Bildtkers nemen overtuigend ook laatste horde

De spanning was te snijden afgelopen vrijdagavond in café de Aardappelbeurs. In een “alles-of-niets” scenario mocht het 2e achttal van de schaakclub Emanuel Lasker thuis proberen kampioen in de 2e klasse A te worden. Een gelijkspel of winst zou promotie betekenen voor de fanatieke Bildtkers, maar tegenstander DTK 2 uit Kollum e.o. had voor deze laatste wedstrijd nog een opvallend sterk leger denksporters uit de hoge hoed getoverd. Opvallend, omdat er voor DTK niets meer te halen viel en de thuisclub vooraf had gehoopt op een B-achttal. Getooid in het inmiddels antieke teamshirt, begonnen de Laskerianen om even voor achten met hete hoofdjes aan de cruciale ontmoeting.

 
Uiteraard niet voordat wedstrijdleider en clubicoon Berend Nauta de druk in zijn welkomstwoord tot het kookpunt had opgevoerd… *Een meevaller was de snelle overwinning van Jacob. De topscorer wist met exact hetzelfde trucje als in de vorige ronde tegen de Burght vliegensvlug een stuk te winnen. Natuurlijk was er daarna geen houden meer aan voor de aangeslagen DTK-speler.

Het duurde lang voordat de tweede uitslag een feit was. Daar kwam bij, dat Lasker rond half tien op de meeste borden zeker niet beter stond. De optimisten onder de aanwezigen zagen het allemaal wel goed komen, maar teamcaptain Thys was er absoluut nog niet gerust op. Al coachend probeerde hij zijn medespelers duidelijk te maken, welke borden volgens hem persé moesten winnen, terwijl hij anderen voorzichtig in de richting van een puntendeling stuurde.

 


*Epko gaf gehoor aan het advies en zag een remiseaanbod gehonoreerd worden. Tegen de sterke Kollumer was hij qua materiaal achter gekomen, maar stond hij ver voor in tijd (op een gegeven moment zelfs bijna anderhalf uur!) en had hij nog wel wat spel. Lasker’s langste man had echter een trieste week achter de rug en dus was de puntendeling een verstandige keuze.

*Ook Nanne begon niet helemaal fris aan zijn partij. Na een lang examen arriveerde hij nog mooi op tijd in de Aardappelbeurs, maar gaf hij aan maximaal op ‘halve kracht’ te kunnen denken. Dat was echter ruim voldoende om zijn tegenstander kinderlijk eenvoudig op de knieën te krijgen. Het feit, dat onze makelaar de hele avond in een te krap shirt speelde (Hein en mem Zondervan, bedankt!), maakte de prestatie (en Nanne) alleen maar knapper.

 

Met een tussenstand van 2,5-0,5 waren er nog 1,5 punten nodig voor het kampioenschap. De lucht boven de borden klaarde rond tien uur weer op en dus moest het gaan lukken.*John speelde aanvankelijk een ‘baggerpartij’. Hij gaf echter geen krimp. Tactisch geposteerd aan bord acht waren de verwachtingen en de druk hoog. Er werd ergens een pion verloren, maar ook dit kon meester John niet deren. Met een fabuleuze ‘aftrek-actie’ (deze term heeft in de schaaksport net even een andere betekenis, dan te doen gebruikelijk), werd de zwarte dame buitgemaakt en was het punt binnen.


*Teamcaptain Thys kreeg daarna ‘zijn’ moment. In een verbasterde siciliaan, werd de druk op de zwarte stelling steeds groter. Voor een doorbraak moest weliswaar worden geforceerd, maar dat zou wel gaan lukken. Het kwam echter niet tot een doorbraak, want met inmiddels 3,5 bordpunt op het scorebord bedacht de ietwat vermoeide ‘broeder Thys’ zich geen moment en bood hij remise aan. Dit werd vrijwel direct geaccepteerd, waardoor het KAMPIOENSCHAP een feit was!


*Ook Willem hield vervolgens fraai zijn opponent in toom. Vanuit de opening kwam hij niet goed te staan, maar als zo vaak wist de sportieveling met originele zetten het tij te keren. Met een goed getimed remiseaanbod waren het halve punt en de eindoverwinning een feit.

 

In opperste feeststemming vochten daarna Mark en Ruurd hun partijen nog op het scherpst van de snede uit.

 

*Mark had het de hele avond niet zo makkelijk tegen zijn taaie tegenstander, maar sloeg verwoestend toe toen hij met zijn buitgemaakte pion ongestoord de overkant kon bereiken.

*Ruurd kwam op bord 1 nooit in zijn spel en werd genadeloos van het bord geschoven. De DTK’er maakte zich na afloop nogal druk over Lasker’s tactische opstelling, maar de punten zijn mede hierdoor steeds mooi binnengehaald en de ‘opgeofferden’ hebben nog heel goed weten te scoren ook aan de hoogste borden!

 

Onder toeziend oog van het vrijwel voltallige eerste team en een delegatie van Lasker 3, barstte daarna het feest los. Schuit had helaas deze keer geen bitterballen ingeslagen, maar wist met de in allerijl aangerukte zoute pinda’s de aanwezigen wel te bekoren.Tommie: "Ik heb geen bitterballen!".


Rond 0:00 uur werd het onstuimige Sint Jabik verruild voor het iets rustigere buurdorp Sint Anne en werden de buikjes nog even rondgegeten. Komende zomer doen we het feestje nog eens dunnetjes over tijdens een nog te plannen ‘trainingskamp’!

Lasker 2 wint met 5,5-2,5, promoveert naar de 1e klasse en had deze avond wit aan de even borden.

 

Persoonlijke scores;

 

Jacob Strikwerda 6,5 uit 7

Thys Tuinstra 6,5 uit 7

John Beimers 6,0 uit 7

Nanne Toering 5,5 uit 7

Epko Brinksma 4,5 uit 7

Ruurd Stellingwerf 4,0 uit 7

Willem Postma 3,0 uit 7

Mark Kolthof 2,5 uit 6

Hein Zondervan 0,5 uit 1

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.

 Laatste ronde vrijdag 16 april 2010

Laatst aangepast (zondag, 25 april 2010 08:48)