Hoe Lasker won van de F-Pion!

 

In de vertrouwde Aardappelbeurs schoven de vijf resterende Laskercracks afgelopen vrijdag de topper tegen de F-Pion uit Franeker/Harlingen beheerst uit. Na twee ronden stonden beide teams bovenaan met vier punten. De winnaar van de kraker zou twee punten los komen van de concurrentie en dus stond er voor het ambitieuze achttal uit Sint Jabik veel op het spel.

Het werd een wedstrijd met hindernissen waarbij een zonvakantie in Nieuw-Zeeland en het barre Nederlandse winterweer een grote rol zouden gaan spelen. Hieronder het verslag van een turbulente ontmoeting tussen beide teams.


*Lasker kwam vorig jaar al op voorsprong doordat Jacob zijn vooruitgespeelde partij op 10 december won. De (mede)topscorer had in een vroeg stadium aangegeven op de geplande datum van 18 december in het warme Nieuw-Zeeland te bivakkeren. Teamleider Thys vond de tegenstander bereid om Lasker hierin tegemoet te komen en dus mocht Strikkie vooraf in Franeker aan de bak. Jacob overklaste zijn sterke opponent met speels gemak en zette hiermee de toon voor het verdere verloop van de wedstrijd.

De overige zeven partijen zouden op vrijdag 18 december worden gespeeld, maar de F-Pionners durfden de verre reis naar het Bildt vanwege hevige sneeuwval niet aan en dus moest er een nieuwe datum worden geprikt. Deze nieuwe datum werd 8 januari met de aantekening dat dan twee spelers van Franeker/Harlingen niet konden. Uiteraard willigde Lasker op hun beurt het verzoek van de tegenstander in om nog eens twee partijen vooruit te spelen… En zo kon het gebeuren dat op 7 januari j.l. opnieuw twee Laskerianen richting Franeker vertrokken!

 

*Nanne verraste zijn immer fanatieke gegner op zet 31 door hem pardoes mat te zetten. De hoogste ratinghouder van de F-Pion 2 had zich vooraf erg druk gemaakt om de tactische opstelling van de Bildtkers en was hierdoor blijkbaar zo van slag, dat hij in een betere stelling ineens een fatale fout maakte. Uiteraard was onze makelaar er als de kippen bij om het karwei af te maken.

*De tussenstand werd zelfs 3-0 toen ook Epko zijn partij naar zich toe trok. Laskers langste man deed er iets langer over dan zijn kompaan, maar ook hij wist zijn tegenstander te vangen in een matnet. Epko’s eerste seizoenszege was er één om in te lijsten!


 


Gesterkt door deze fraaie voorsprong mochten de volgende dag (8 januari) de overige vijf teamleden de klus klaren. Opnieuw had Thys gesleuteld aan de opstelling, de mening toegedaan dat de sterkste spelers dan maar aan de laagste borden plaats moesten nemen. Op deze manier zouden de resterende punten kunnen worden binnengehaald. Hoewel ook de F-Pion de bordverdeling iets had gewijzigd, kwamen de Bildtse mannen nooit in gevaar.

 

*Thys was deze avond als eerste klaar. In zijn vertrouwde koningsgambiet was er de hele avond geen vuiltje aan de lucht en werd de zwartspeler uiteindelijk hardhandig van het bord gezet. Deze bedankte hem vriendelijk voor de les en keerde verbouwereerd huiswaarts.

*De F-Pion beet nog even van zich af, toen Mark teleurstellend verloor. Lange tijd stond hij zeker niet minder. Toen de witte torens echter genadeloos binnenvielen was het snel gedaan met de groenteman.

*Het beslissende halfje werd aan bord 1 binnengesleept door niemand minder dan Ruurd. In een gelijkwaardige stelling kon de ‘boer-zoekt-vrouw’-held een remiseaanbod niet aannemen (hij zocht nog even verder), maar verzandde de partij rond half elf toch in de zo gewenste puntendeling.

*John kwam door een slinks tussenzetje twee pionnen voor, maar liet zich daarna lelijk foppen. Hierdoor verloor hij een kwaliteit en leek remise het maximaal haalbare. Toen zijn tegenstander dit aanbood, was de keuze simpel.

*Het was tijd om naar de shoarmaboer af te reizen, maar Willem had blijkbaar nog geen honger. De Bitgumer (ja, het heet nu officieel Bitgum) was een pion voorgekomen, maar zijn sluwe opponent trok langzaam maar zeker de partij naar zich toe. Een laat remise-aanbod wilde Willem aanvankelijk niet aannemen (“ik wil winnen…”), maar hij stemde er in de late uurtjes toch maar mee in. Een verstandige beslissing als je het mij vraagt!

 

Lasker 2 wint dus met overtuigende cijfers van de F-Pion 2 en staat nu twee punten los van de concurrentie. We hebben nu de sterkste teams (op papier) gehad, maar dat is zeker geen reden om achterover te gaan hangen. Op 18 januari volgt ronde vier tegen NEO in Noordburgum.

 

Emanuel Lasker 2 – F-Pion (Franeker/Harlingen) 2, 3e ronde, 2e klasse FSB

 

1. Ruurd Stellingwerf – Jochem de Boer                      rem.

2. Nanne Toering – Herman de Vries                          1-0

3. Jacob Strikwerda – Evert Woudstra                        1-0

4. Willem Postma – Theo Tops                                   rem.

5. Mark Kolthof – Eppie Bergsma                              0-1

6. Thys Tuinstra – Brant Sybesma                               1-0

7. John Beimers – Wim Niessen                                  rem.

8. Epko Brinksma – Harmen Alkema                         1-0

 

Eindstand 5,5-2,5, Lasker had wit aan de even borden.

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (maandag, 11 januari 2010 17:31)