Lasker wint, ondanks opgesloten Ruurd en dove Nanne!

 

Het beloofde een gezellige avond te worden afgelopen dinsdag in Oenkerk. Verwelkomd  door een wulpse dame in een Opel kadett met panterprint (de auto wel te verstaan) en de veelbelovende naam van de schaakclub (BOB, volgens Epko de afkorting voor Bier Op Bestelling), waren de Laskerianen al snel in de stemming. Deze enigszins euforische gemoedstoestand sloeg bijna weer om, toen in het openingswoordje alleen werd gerept over koffie en thee. Een oplettende en dorstige Laskercrack vond echter in een mum van tijd de koelkast en ja hoor… ze hadden op ons gerekend!  

  


Ook op sportief vlak werd het een succes. Vorig seizoen was nog overtuigend afgerekend met de heer Kroon en de zijnen, maar het ene jaar is het andere niet. Zonder kopman Mark, maar met de dit seizoen teruggekeerde John en ervaren invaller Hein, moest het echter weer gaan lukken. Lasker won uiteindelijk met 3-5 en daar was niets op af te dingen. Hieronder het verslag.

*Lasker begon uitstekend door een puntendeling van Willem aan bord 1. Een ‘plusremise’, omdat zijn opponent was gewapend met een rating die ruim 200 punten hoger lag dan die van onze sportman. Willem gaf echter geen krimp, won brutaal een pion en er was geen vuiltje aan de lucht. Ook niet toen de BOB-speler het kleinood weer terug won. Op advies van de teamcaptain bood de Beetgumer in een goede stelling remise aan, wat vrijwel direct werd aangenomen.

*Jacob leek zichzelf met een ietwat dubieuze ruil in de problemen te brengen, maar wist met een fraaie combinatie het tij te keren. De zwarte pionnen stoomden door en ook de twee donkere rossen deden een flinke duit in het zakje. Na enkele uren liep de aangeslagen thuisspeler jammerlijk mat.

*Het werd 0,5-2,5 toen Thys een vol punt kon noteren. De Bildtse teamcaptain stond al om even na achten vrijwel gewonnen, maar zijn tegenstander verdedigde stijlvol. Toen alle narigheden uit het spel waren gehaald, was het pleit beslecht en hier kon ook een misplaatst remise-aanbod van de Oenkerkster geen verandering meer in brengen.

*John kan het gelukkig nog! Na een tamme opening, rukten de witte stukken steeds verder op en werd er vliegensvlug materiaal gewonnen. Met de moed der wanhoop probeerde de zwartspeler nog van alles, maar toen de witte pionnen de 7e rij bereikten was het snel gedaan.


*Invaller Hein zorgde er gedecideerd voor dat Lasker niet meer kon verliezen. Tactisch opgesteld aan het sterke bordje 2 liet de Stannebuurster zien, dat hij het spelletje echt wel beheerst. Ook de immer bij Hein aanwezige ‘tijdnood’ bleef uit, omdat zijn tegenstander nóg langer nadacht. Een weloverwogen en goed gekozen remise-aanbod bracht Lasker het vierde punt.

*Nanne beleefde een turbulente avond. Hij trof een opponent die rond negen uur nogal luidruchtig ging zitten puffen en zuchten. De kersverse makelaar bedacht zich in (toen nog) gelijkwaardige stelling geen moment, gebruikte het notatieformulier als oordopjes en verpulverde de Bobster vervolgens met speels gemak. 1-5 voor Lasker en de avond kon al niet meer stuk!

*Chauffeur Epko was deze avond de BOB, maar kwam helaas niet in zijn spel. In het middenspel verloor hij ergens de dame (wat achteraf helemaal niet nodig was geweest) en uiteraard ging het daarna alleen nog maar bergafwaarts. Ook het feit, dat ‘de lange’ in het verre eindspel al drie zetten schaak stond en zowel hij als zijn opponent dit niet leken te zien, bracht hier geen verandering in. De eerste Laskernul van de avond was een feit.


*De tweede (en laatste) laskernul kwam op naam van Ruurd. Het was weer eens zo ver. Ruurd had zichzelf naar een mooi eindspel geschoven met een pionnetje meer. Met nog een kwartiertje op de klok, begon de Minnertsgaaster echter verschrikkelijk te blunderen en presteerde hij het nog om te verliezen. Gelukkig ging het deze keer niet om het beslissende punt. Leuk detail was nog, dat de zaal rond tien uur werd opgeschrikt door een hels gebonk. De witloftrekker had zichzelf opgesloten in het plaatselijke toilet. Ruurd bleef zoals altijd koel en verontschuldigde zich met de alleszeggende woorden: “ik zat vast”, een zin die ook net zo goed op zijn spel had kunnen slaan…

 

Een 3-5 overwinning dus voor Lasker 2 en de kop is eraf. Na afloop werd de shoarmaboer in Leeuwarden nog even bezocht. Hoewel deze het benodigde schaap niet echt warm had gemaakt, liet het octet denksporters zich de maaltijd goed smaken en werd de avond op de zo karakteristieke Laskerwijze nog uitvoerig geanalyseerd. 13 november volgt de tweede ronde, in en tegen Wolvega.

 

BOB 1 – Emanuel Lasker 2 (FSB, 2e klasse A, ronde 1, 13 oktober 2009):

 

1. J.F. Kroon (1870) – W. Postma (1625)                     rem.

2. M. Slingerland (1723) – H. Zondervan (1505)        rem.

3. J. Slingerland (1669) – Th. Tuinstra (1828)            0-1

4. R.G. Glas (1650) – J. Strikwerda (1789)                  0-1

5. G. Engbrenghof (1636) – J. Beimers (----)               0-1

6. M. Miedema (1644) – N. Toering (1607)                  0-1

7. R. Oegema (1539) – E.A. Brinksma (1542)             1-0

8. J.H. Dijkstra (1375) – R. Stellingwerf (1522)           1-0

 

Eindstand 3-5. Lasker had wit aan de oneven borden.

 

Groetnis út Beetgum fan T.T.

 

Laatst aangepast (woensdag, 14 oktober 2009 13:12)