Op donderdag 18 oktober j.l. maakte een kwartet Laskerianen (Lasker 2) haar debuut in de 1e klasse A van de nieuwe Friese competitie. Voor het eerst met vier man in plaats van de gebruikelijke acht. Dat was even wennen en de aanloop naar de wedstrijd in en Franeker 1 ging niet zonder slag of stoot.

Toppers Hans en Jacob waren verhinderd en helaas zagen onze sympathieke tegenstanders geen mogelijkheden om de wedstrijd te verplaatsen. Een ware puzzeltocht volgde, waarbij nog bijna een niet-speelgerechtigde speler werd opgesteld. Uiteindelijk verscheen Lasker 2 toch met vier man ten tonele in de overbekende Bogt fen Guné. Natuurlijk ernstig verzwakt qua speelsterkte, maar zeker niet minder enthousiast.

*Willem Postma ging aan bord 1 als eerste ten onder. Willem kwam beter uit de opening, maar verzuimde zijn boomlange opponent op te zadelen met enkele ‘zwakke broeders’. Stukje bij beetje verloor hij de grip op de partij en uiteindelijk maakte de tegenstander het gedecideerd af.

*Ook Ruurd kon geen potten breken. Met de zwarte stukken probeerde hij het lange tijd zeker wel, maar de ervaren tegenstander kwam geen moment in de problemen. Toen de aanval op de zwarte monarch werd ingezet was er geen houden meer aan en stonden we al 2-0 achter.

*Toen Johnny Diekstra vervolgens het remise-aanbod van de plaatselijke jeugdleider aannam, was de eerste seizoensnederlaag een feit. Johnny stond steeds wel wat beter, maar de Franeker gaf geen krimp. In het eindspel moest onze nestor zelfs nog uitkijken, maar de puntendeling kwam nooit meer in gevaar.

*Thys Tuinstra, tenslotte, moest ruim een half uur wachten op zijn tegenstander, die vanuit Rijswijk moest komen en in de file stond. Na zet zes stond Thys echter al verloren, maar in een vlaag van overmatige sportiviteit werd er op zet vijftien remise aangeboden. Natuurlijk kon Lasker’s teamcaptain dit niet weigeren en bleef hij (al ruim een jaar) ongeslagen in de FSB competitie…

En zo kon het gebeuren, dat we al om kwart over tien bij de shoarmaboer in Sint Anne zaten. Binnen tien minuten na binnenkomst zaten we al heerlijk te eten en dat is op een later tijdstip wel eens anders. Het heeft dus toch nog een voordeel, dat spelen met viertallen. De aanwezige schakers waren het er echter unaniem over eens, dat het een vreemde avond was. In alle opzichten.

Op vrijdag 9 november de thuiswedstrijd tegen Schaakwoude 2, dan zijn we hopelijk weer op volle oorlogssterkte.

Franeker 1 – Emanuel Lasker 2 (1e klasse A, FSB-competitie nieuwe opzet, viertallen, d.d. 18-10-2018);

1.C. Banning – W. Postma 1-0

2.E. Woudstra – R. Stellingwerf 1-0

3.W. Kuiper – Th. Tuinstra rem.

4.Th. Tops – J. Diekstra rem.

Eindstand 3-1. Lasker had wit aan de oneven borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.