Op vrijdag 17 november j.l. was het dan zover. Het tweede achttal van de schaakclub Emanuel Lasker speelde haar allereerste wedstrijd in “Het Wapen Van Het Bildt”. Na het gedwongen vertrek bij ‘Schuit’, heeft Lasker een nieuw onderkomen gevonden in het achterzaaltje (voorheen TeHaJo) bij uitbater Piet van Kooten. Dat is natuurlijk even wennen, maar de eerste indruk is uitstekend. Sterker nog; Lasker speelde de sterren van de hemel tegen Philidor 4.

Nadat wedstrijdleider Murk en teamcaptain Thys de sfeervolle zaal in optimale condities hadden klaargezet en Murk op karakteristieke wijze het openingswoord had verzorgd, barstte de strijd op de 64 velden los. Lasker was vanaf het begin op haar hoede, gezien de dramatische nederlaag tegen de Leeuwarders vorig seizoen…

*Johnny opende het bal. In een attractief potje toverde hij een prachtige combinatie uit de hoge hoed, die meteen winnend leek. Zijn tegenstander gaf inderdaad op, maar tijdens analyse bleek dat die nog wel wat kansen had gehad. Een wat oudere Laskeriaan sprak eens de legendarische woorden; “Je kinne maar één keer opgeve…”, en zo is het! De voorsprong was een feit.

*Het werd 2-0 door een magistrale overwinning van Jan K. In de vorige (uit)wedstrijd nog de ‘schlemiel’, maar deze keer vervulde hij een heldenrol. Zijn opponent werd compleet weggespeeld en hem restte uiteindelijk niets anders dan het punt aan de Stannebuurster te laten. Hierdoor is Jan nu al de sensatie van het seizoen!

*Lasker kwam op 3-0 (ja, u leest het goed) door de volgende overwinning van Jacob. Deze keer moest onze goalgetter helemaal uit Hengelo komen, verleende hij onderweg nog Eerste Hulp bij een ernstig ongeval, raakte hij lichtelijk in de stress omdat niemand van het team op zijn GSM/mail keek, maar verpulverde hij na een ietwat verlate aankomst zijn tegenstander snel en met ogenschijnlijk speels gemak. Hierdoor kan de Leeuwarder minimaal nóg een partij noteren met zijn ‘mini-potlood’.

3-0, wat kan je nog gebeuren zou je zeggen, maar daarna ging het toch even wat minder…

*Reinold beleefde een dramatische avond. Al vroeg in de partij kon hij een vol stuk winnen, maar de Postma-telg zette wat te snel en zag het daardoor niet. Vervolgens ging het lange tijd gelijk op, maar toen wit een kwaliteit moest geven, zette de ervaren Luwter druk en kwam Reinold er helaas niet meer aan te pas.

*Ook Ruurd (“De kastelein wil graag dat als u nog een kopje koffie nuttigt, het kopje hergebruikt”) verloor vervolgens. Tegen de sympathieke teamcaptain van Philidor was er tot een uur of elf geen vuiltje aan de lucht. Het eindspel was ‘pot-remise’, maar een aantal remisevoorstellen van ons Minnertsgaaster fenomeen haalden het niet. Jammer, jammer, maar de Laskercrack deed het ergens toch helemaal verkeerd en noteerde de tweede nul van het seizoen.

*Het werd zelfs nog 3-3 toen ook Mark zijn koning om kon leggen. Mark trof een in Laskerkringen overbekende tegenstander (“Wat hoor ik, heb je opgegeven?”), die op Het Bildt altijd een extra tandje bij lijkt te kunnen zetten. Onze groente- en fruitspecialist kwam prima uit de opening, won een pion en leek de pot naar zich toe te trekken. In het late eindspel ging het echter helemaal mis en het moet gezegd; Kees maakte het prachtig af…

Aan de hoogste bordspelers Hans en Thys de eer om het karwei alsnog te klaren.

*Thys mocht revanche nemen op zijn tegenstander. Vorig seizoen nog kansloos tegen deze gevaarlijke outsider, maar dit keer goed bij de les. De Bildtse teamcaptain voerde de druk langzaam maar zeker op en kreeg op zet 20 een remiseaanbod. Dit werd wijselijk afgeslagen en rond half twaalf had de opponent zoveel tijd gebruikt, dat hij jammerlijk door de vlag ging. Wit stond toen ook beduidend beter.

*Hans bracht daarna de eindstand op 5-3. Ook hij trof een pittige tegenstander die het punt graag wilde delen. Het duurde even, maar toen zwart slim gebruik maakte van de zwakke witte diagonalen, was ook deze Laskerwinst terecht.

Lasker nestelt zich door deze klinkende zege fraai in de middenmoot van de sterke 1e klasse. Het was goed vertoeven in de nieuwe speellocatie en de uitbater had alles prima voor elkaar. De shoarmaboer op loopafstand was weer een nieuwe ervaring, die uitstekend in de smaak viel. Op 1 december spelen we een bekerwedstrijd thuis tegen F-Pion, de week erna bekert Lasker 1 en op 15 december staat de volgende thuiswedstrijd alweer op het programma tegen het altijd gevaarlijke NEO. Op volle oorlogssterkte en in opperste concentratie moet ook dat gaan lukken.

Emanuel Lasker 2 – Philidor 4 (2e ronde, 1e klasse B, FSB-competitie);

1.Hans Kemperman – Erik van der Lee 1-0

2. Thys Tuinstra – Pieter Hoekstra 1-0

3. Jacob Strikwerda – Derk Stegeman 1-0

4. Johnny Diekstra – Leo van Maanen 1-0

5. Mark Kolthof – Kees van Straten 0-1

6. Jan Kempenaar – Pieter Ploeger 1-0

7.Ruurd Stellingwerf – Siem van Eijck 0-1

8.Reinold Postma – Henk van Willigenburg 0-1

Eindstand 5-3, Lasker had wit aan de even borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.