De aanloop naar de kraker tussen het tweede achttal van Lasker en het eerste octet van de schaakclub WES uit Wolvega, was er één om van te smullen. Door een dubbelboeking kon de thuisclub niet beschikken over enkele topborden en dus begon de titelkandidaat enigszins gehavend en spelend onder protest aan de ontmoeting tegen de Bildtkers. Desalniettemin bestond het team van Wolvega nog steeds uit een achttal ervaren en gerenommeerde schakers, waardoor het geen gemakkelijke avond leek te worden. Ook de locatie bracht bij enkele Laskerianen dubieuze herinneringen boven. Een lagere schoolklas, geheel in stijl met posters van landkaarten en moeilijke berekeningen en een kaartje wat moest worden omgedraaid als je van het toilet gebruik wilde maken. Een dagje ‘meester Bloemhof’ was er niets bij!  

 

 

*Lasker begon uitstekend door een puntendeling van Nanne. De Sylster kwam absoluut niet in zijn spel, had in de eerste tien zetten al zeker 6 keer zijn dame over het bord gemanoeuvreerd, maar bleef koel. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, was er niets meer aan de hand en was de remise een opsteker voor de kersverse makelaar.
*Een geweldige zege van Ruurd bracht de bezoekers op voorsprong. Overwinningen bleven de laatste jaren steeds uit, maar deze keer was de witloftrekker niet te stuiten. Nadat Ruurd de witte aanval beheerst had afgeslagen hield hij een stuk tegen twee pionnen over. Het resterende eindspel werd zelfverzekerd uitgeschoven, sjappoo!


*Jacob is vooralsnog extern niet te stuiten. Tegen zijn toch niet misselijke opponent, won hij door een slinks tussenzetje een vol stuk en uiteraard gaf de student deze voorsprong niet meer uit handen. Het feit, dat hij om half zes Amsterdam nog veilig maakte en dus al een hele reis achter de boeg had, gaf de overwinning nog meer glans.


*Mark was er gelukkig ook weer bij en dwong tegen de ex-burgemeester van Weststellingwerf een fraaie puntendeling af. De groente- en fruitsorteerder had zeker geen makkelijke avond, maar stond ook nooit veel minder. In de late uurtjes (hoewel; we waren deze keer als team wel opvallend vroeg klaar…) zat meer dan remise er voor beide spelers niet in.


*Meester John (die zich deze avond wel erg thuis moet hebben gevoeld) gaf zijn partij daarna ook remise. In een tactisch sterk opgezette partij, kwamen beide spelers er nooit echt doorheen. Een vroeg remise-aanbod van de Wolvegaaster werd met oog op de overige borden nog afgeslagen, maar rond een uurtje of tien, zag het er allemaal goed uit en durfde John de puntendeling, terecht, wel aan.


*WES kwam nog heel even gevaarlijk terug, toen Willem zijn koning moest omleggen. De sportman pur sang was deze avond zeker niet kansloos, maar liet in het verre middenspel enkele steekjes vallen. Zijn geroutineerde tegenstander was er daarna als de kippen bij om de eerste Wolvegaaster zege binnen te halen.


*Teamcaptain Thys zorgde na een geweldige pot voor het winnende punt. De Beetgumer, die om zes uur nog in zijn verplegerspak in Hoorn rondhuppelde haalde de eerste tijdcontrole (het aanvangstijdstip van 19.45 uur) net, maar was vervolgens niet te stuiten. Prachtige krachtzetten en een goed getimed offer zorgden ervoor, dat het na 26 zetten al gedaan was met de zichtbaar aangeslagen Stelling’warfer’.


*De partij van Epko was daarna nog een formaliteit, maar van een hoog amusementsgehalte. De lange út Sint Anne verloor door een grove onoplettendheid een vol stuk, maar rechtte vervolgens zijn imposante rug. Uiteindelijk dwong de druk solliciterende Epko middels zetherhaling nog remise af. Een 100% winstkans zag hij nog jammerlijk over het hoofd, maar gezien het partijverloop was de puntendeling een fraai resultaat.

 

Een 3-5 overwinning dus tegen het vorig jaar gedegradeerde WES. Grote vriend TomTom bracht ons daarna nog bij een gezellige eetgelegenheid in Wolvega, waar de shoarma heerlijk warm werd opgediend. Leuk detail hierbij was dat Nanne, na uitvoerig de menukaart te hebben bestudeerd, aan de overigens zeer correcte ober vroeg wat het verschil was tussen de ‘gewone’ shoarma en de ‘Turkse’ shoarma. De vraag werd beantwoord met; “Turkse shoarma hebben we niet”. Zelfs voor Nanne was het verschil toen duidelijk! Op 18 december vindt in de Aardappelbeurs opnieuw een kraker plaats. De F-Pion uit Franeker/Harlingen is dan de tegenstander en beide teams zijn nog ongeslagen…

 

WES Wolvega 1 – Emanuel Lasker 2 (2e ronde, 2e klasse A, FSB, 13/11/2009);

 

1. G. Groen – W. Postma                    1-0

2. R. Heite – M. Kolthof                     0-1

3. E. Eggink – Th. Tuinstra                  0-1

4. M. Veldhuizen – J. Strikwerda         0-1

5. M. Wassenaar – J. Beimers            rem.

6. E. Fabriek – N. Toering                  rem.

7. J. Hassing – E. Brinksma                 rem.

8. R. Hassing – R. Stellingwerf            0-1

 

Lasker had wit aan de oneven borden.

 

Als afsluiter wil ik u deze keer mijn eigen partij niet onthouden.

 

Ed Eggink (zwart) – Thys Tuinstra (wit), bord 3

 

1.e4 -e5                      14.Lb5 -Pxg3

2.f4 -exf4                    15.hxg3 -f6

3.Pf3 -b6                     16.Pd4 -Kf7

4.d4 -Le7                    17.P2f3 -a6

5.Lxf4 -d6                   18.Lxd7 -Pxd7

6.Lc4 -Le6                  19.Pe6 -Kg6

7.Ld3 -h6                    20.e5 -Pxe5

8.Pbd2 -Pf6                21.De4 -Kf7

9.0-0 -Dc8                  22.Pxe5 -dxe5

10.c3 -g5                    23.Dxe5 –Ta7

11.Lg3 -Ph5                24.Txf6 –Lxf6

12.d5 -Lg4                  25.Tf1 –Ke7

13.Da4 -Ld7               26.Txf6 en zwart gaf op.

 

Groetnis út Beetgum fan T.T.

 

Laatst aangepast (zondag, 15 november 2009 09:31)