Het succesvolle viertal van Lasker 2 mocht in de eerste weken van januari volop aan de bak. In de inmiddels vertrouwde Open Hof (officieel heet het nu ’t Beerdhuus, maar dat is even wennen) spelen de Bildtse denksporters tot nu toe de sterren van de hemel. Het zaaltje van Peuterspeelzaal ‘Ôns Speulplakky’ leent zich uitstekend voor de edele denksport en ook wedstrijdleider Murk gedijt prima onder de nieuwe omstandigheden. “Ik had er geen kind aan”, verkondigde hij treffend na afloop van de wedstrijden.

De positieve geluiden zijn niet in de laatste plaats te danken aan gastheer Brand, die het ‘thuisgevoel’ voor de schakers op passende wijze weet te bewerkstelligen, inclusief de al niet meer weg te denken heerlijke borrelnootjes na afloop!

Op vrijdag 11 januari j.l. trad het tweede aan tegen ‘buurman’ Stiens. Het eerste viertal van SDC Jurjen Tolsma leek op voorhand een lastige horde en de wedstrijd werd inderdaad een ware thriller. Gelukkig konden we aantreden op volle oorlogssterkte.

*Johnny opende het bal door zijn partij te winnen. Tegen de overbekende Joop C. kwam onze nestor nooit in de problemen. Na enkele uren had hij nog maar een paar minuten op de klok verbruikt (dat kan tegenwoordig met het nieuwe speeltempo), terwijl zijn sympathieke opponent al in de tijdnoodfase terecht was gekomen. Het resterende eindspel was Johnny wel toevertrouwd.

*Thys wist ook een vol punt te scoren. Hij had vanuit de opening het initiatief, won ergens een pion en zette de hoogste ratinghouder van Stiens steeds meer onder druk. Om even na tienen was er geen houden meer aan en werd het 2-0 voor de thuisclub.

We waren er echter nog niet, want kopman Hans stond simpelweg verloren en Jacob leek het ook jammerlijk weg te geven.

*In de partij van Jacob werd het evenwicht lange tijd niet verbroken, maar toen onze puntenmachine ineens een grove blunder maakte, leek het gedaan. Ook Jacob zelf was het vertrouwen even kwijt. Hij rechtte echter zijn rug, wist weer in zijn ritme te komen en bood (op uitdrukkelijk advies van teamleider Thys) ergens remise aan. Dat mocht de speler van Stiens natuurlijk nooit aannemen, maar die deed dat wel en daarmee was de winst voor Lasker veilig gesteld!

*Dat Hans daarna nog verloor, was sneu voor hem, maar veranderde niets meer aan de teamwinst. Hans trof een tegenstander, die dit seizoen vrij wisselvallig speelt. Deze avond was de beste man echter onverslaanbaar en om even voor twaalven berustte de Laskercrack in de nederlaag.

Lasker 2 staat door dit resultaat fraai gedeeld tweede in de 1e klasse A van de Friese Schaakcompetitie. Op vrijdag 1 februari a.s. volgt de kraker tegen DTK 1.

Emanuel Lasker 2 – Jurjen Tolsma 1, 4e ronde FSB, 1e klasse A, d.d. 11-01-2019;

1.Hans Kemperman (1963) – Piet Hoogland (1822) 0-1

2.Thys Tuinstra (1874) – Bauke Woudstra (1831) 1-0

3. Jacob Strikwerda (1868) – Geert Nicolay (1742) rem.

4. Johnny Diekstra (1864) – Joop Claus (1586) 1-0

Eindstand 2,5-1,5. Lasker had wit aan de even borden.

Een week later, op vrijdag 18 januari j.l. stond de bekerwedstrijd tegen WES 2 uit Wolvega op het programma. Lasker 2 had in de eerste ronde verrassend het eerste kwartet van DTK uit Kollum/Gerkesklooster uitgeschakeld en dus waren de verwachtingen voor deze avond hoog.

De Bildtse teamcaptain had maar weer eens creatief opgesteld en het eerste punt was al snel binnen…

*Thys was deze keer als eerste uit en dat gebeurt niet alle dagen. Hij kwam al snel helemaal in zijn spel en dreef zijn tegenstander tot wanhoop. Werkelijk alles lukte deze avond en dat deed Thys, na een intensieve week, zichtbaar goed. Rond een uur of tien was het gedaan met de Wolvegaaster koopman en stond Lasker 1-0 voor.

*Het werd 2-0 dankzij een zege van Johnny. Tegen de oud burgemeester van Weststellingwerf speelde hij een attractieve pot met wisselende kansen. Toen de witte pionnen echter vakkundig richting de overkant werden gedirigeerd, was het snel gedaan.

*De buit was binnen toen ook Jacob won. Daar zag het lang niet naar uit, Jacob stond behoorlijk onder druk. Zoals zo vaak, kwam hij met creatief spel weer helemaal terug in de partij en wist hij met een slinkse combinatie de dame van zijn sportieve opponent te verschalken.

*Hans deelde daarna nog het punt met zijn taaie tegenstander. Het eindspel met gelijke lopers was lastig te winnen en dat wist Hans ook. Beide heren geloofden het verder wel, waardoor de wedstrijd rond half twaalf was afgelopen en de tegenstanders de koude terugrit naar Wolvega op tijd konden aanvaarden.

Lasker 2 dus bij de laatste acht in de Friese bekercompetitie. In theorie zou in de kwartfinale de volgende tegenstander Lasker 1 kunnen zijn. Het lot moet dan natuurlijk meewerken en Lasker 1 moet dan op 30 januari a.s. eerst nog wel ‘even’ winnen van Bakkeveen 2. Ik persoonlijk zie een verre uitwedstrijd naar Sint Jabik wel zittenJ

Emanuel Lasker 2 – WES 2 (2e ronde Friese bekercompetitie, d.d. 18-01-2019);

1.Jacob Strikwerda (1868) – Edwin Fabriek (1791) 1-0

2.Johnny Diekstra (1864) – Remco Heite (1705) 1-0

3.Hans Kemperman (1963) – Meine Wassenaar (1669) rem.

4.Thys Tuinstra (1874) – Lieuwe Cnossen (1667) 1-0

Eindstand 3,5-0,5. Lasker had wit aan de even borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.