Het voelde als thuiskomen vrijdag 9 november j.l. Schaken in het nieuwe MFC in Sint Jabik, voorheen Open Hof. ‘Thuiskomen’, omdat ik zowat heel mijn jeugd heb gebivakkeerd in de voormalige Gereformeerde kerk van het dorp waar ik opgroeide.

Het was de plek waar ik mijn eerste zondagsschoolmomenten beleefde en later iedere zondagochtend (niet zelden met frisse tegenzin) een kerkstoel bezette. Het was ook de plek waar ik wekelijks mijn deuntje meeblies bij de plaatselijke drumband en regelmatig de zaterdagavond van de partij was tijdens de befaamde disco, ook wel ‘jeugdhonk’ genoemd. Omdat mijn vader een tijdlang hulpkoster is geweest en tevens vrijwilliger was bij genoemde disco, werden die avonden de doppen van de lege frisdrankflesjes gespaard. Hier maakte ik dan thuis een prachtig wegennetwerk van voor mijn lego- en playmobilcreaties.

De Open Hof was ook de plek waar de uitvaart van mijn moeder in 1994 plaatsvond. Niet lang daarna ben ik verhuisd en de Open Hof onbewust uit het zicht verloren…

De emotionele mix van herinneringen kwam weer even boven bij het betreden van de bekende dubbele deur van de Open Hof. Zeker toen de vrijwilliger van dienst, ook nog dezelfde bleek te zijn…

Ineens was ik dus weer terug in dit iconische bouwwerk van Sint Jabik. Er had een (nog niet helemaal afgeronde) verbouwing plaatsgevonden en de schaakclub, waar ik al bijna 40 jaar lid van ben, heeft onlangs het nieuwe MFC gekozen als onderkomen voor de wekelijkse clubavonden.

En zo kon het gebeuren, dat ik om even na achten begon aan mijn potje tegen een oude bekende uit Damwoude. In hetzelfde zaaltje waar ik, eveneens zo’n 40 jaar geleden, mijn eerste zondagsschoollessen kreeg. Het kan verkeren!

De wedstrijd zelf werd een thriller. De tweede teams van Lasker en Schaakwoude zijn al jaren aan elkaar gewaagd en dat was nu ook het geval. Lasker won uiteindelijk, dat wel, maar het ging niet zonder slag of stoot.

*Johnny noteerde als eerste een halfje. Vooraf niet geheel fit, maar het werd toch een aantrekkelijk gevecht met zijn jeugdige opponent. Toen de kruitdampen waren opgetrokken geloofden beide heren het verder wel.

*Ook Hans berustte uiteindelijk in een puntendeling. Tegen zijn taaie opponent kwam hij nooit echt in zijn spel en toen er ook nog een pion werd verloren, zat meer dan remise er niet in.

1-1 derhalve met Jacob en Thys nog achter de borden.

*In de partij van Jacob leek er aanvankelijk niets aan de hand, onze puntenmachine kwam beter te staan, maar verknoeide het in het middenspel lelijk. Jacob stond vervolgens eigenlijk wel verloren, maar zijn sympathieke tegenstander maakte het karwei niet af. In de eindfase wist de Laskerman alsnog het volle punt te pakken.

*Thys zorgde voor een 3-1 eindstand. Er ontspon zich een prachtig gevecht met wisselende kansen. In de late uurtjes hield de Bildtse teamcaptain het hoofd koel en ving hij de ervaren wâldpiek in een sluw matnetje.

Door deze zege heeft Lasker 2 zich alweer genesteld in de subtop van de 1e klasse A. Het bleef nog lang gezellig in de Open Hof!

Emanuel Lasker 2 – Schaakwoude 2 (2e ronde, 1e klasse A, FSB, d.d. 09-11-2018):

1.Hans Kemperman – Wopke Brandsma rem.

2.Thys Tuinstra – Henk van der Heide 1-0

3.Jacob Strikwerda – Bauke Vroom 1-0

4.Johnny Diekstra – Christian Torensma rem.

Groetnis út Bitgum fan T.T.