Het zou een zware klus worden. De ontmoeting met het eerste achttal van de schaakclub “De Twee Kastelen” uit Kollum/Gerkesklooster. Maar het van zelfvertrouwen blakende “Lasker 2” zag de confrontatie met veel plezier tegemoet. En daar hadden de Bildtkers ook alle reden toe. Vorig jaar nog het ‘lelijk eendje’ van de eerste klasse en dit jaar gewoon meedoen om de prijzen.

Na vier ronden stond het verrassend sterk acterende octet van Lasker gedeeld tweede en die plek wil het immer fanatieke vriendenteam natuurlijk tot het einde van het seizoen vasthouden. DTK speelde echter een aantal seizoenen geleden nog in de KNSB en herbergt een flink aantal toppers die qua rating ook nu niet zouden misstaan in de landelijke schaakcompetitie. Als absolute kopman wil ik hierbij noemen Jeroen Weggen, die met zijn rating van ruim 2200 ook speelt voor het eerste team van Philidor!

Teamcaptain Thys had vooraf kopzorgen gehad om de opstelling van deze avond, want hoe ga je een dergelijk team bestrijden met de relatief beperkte middelen die je hebt. Hij wachtte dan ook tot kwart voor acht met het doorgeven van de acht namen en bijbehorende bordnummers. De trouwe lezer raadt het al… Het werd een erg tactische opstelling, die wonderwel geweldig uitpakte.

*Johnny was als eerste klaar. In zijn partij werd het nooit echt spannend en beide heren konden uiteindelijk leven met een halfje. En dat was vooral voor Johnny een knap resultaat, omdat hij de laagste rating in deze pot had.

*Lasker kwam op achterstand door een ingecalculeerde nederlaag van Ruurd aan bord 2. Jawel, uitgerekend hij trof de kopman van de bezoekers en had met een ratingverschil van zo’n 800! punten weinig in te brengen. Ruurd was ingevallen voor de met gezondheidsproblemen kampende Jan Kempenaar (beterschap Jan) en werd dus min of meer ‘opgeofferd’. Hij zat er zelf niet mee en het was natuurlijk een hele ervaring om überhaupt eens te spelen tegen zo’n topper. Geruststellende gedachte voor Ruurd was, dat het hele team van deze tegenstander zou hebben verloren…

*Het werd 0,5-2,5 toen ook Willem zijn koning om kon leggen. Aan bord 1 kon hij deze keer geen potten breken en ging hij kansloos ten onder. Ook dat was geen schande en eigenlijk ook wel verwacht. De twee hoogste ratinghouders van DTK waren nu geconfronteerd met de wat ‘lager’ geklasseerde spelers van Lasker en dat was tactisch een opsteker.

*Mark deed namens Lasker wat terug. Ook hij trof een gevaarlijke opponent, maar Mark gaf geen krimp. Sterker nog, hij hield de hele partij het initiatief en kwam in het middenspel ook gewonnen te staan. Het vervolg was echter lastig en zijn geroutineerde tegenstander kon middels ‘eeuwig schaak’ nog ternauwernood remise houden. Desalniettemin een prachtig resultaat voor onze ervaren teamspeler.

*Het begon er allemaal wel wat moeilijk uit te zien, toen Jan zijn partij toch nog verloor. Jan werd ergens geconfronteerd met een dubbelpion, maar er was geen vuiltje aan de lucht. Zelfs toen hij een pion verloor was het allemaal nog prima speelbaar. Een remise-aanbod werd (na overleg met de Kollumer teamcaptain) door de DTK’er wijselijk afgeslagen en in het eindspel ging het toch nog jammerlijk mis.

Dit betekende een 1-4 achterstand, maar drie ‘toppers’ van Lasker waren aan de laagste borden nog kansrijk. Een grote druk restte er natuurlijk op deze manier op de schouders van Hans, Jacob en Thys, maar de heren hebben in het verleden bewezen met deze druk om te kunnen gaan. Zelfs toen de speelzaal nog met een bezoekje werd vereerd door het team van Omrop Fryslân (Voor het programma ‘Hea’, en mochten we in beeld komen, de uitzending is op woensdagavond 21 februari a.s.), ging dat niet ten koste van de concentratie en hield Murk de enthousiaste cameramannen op onnavolgbare wijze rustig.

*Hans zorgde als eerste voor een vol Laskerpunt. Hij kwam in zijn partij nooit in de problemen, snoepte op slinkse wijze enkele pionnen af en schoof het eindspel met speels gemak naar winst. Opnieuw een mooie zege van onze kopman.

*Jacob bracht de tussenstand op 3-4. Makkelijk ging dat bij hem zeker niet maar zoals zo vaak kwam onze Haarlemmer puntenmachine terug vanuit achterstand. Jacob trof een kersverse, uit het westen overgewaaide, aanwinst van DTK, die lang nadacht maar het Jacob enorm lastig maakte. In de eindfase leek het helemaal mis te gaan, maar met een pion meer maakte de tegenstander een grove blunder en kon hij meteen opgeven…

*Aan Thys de eer om ook zijn partij winnend af te sluiten en op die manier dus een sensationeel gelijkspel uit het vuur te slepen. Dat was op voorhand niet gemakkelijk want, alsof de duvel ermee speelde, hij trof weer eens Bartele Bosma. Een op papier geen onoverbrugbaar obstakel, maar Thys wint zelden van deze ‘muur’ en vaak eindigen deze confrontaties in remise. Ook nu ging het lang gelijk op, maar remise was deze keer niet genoeg en dus was forceren noodzakelijk. De teamcaptain had het allemaal goed berekend en noteerde om even voor twaalven het bevrijdende punt.

Bij de shoarmaboer waren we deze keer snel aan de beurt en toen ook trouwe supporter Berend was gearriveerd smaakten de diverse schotels als nooit tevoren. Kampioen gaan we niet meer worden, daarvoor is het team van Schaakwoude teveel uitgelopen, maar wat zou het mooi zijn om met een tweede plek het seizoen af te sluiten. Zover is het nog niet, er wachten nog twee lastige wedstrijden tegen Stiens en Bakkeveen. Het seizoen is echter al helemaal geslaagd en die winst is alvast binnen.

Emanuel Lasker 2 – De Twee Kastelen 1 (5e ronde, 1e klasse B, FSB, d.d. 16-02-2018);

1.Willem Postma – Bart Lemstra 0-1

2.Ruurd Stellingwerf – Jeroen Weggen 0-1

3.Mark Kolthof – Pieter Bronsema rem.

4.Johnny Diekstra – Leffert Nicolai rem.

5.Hans Kemperman – Wiebe v/d Velde 1-0

6.Thys Tuinstra – Bartele Bosma 1-0

7.Jacob Strikwerda –Jan van Paassen 1-0

8.Jan Wijma – Melle Bosma 0-1

Eindstand 4-4, Lasker had wit aan de even borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.