Lasker 2 nog altijd ongeslagen!

In de vertrouwde Aardappelbeurs trad het 2e achttal van de schaakclub Emanuel Lasker afgelopen vrijdag aan voor alweer hun vijfde wedstrijd. Als tegenstander fungeerde het 4e octet van de denksportvereniging uit Damwoude.

Omdat dit team bij het ingaan van ronde vijf voorlaatste stond en de Bildtkers trots de ranglijst aanvoerden, waren de verwachtingen vooraf hoog gespannen. Dit echter zonder euforisch te zijn, want juist tegen de ‘zwakkere’ opponenten liet Lasker 2 in het verleden nogal eens punten liggen. Hieronder het verslag van een succesvolle avond.

*Lasker begon uitstekend door een overwinning van Jacob. Vanuit de opening werd een pion buitgemaakt en uiteraard gaf de student dit niet meer uit handen.
*Het werd 2-0 toen ook Nanne zijn tegenstander op de knieën dwong. Nanne opende origineel en de waldpiek had hier blijkbaar geen kaas van gegeten. Na een geweldige aanval geloofde deze het verder wel.
*Ook John noteerde daarna het volle punt. Even leek het erop dat de partij in remise zou verzandden, maar de Leeuwarder toverde plotseling nog een geweldige combinatie uit de hoge hoed. Dit leverde een stuk en daarmee de winst op.
*Het werd nog erger voor Schaakwoude, omdat ook Epko ineens ‘het licht’ zag. Na een moeizaam begin rechtte ‘de lange’ zijn rug en zette hij uiteindelijk zijn tegenstander prachtig mat.

*Mark haalde het winnende halfje binnen. Mark, die tegenwoordig in erotische poses de kranten haalt, opende tam. In het middenspel stond hij beter, maar daar verzuimde de groenteman het af te maken. Na wat speldenprikjes over en weer werd na enkele uren de vrede getekend.


                        Mark                                                        Boers

*Het feest was nog niet over, want ook Thys won vervolgens zijn pot. Vanuit de opening leek winst slechts een kwestie van tijd, maar de ervaren Damwaldster keepte bekwaam. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, stond de topscorer van het team nog wel beter. Het resterende eindspel was echter lastig en dus was het feit, dat de zwartspeler de tijdcontrole niet haalde mooi meegenomen.

*De enige verliespartij van Lasker kwam op naam van Willem. De sportman pur sang trof een invaller, die nogal irritante bijgeluiden maakte. Hoewel de beste man hier niets aan kon doen, stoorde de Bitgumer zich er wel aan en speelde hij als een krant. De nederlaag was echter terecht en Willem moet een volgende keer zijn oordopjes maar meenemen.
*In de late uurtjes wist Ruurd zowaar nog te winnen. Enigszins tactisch geposteerd aan het sterke 3e bord speelde hij de sterren van de hemel. Toen dit na lang zwoegen twee pionnen opleverde, was het punt binnen.

Lasker 2 wint dus met grote cijfers van Schaakwoude 4 en deze zege is niet eens geflatteerd. Met nog steeds twee matchpunten voorsprong op de twee naaste belagers (die in deze ronde nog tegen elkaar spelen) is een eventueel kampioenschap dichterbij dan ooit! Niet onvermeld mag ook deze avond de bijdrage van de heren Nauta en Wijma blijven. Als parttime wedstrijdleiders kweten zij zich weer op karakteristieke wijze van hun taak.

Emanuel Lasker 2 – Schaakwoude 4 (5e ronde, 2e klasse A FSB, 19-02-2010)

1.Mark Kolthof – Jos Boers   rem.
2.Nanne Toering – Cees Appel  1-0
3.Ruurd Stellingwerf – Aps Steenberg 1-0
4.Thys Tuinstra – Klaas Stellema  1-0
5.Jacob Strikwerda – Johan Attema  1-0
6.John Beimers – Albert v/d Lijn  1-0
7.Willem Postma – Joop Theunissen  0-1
8.Epko Brinksma – Menno Veenstra  1-0

Eindstand 6,5-1,5. Lasker had wit aan de even borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (maandag, 22 februari 2010 19:23)