag was een feit.

*Ook Ruurd Stellingwerf kon het niet bolwerken. Hij werd vanuit de opening hevig onder druk gezet, zag geen kans om middels de rochade zijn koning veilig te stellen en ging roemloos ten onder.

*Reinold Postma bouwde zijn partij geconcentreerd op en leek minimaal op een puntendeling af te stevenen. Een klein vingerfoutje luidde een dramatische wending in en ook dit punt ging naar Damwoude.

3-0 derhalve, maar er was nog niets aan de hand gezien de ontwikkelingen op de andere borden.

*Johnny Diekstra speelde en puike partij en stond, nadat de kruitdampen waren opgetrokken, een gezonde pion voor. Toegegeven, het zou nog lastig zijn geworden om de pot naar winst te spelen, maar het remiseaanbod kwam voor velen, inclusief zijn tegenstander, onverwachts. Een half ei is echter altijd nog beter dan een lege dop…

*Lasker kwam terug in de wedstrijd dankzij een fraaie zege van Hans Kemperman. Hans stond aanvankelijk wel wat lastig, maar gaf geen krimp. Zijn opponent gebruikte wel erg veel tijd, wilde veel te veel en kwam uiteindelijk bedrogen uit. 1,5-3,5 en met nog drie partijen in actie kon het allemaal nog steeds.

*Dé partij van de avond kwam op naam van debutant Jan Kempenaar. Onze nieuwste aanwinst had geen enkele moeite om zich aan te passen aan het hoge nivo. Tegen de ervaren teamcaptain van Schaakwoude speelde hij de sterren van de hemel. In het eindspel resulteerde dit zelfs in een onhoudbare matdreiging. Zijn tegenstander kon alleen nog een wanhoopszet doen en deed die ook. Onder het toeziend oog van zijn teammaten speelde Jan vervolgens vliegensvlug Dxh2 en verloor hij de partij nog… Na Dg2 was het mat geweest… Een dramatisch einde van een verder geweldige partij!

Hierdoor had Schaakwoude dus gewonnen en waren de resterende partijen eigenlijk niet meer van belang.

*Willem Postma speelt om onverklaarbare redenen altijd sterk aan bord 1 en deed dat nu ook. Met bijna 300 ratingpunten verschil, zou je toch denken dat ‘ie van het bord werd geveegd, maar niets was minder waar. Uiteraard probeerde de broer van onze clubkampioen van alles om het tij te keren, maar de puntendeling was in de late uurtjes onontkoombaar en Willem kon weer een fraai resultaat bijschrijven.

*Thys Tuinstra besloot daarna ook om de vrede te tekenen. Hij had weer een wereldreis gemaakt om op tijd in Damwoude te arriveren, maar de partij was dat reizen zeker waard. Thys had lange tijd het betere van het spel, maar kwam niet door de stugge zwarte verdediging heen. Toen het er niet meer om ging, werd het punt wijselijk gedeeld.

Natuurlijk, er had meer ingezeten, maar uiteindelijk verlieten de goed gemutste Laskercracks met opgeheven hoofd het warme ijsbaanhok. Het zelfvertrouwen voor de volgende wedstrijd (thuis tegen Philidor 4 in Sint Annaparochie op 17 november a.s.) is aardig opgekrikt en als er gebruik kan worden gemaakt van alle ‘toppers’ moet het allemaal goedkomen!

Schaakwoude 2 – Emanuel Lasker 2 (1e ronde FSB, 1e klasse B, d.d.12-10-2017);

1.G. Ros (1906) – W. Postma (1639) rem.

2.M. Visser (1791) - H. Kemperman (1906) 0-1

3.W. Brandsma (1803 – Th. Tuinstra (1875) rem.

4.E. Drijver (1829) – J. Diekstra (1852) rem.

5.H. v/d Heide (1762) – R. Postma (1411) 1-0

6.F. Heikamp (1730) – R. Stellingwerf (1409) 1-0

7.A. v/d Zee (1741) – J.S. Wijma (1496) 1-0

8.B. Vroom (1736 – J. Kempenaar (----) 1-0

Lasker had wit aan de oneven borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.