Op de fiets naar een uitwedstrijd… Het idee werd ergens geopperd en drie fanatiekelingen leek het wel wat. En zo kon het gebeuren, dat op donderdagavond om klokslag zeven uur een illuster trio zich verzamelde aan de Kline in Bitgum om koers te zetten naar Britsum. Aangevoerd door Mark (met hulpmotor) werkten Ruurd en Thys (zonder hulpmotor) zich voorafgaand aan de competitiewedstrijd tegen Jurjen Tolsma in het zweet. Binnen 20 minuten arriveerden de denksporters in sportcentrum Britsenburgh, de nieuwe thuisbasis van de schaakclub uit Stiens.

Een prachtige speellocatie overigens en een hele verbetering ten opzichte van het vroegere onderkomen. De match Jurjen Tolsma 1 – Emanuel Lasker 2 is op voorhand altijd een bijzondere aangelegenheid. Deze keer had de ontmoeting een extra tintje, omdat het in principe de laatste confrontatie met een achttal zou worden. De Friese Schaakbond gaat met ingang van volgend seizoen werken met viertallen, zodat het aloude ‘acht tegen acht’ wellicht voorgoed verleden tijd zal zijn.

Lasker 2 beleeft een geweldig seizoen en stond voorafgaand aan de ontmoeting ongedeeld tweede. Jurjen Tolsma 1 bezette de voorlaatste plek, maar van onderschatting was zeker geen sprake. De Stienzers beschikken sinds jaar en dag over een solide team met ervaren schakers.

Nadat iedereen welkom was geheten door de wedstrijdleider en voorzien van een consumptiemunt (waar vind je nog koffie voor een euro en bier voor 1,30!) barstte de strijd los…

*Johnny opende het bal. Hij trof een tegenstander die niet onder de indruk was van Johnny’s aanvalskunsten en kon er zelf ook wat van. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken, geloofden beide heren het verder wel en werd de vredespijp gerookt.

*De remise van Willem aan bord 1 was er weer één om in te lijsten. Tegen de kopman van Jurjen Tolsma werd er van begin tot eind origineel gestreden en na enkele uren had Willem de beste papieren. Hij had nog wat kunnen proberen door de g-lijn open te gooien, maar onze multi-sportman koos voor het halve ei en kon daar meer dan (wel)tevreden mee zijn.

*De pot aan bord 7 werd ook remise. Jan W., trof Laskervriend Joop Claus en er ontspon zich een tactisch gevecht waarin het evenwicht nooit werd verbroken. De uiteindelijk puntendeling was dus terecht en een goed resultaat voor onze Jan, die het schaken weer heeft omarmd en nu ook gastlid is bij de Stienzers.

*Lasker kwam op achterstand door een terechte, maar vooraf niet verwachte nederlaag van Mark. De fietstocht had hem blijkbaar geen goed gedaan, want hij kwam nooit echt in zijn spel. Natuurlijk had Mark achteraf het remise-aanbod in het middenspel aan moeten nemen, maar qua stand op de overige borden kon dat toen nog niet. In het eindspel was er geen houden meer aan en werd de Sint Jabuurster weggevaagd.

*Thys trok de stand gelukkig weer in evenwicht. Hij trof de overbekende dominee en was op zijn hoede. Besloten werd om eens geen Koningsgambiet te spelen en er ontspon zich een aantrekkelijk potje met wisselende kansen. Toen de zwartspeler echter op avontuur ging met zijn dame, rook de Bildtse teamcaptain zijn kans en won hij essentieel materiaal. Het vervolg werd eenvoudig uitgeserveerd. Leuk detail bij deze ontmoeting was, dat beide zoons van deze kemphanen zeer waarschijnlijk binnenkort weer gaan uitmaken wie dit seizoen kampioen wordt bij jeugdschaakclub Bitgum e.o. Vorig jaar won de Tuinstra-telg…

*We waren er nog lang niet toen Ruurd jammerlijk zijn koning om kon leggen. Hij speelde aanvankelijk prima, maar vergat ergens een pionnetje te snoepen. Een remise-aanbod werd door de tegenstander wijselijk afgeslagen en Ruurd ging er uiteindelijk nog lelijk in.

3,5-2,5 derhalve en beide resterende partijen moesten nog gewonnen worden om de winst veilig te stellen.

*Hans leek niet door de stelling van zijn taaie opponent te kunnen komen, maar het lukte in de late uurtjes toch nog. Onze eigen dominee had steeds het betere van het spel, won wel een pion, maar had het lastig. Een remise-aanbod van de tegenstander werd uiteraard niet aangenomen, maar de winst leek ver weg. Ineens toverde Hans een fraaie combinatie uit de hoge hoed, waardoor promotie van de zwarte pion niet meer te voorkomen was en het volle punt werd binnengesleept.

*Jacob won daarna ook nog. Hij stond lange tijd heel moeilijk en kwam niet aan ontwikkelen toe. De zwarte stukken bleven deze keer wel erg lang hangen op de 7e en 8e rij, maar natuurlijk gaf onze Haarlemmer topper geen krimp. Toen de witte aanval niet doorsloeg, ging Jacob er eens goed voor zitten. Met zijn sterke paard werden er enkele belangrijke pionnen buitgemaakt en was de winst voor Lasker een feit.

Door dit resultaat blijft Lasker ongedeeld tweede in de sterke 1e klasse B en is er zelfs nog een klein kansje op het kampioenschap. Koploper Schaakwoude zal dan tijdens de gezamenlijke slotronde op 14 april wel ruim moeten verliezen en Lasker zelf ruim moeten winnen, maar ook in de schaaksport blijft ‘de bal rond’. Op de terugweg leek de E-bike van Mark nog meer tempo te maken dan de heenrit en ik was eerlijk gezegd blij, dat de ‘Bitgumer toer’ weer in zicht kwam. Een mooi slot van een prachtige avond.

Jurjen Tolsma 1 – Emanuel Lasker 2 (6e ronde, 1e klasse B, FSB-competitie, d.d. 22-03-2018);

1.Andrew Weltevreden – Willem Postma rem.

2.Piet Hoogland – Hans Kemperman 0-1

3.Tony Garcia – Johnny Diekstra rem.

4.Marten Kroondijk – Jacob Strikwerda 0-1

5.Jaap Overeem – Thys Tuinstra 0-1

6.Geert Nicolay – Mark Kolthof 1-0

7.Joop Claus – Jan Wijma rem.

8.Tjerk Nijdam – Ruur Stellingwerf 1-0

Eindstand 3,5-4,5. Lasker had wit aan de oneven borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.