In een seizoen waarin vooralsnog alles lijkt te lukken, reisde het 2e achttal van de schaakclub Emanuel Lasker afgelopen maandag af naar Leeuwarden. In de voorlaatste ronde fungeerde het team van de Burght als tegenstander. Nadat een ieder ruim op tijd in “het Kalverdijkje” was gearriveerd en alle lichtmasten waren omzeild, namen de Bildtkers om kwart voor acht hun plaatsen achter de borden in. Hoewel de Laskerianen bij het ingaan van deze ronde fier de ranglijst aanvoerden en de opponent ergens in de middenmoot bivakkeerde, was van onderschatting vooraf geen sprake. Nadat de plaatselijke voorzitter het startsein had gegeven, barstte de strijd los.
Rond half tien leek het een moeilijke avond voor de koploper te gaan worden. Mark, Thys en Epko stonden weliswaar wat beter, maar Ruurd en Jacob leken hun aanvankelijk mooie stellingen te gaan verprutsen, terwijl Willem, Nanne en John in een gelijkwaardig middenspel waren beland. Een half uur later werd echter de toon gezet voor een fraai eindresultaat.

*Epko bracht Lasker op voorsprong door een geweldige aanvalspot te winnen. De zwarte stukken werden snel richting de witte koning gedirigeerd en de ervaren Leeuwarder had totaal geen antwoord. Rond de klok van tien gaf de arme man gedesillusioneerd op. Epko had het na analyse nog wel mooier kunnen doen (hij zag mat in twee en vervolgens promotie tot paard met damewinst over het hoofd), maar het resultaat was er uiteindelijk niet minder om.
*Thys bracht daarna de vis vliegensvlug op het droge. Zijn tegenstander begon nog wel  ‘vol goede moed’ (deze woordspeling kon ik niet achterwege laten), maar werd in een vertrouwd Bildts koningsgambiet hardhandig in 19 zetten van het bord gezet. En zo won de teamcaptain voor het eerst van zijn leven van een Friese damkampioen…

*Lasker leek een monsterzege op het bord te gaan zetten toen ook Jacob het volle punt noteerde. Jacob kwam na pionwinst niet in zijn spel en remise leek het maximaal haalbare. Toen zijn opponent dit inderdaad ergens aanbood, maar net hiervoor een behoorlijke blunder had gemaakt, ging het geplande feestje niet door. De Lasker-student posteerde zijn toren onverbiddelijk naar de achterste rij en liet zijn prooi niet meer los.
*Met het oog op de overige borden, nam Mark daarna remise aan. Dit was enigszins tegenvallend omdat hij eigenlijk de hele partij twee pionnen voorstond. De taaie Leeuwarder toverde echter nog een paar leuke tussenzetjes uit de hoge hoed, waarmee de puntendeling veilig werd gesteld.

*Willem haalde aan bord 1 het beslissende punt binnen en revancheerde zich daarmee voor de blamerende nederlaag in de vorige ronde. Aanvankelijk werd de Bitgumer onder druk gezet, maar plotseling werd er een volle toren buitgemaakt. Na nog even secuur te hebben verdedigd, was er geen houden meer aan en was Lasker’s zesde overwinning op rij een feit.

De overige drie borden waren nu niet meer bepalend voor de einduitslag, maar met nog één ronde te gaan kunnen de bordpunten cruciaal gaan worden. Het trio Laskerianen was zich hiervan bewust en streed nog even voor wat ze waard was.

*Nanne nam na even nadenken toch maar de puntendeling aan. Na een avondje vol gemijmer over eekhoorns, Zwitserse bergen en een vrouwelijke tegenstander, zat meer dan remise er ook niet in. In een rustige pot werd het evenwicht nooit verbroken. Misschien de volgende keer toch maar een aanval over de a- of h-lijn, Nanne!
*Ook Ruurd berustte na een turbulente avond in remise. Het feit, dat hij bij een 1-5 tussenstand de teamcaptain vroeg of hij de vredespijp wel mocht roken, getuigde van groot fanatisme bij de Minnertsgaaster. Ruurd kwam een pion achter, maar wist met opvallend aanvallend spel het tij te keren. Het uiteindelijke halfje was meer dan verdiend, zeker tegen de ietwat ‘nukkige’ opponent die het niet kon waarderen, dat Ruurd hem ergens even twee keer vertelde welke zet er was gespeeld…
*John had zijn ‘tien-minuten-gesprekjes’ toch nog kunnen inruilen voor een lange schaakavond. De zevende bordspeler van de Burght was erg taai, maar de opening werd toch ergens gevonden. Toen er een toren kon worden buitgemaakt en John zijn ‘paaltjes’ had verplaatst, bracht hij de eindstand op 1,5-6,5!

Een fraaie overwinning, waardoor Lasker 2 haar koppositie verstevigd. Het zou zo maar kunnen, dat de Bildtse heren al op 19 maart kampioen worden. Concurrent WES moet dan echter wel punten morsen tegen NEO. Het zou echter ook nog zo maar kunnen, dat Lasker in de laatste ronde nog vol aan de bak moet thuis tegen DTK. Op het moment dat ik dit stukje typ, staan we nog twee matchpunten en een onbekend aantal bordpunten voor. Een prachtige uitgangspositie in een tot nu toe erg succesvol seizoen.


Bron: FSB site
http://www.frieseschaakbond.nl/standen.htm 

Uiteraard smaakte de shoarma na de wedstrijd beter dan ooit tevoren. De Laskerianen waren in opperbeste stemming en er werd in de late uurtjes nog heel wat afgelachen en ‘geanalyseerd’. Rond 01.00 uur was een ieder weer veilig thuisgebracht en werden de warme bedjes opgezocht.

De Burght 2 – Emanuel Lasker 2 (2e klasse A, 6e ronde FSB-competitie, dd.15-03-2010)

1. Rudolf Spijkerman – Willem Postma   0-1
2. Auke de Jong – Mark Kolthof    rem.
3. Marie-Claire Eichhorn – Nanne Toering   rem.
4. Roelf Oving – Jacob Strikwerda    0-1
5. Tjalling Goedemoed – Thys Tuinstra   0-1
6. Mati Zijlstra – Ruurd Stellingwerf    rem.
7. Guido Vink – John Beimers    0-1
8. Piet Vlieg – Epko Brinksma    0-1

Eindstand 1,5-6,5. Lasker had wit aan de oneven borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.

Laatst aangepast (woensdag, 17 maart 2010 14:33)