Vol goede moed reisden vier spelers van de schaakclub Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie afgelopen donderdag af naar Damwoude. Drie van hen werden vervoerd in de trouwe Punto van de teamcaptain. Nummer vier verscheen iets te laat ten tonele, maar had als goed excuus dat hij uit Haarlem moest komen en niet al te fit was. In het inmiddels vertrouwde ijsbaanhokje van de plaatselijke denksportvereniging stond de eerste ronde van de Friese bekercompetitie op het programma.

Lasker 2 had het qua loting niet getroffen… Schaakwoude 1 speelt in de Friese hoofdklasse en is daarnaast actief in de 3e klasse van de landelijke competitie. In het verleden is echter gebleken, dat het Bildtse team zeker in de beker voor verrassingen kan zorgen met als absoluut hoogtepunt het veroveren van de “Berend Nauta bokaal” in 2012. Van Lasker speelden twee van de huidige spelers (Jacob en Thys) ook toen mee, hetzelfde gold voor Schaakwoude (Gerke en Matthijs).

Lasker begon dus blakend van het zelfvertrouwen aan de confrontatie, met Willem Postma als invaller aan bord 1. Het is altijd goed vertoeven in Damwoude en de stemming zat er dan ook al snel in.

*Thys Tuinstra opende het bal door zijn tegenstander vroeg in de avond remise aan te bieden. Thys trof maar weer eens Gerke Ros (de broer van onze clubkampioen) en mocht het deze keer met zwart proberen. Vanuit het Hollands leek er een licht voordeel voor zwart te ontstaan, maar dit was bij lange na niet genoeg voor de winst. De gerookte vredespijp was dan ook geen verrassing.

*Johnny Diekstra speelde een interessant potje tegen Matthijs Visser en bood rond tien uur ook aan om het punt te delen. Zijn opponent dacht hier heel lang over na, maar besloot uiteindelijk geen ijzer met handen te breken. Een verstandig besluit tegen onze puntenmachine.

*Willem Postma aan bord 1 had eerder op de avond ook remise aangeboden, maar dat werd aanvankelijk niet gehonoreerd door de sympathieke Evert Drijver. In een alleraardigste pot met wisselende kansen, kwam er na enkele uren ineens een aanbod om het punt te delen van de andere kant. Willem, op zijn beurt, besloot het eens even een half uurtje aan te kijken en keuvelde gezellig met wat aanwezige schaakvrienden…

*Jacob Strikwerda had inmiddels, na een stroef begin, het betere van het spel gekregen en winst tegen Gerben van der Heide leek slechts een kwestie van tijd. In deze partij deden beide spelers het echter ergens niet helemaal correct en in de eindfase zag het er niet goed uit voor onze Haarlemmer schaaktopper. Zijn tegenstander vertrouwde het blijkbaar ook niet helemaal en bood aan om ook dit punt te gaan delen.

De pot van Willem was toen al definitief onbeslist gebleven en Jacob volgde wijselijk dit voorbeeld.

2-2 dus en volgens de reglementen moet er dan nog gevluggerd worden om een winnaar aan te wijzen.

En zo kon het gebeuren, dat de acht denksporters om even voor twaalven weer plaats namen achter de borden en elkaar opnieuw gingen bestrijden. Dit keer wel met gewisselde kleuren.

*Thys kwam goed te staan, claimde een onreglementaire zet en kreeg een tijdvoordeel van een extra minuut (nieuwe regels). Wedstrijdleider Bauke Vroom nam de klok beheerst in handen en besloot te wachten met het voortzetten van deze confrontatie tot de andere partijen uit waren.

*Jacob won! In een puik potje was er uiteindelijk geen houden meer aan voor de teamleider van Schaakwoude en kwam Lasker op voorsprong.

*Willem verloor. In gewonnen stelling greep hij even lelijk mis en kwamen de waldpieken weer langszij.

*Johnny won en bracht de gasten op 1-2. Op deze partij was helemaal niets aan te merken, zijn tegenstander gaf op nog voordat de tijd om was.

*Thys moest met de inmiddels ingestelde extra minuut nog vol aan de bak. Net als in 2012 moest juist zijn partij tegen Gerke de beslissing brengen… De Bildtker had dus nu aan remise genoeg om de teamwinst veilig te stellen, maar bij verlies zou Schaakwoude als winnaar uit de bus komen. Het ging niet van harte, Thys leek te gaan verliezen, maar stelde met een uiterste krachtsinspanning (eeuwig schaak) de winst veilig!

Lasker 2 bekert door en heeft de eerste ‘vette vis’ van het seizoen op het droge gehaald. Pikant detail… Lasker 2 verloor vorig seizoen in de kwartfinale van dit team, terwijl Lasker 1 het in de halve finale eveneens tegen dit sterke Damwâldster kwartet moest afleggen. Het kan verkeren… Moe, maar erg voldaan keerden de inmiddels behoorlijk vrolijk geworden Laskerianen weer huiswaarts. Op naar ronde 2!

Schaakwoude 1 – Emanuel Lasker 2 (1e ronde FSB-beker, d.d. 28-11-2019);

1.Evert Drijver – Willem Postma rem.

2.Matthijs Visser – Johnny Diekstra rem.

3.Gerke Ros – Thys Tuinstra rem.

4.Gerben v/d Heide – Jacob Strikwerda rem.

Eindstand 2-2, Lasker won de vluggersessie met 1,5-2,5.

Groetnis út Bitgum fan T.T.