(en wat er verder nog gebeurde in Burgum)

 

In mijn turbulente schaakcarrière dacht ik inmiddels alles wel te hebben meegemaakt. De wedstrijd tegen NEO in Burgum was echter met geen pen te beschrijven! Omdat ik de trouwe lezer wil laten meegenieten van wat er zich in café/restaurant ’t Roodhert afspeelde afgelopen maandag, doe ik hieronder toch een poging om een verslag op papier te zetten.

 


 
Hotel Café Restaurant 't Roodhert


Het begon meteen al in stijl. De schaakzaal was dubbel geboekt in verband met een eetfeestje en de wulpse uitbaatster was niet in staat om met een passende oplossing te komen. Zo kon het gebeuren, dat om even voor achten de klokken werden ingedrukt in de benedenzaal (lees; kroeg). Dit onder het toeziend oog van ongeveer vijftien luidruchtige stamgasten!

 

En wie nu denkt dat het daarmee wel ophield, komt bedrogen uit. Op de bovenetage werd ook nog eens een bruiloftsfeest gevierd (ja, ik heb het nog steeds over maandagavond!) en de ruimte aldaar was op zijn zachtst gezegd ‘slecht geïsoleerd’… Onder het mom van “we zijn het gewend om in een kroeg te spelen”, gingen de Laskerianen er eens goed voor zitten.

 

*Nanne was als eerste klaar. Enigszins tactisch geposteerd aan bord 1, kwam hij op de zesde zet plots met een briljante oplossing. Met een opvallend zielig (maar wel glashard) gezicht, meldde hij doodleuk zich niet te kunnen concentreren. Zijn opponent (gewapend met een rating van 2030) had medelijden en er werd tot remise besloten. De eerste meevaller was een feit!

 

Om half negen was het eetfeestje afgelopen. De teamleider van NEO gaf de denksporters de mogelijkheid om alsnog naar de originele schaakzaal af te reizen. Drie Laskermannen zagen dit wel zitten. Dat de bruiloftsgasten hier echter nóg beter hoorbaar (en voelbaar) waren, werd er niet bijgezegd.

 

*NEO kwam op voorsprong door een ongelukkige nederlaag van Mark. Lasker’s kopman lijkt qua schaken de weg volledig kwijt en kwam ook nu niet in zijn spel. Na wat al te frivool te hebben rondgedarteld op de damevleugel, ging hij er in het eindspel lelijk af.

*John bracht Lasker weer langszij. In een eenzijdige partij won hij ergens een vol stuk. Uiteraard werd dit niet meer uit handen gegeven en John’s (her)debuut mag nu al een succes worden genoemd.

*De tussenstand werd 1,5-2,5 door een zege van Thys. De teamcaptain trof een gelijkwaardige tegenstander die onder grote druk kwam te staan. In het middenspel deed de Burgumer een fatale zet, die meteen stukwinst opleverde voor Thys. Hoewel het nog even leek alsof de zwartspeler de zet wilde herstellen, zag hij al snel het kansloze van de missie in. De klok was ingedrukt en de zet voltooid.

 

En hiermee waren de ‘kroegpartijen’ allemaal uit en kon men zich concentreren op de schaakzaal.

 

*Epko consolideerde de minieme voorsprong door zijn partij uiteindelijk remise te houden. De Stannebuurster speelde agressief en dit leek al snel zijn vruchten af te werpen. Helaas kon zijn opponent steeds goed verdedigen en kwam deze zowaar nog beter te staan. Toen de kruitdampen waren opgetrokken geloofden beide spelers het wel en hoefde de inmiddels defecte klok geen verdere dienst meer te doen.

*Ook Willem rookte daarna de vredespijp, waardoor Lasker op 3,5 punt kwam. Af en toe angstig omhoogkijkend naar het bewegende plafond (waarop een verdieping hoger de kabouterdans van de heer Plop ten tonele werd gebracht) had Willem lang het betere van het spel. Zijn tegenstander creëerde echter ook kansen, waardoor de uiteindelijke puntendeling terecht was.


 

REFREIN 2x ALLEN :
Draai een keer in het rond
Stamp met je voeten op de grond
Sla je armen in de lucht
Ga nu zitten met een zucht
Stap nu rond als een gans
Zo gaat de Kabouterdans!

Tja, en inmiddels liep het al aardig tegen twaalven en was de zevende (niet acht, omdat Jacob volgende week nog zijn partij gaat afwerken) Laskeriaan nog druk aan het zwoegen. Enkele NEO-cracks waren inmiddels aardig geïrriteerd en boze blikken over en weer volgden. Gelukkig bleef de sfeer redelijk gemoedelijk, zelfs toen de heren NT, JB en TT het bruidspaar boven wilden feliciteren en deze toch vriendelijke geste niet werd gewaardeerd.

 

*Ruurd hield tot kwart voor twaalf zijn potje in evenwicht en remise leek een logisch gevolg. Ons oudste teamlid speelde echter onverdroten voort en ook zijn opponent haalde het niet in zijn hoofd om een puntendeling voor te stellen. In het verre eindspel ging er als zo vaak ineens van alles mis bij Ruurd en de op handen zijnde nederlaag was al zo goed als verwerkt door zijn teammaten. Ineens werd het echter toch nog leuk. Ruurd had zijn toren op h1 gezet en de Burgumer stond schaak. Die kon vervolgens naar het zo goed als winnende veld g2 met zijn koning, maar in plaats daarvan stak hij zijn rechterhand uit. Het bleef muisstil in de zaal… Wat deed de man nu, zag hij het verkeerd en wilde hij opgeven? Nee, toch niet! De hand werd weer naar de basis gehaald en Ruurd’s tegenstander leek te zien welke zet hij moest doen. De arme drommel dacht nog even na, wierp een snelle blik op Ruurd en gaf hem alsnog de hand ten teken van zijn vermeende nederlaag!!! Hilariteit alom, Ruurd stond echt glad verloren, maar nam zijn overwinning als een held in ontvangst…

 

Het zal de trouwe lezer niet verbazen, dat deze zege vol emoties werd gevierd. De anders zo goed gebekte ‘waldpieken’ bleven verbouwereerd achter en dropen geruisloos af. Jacob mag volgende week nog een puntje proberen te behalen, maar voor de eindoverwinning is dit niet meer essentieel. Nadat de buikjes traditiegetrouw waren volgegeten en de avond nog eens veelvuldig was geanalyseerd, zochten de koplopers van de 2e klasse A moe maar erg voldaan hun warme bedjes op.

 

NEO 1 – Emanuel Lasker 2 (4e ronde, 2e klasse A, FSB, 18-01-2010)

 

1. S. Hoekstra – N. Toering rem.

2. S. Westra – M. Kolthof 1-0

3. K. Dijkstra – Th. Tuinstra 0-1

4. H. Kooistra – W. Postma rem.

5. J. Strikwerda – R. Hoekstra 25 januari

6. M. de Jager – J. Beimers 0-1

7. A. Raap – E. Brinksma rem.

8. J. v/d Linden – R. Stellingwerf 0-1

 

Lasker wint! Tussenstand 2,5-4,5. Lasker had wit aan de oneven borden.

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (maandag, 01 februari 2010 23:28)