Voor het tweede achttal van Emanuel Lasker stond afgelopen dinsdag de eerste ronde van de Friese schaakcompetitie op het programma. Promovendus Lasker 2 moest meteen vol aan de bak. Tegen schaakclub Westergoo (door kenners ook wel “Empatec” genoemd) lagen vooraf zeker wel kansen, maar kwam het Bildtse octet er uiteindelijk niet aan te pas. Met de alleszeggende cijfers 6,5-1,5 werd Lasker simpel aan de kant geschoven door de geroutineerde (met alle respect) oudjes uit de gezellige Hanzestad, die vrijwel allemaal last hadden van een aanstekelijk hoestje…

*Mark kon als eerste zijn koning omgooien. Zijn opponent offerde in het middenspel een kwaliteit en kwam daar met veel voordeel uit. Toen de kruitdampen waren opgetrokken stond de Bildtker ‘gewoon’ een stuk achter en was de eerste Laskernul een feit. Dat Mark, ondanks droeve familieomstandigheden, toch meespeelde verdient echter alle respect.

*Het werd 0-2 door een kansloze nederlaag van Ruurd aan het laatste bord. De doorgaans taaie Ruurd werd deze keer bekwaam in een hoekje gedreven en kwam er niet aan te pas. Na nog even te hebben tegengesparteld geloofde de witloftrekker het verder wel. Daar kon zelfs een ietwat dubieuze notatiewijze geen verandering meer in brengen!

*Nanne bracht de spanning even terug. Na een moeizame opening, rechtte de Sylster zijn rug en werden de witte stukken voortvarend richting tegenstander gemanoeuvreerd. Dat de Bolswarder zich in de eindfase nog prachtig mat liet zetten, was een mooi einde van een dito partij.


Slotstelling na 32. -- Pc3 en Dxa7# (Dölle in tijdnood).

*Invaller Michiel (Epko was vanwege voetklachten verhinderd) weerde zich kranig aan het sterke eerste bord. Rond 22.00 uur was er geen vuiltje aan de lucht en leek Michiel zelfs wat beter te staan. Helaas kwam daarna het ratingverschil naar voren en presenteerde zijn opponent herdhandig de rekening (of als u wilt ‘de nota’…).

*Toen daarna ook John zijn potje verloor, kon Lasker al niet meer winnen. De kersverse Berltsumer kwam eenvoudigweg niet in zijn spel, ondanks verwoede pogingen. Nadat de Bolswarder secretaris van de Friese Schaakbond ook nog de witte dame wist te veroveren, was het snel uit met de pret. 4-1 derhalve voor de thuisploeg.

*Het werd nog erger, want ook Willem kon het daarna niet houden. Na een uiterst onderhoudende partij, waarin Willem het vuur nog aardig na aan de schenen van de Westergoo-speler wist te leggen, kon ook deze Laskercrack geen potten breken. Ook hier speelde een persoonlijke tegenvaller door een plotselinge ziekenhuisopname van een jong familielid. En ook hier alle respect voor Willem, die desondanks nog heel aardig spel liet zien.

*Teamcaptain Thys maakte de eindstand daarna nog iets draaglijker, door remise te spelen. Na wat minder gestaan te hebben, keerden na enkele uren de kansen. De (bijna)verpleger haalde nog alles uit de kast, maar zijn tegenstander was taai en liet zich niet meer foppen. De puntendeling was uiteindelijk een terechte uitslag.

*Jacob liep daarna nog tegen zijn eerste nederlaag sinds jaren op. In een vertrouwd dame-gambiet leek er lange tijd niets aan de hand. Ineens werd er echter materiaal verloren en was de partij gelopen. Een in allerijl verzonnen slotoffensief van Drs.J kon daar niets meer aan veranderen.

Een pijnlijke 6,5-1,5 nederlaag dus voor Lasker 2 bij de hernieuwde kennismaking in de eerste klasse. Lasker staat na het topseizoen vorig jaar weer met beide benen op de grond en dat heeft voor het vervolg vast ook voordelen. De shoarma na afloop smaakte er niet minder om, al waren we deze keer wel iets eerder thuis dan anders. In hoeverre de nieuwe (en snelle) BMW van chauffeur Nanne daar een aandeel in had, laat ik maar achterwege. Op 12 november staat de tweede ronde op het programma. Thuis tegen WES uit Wolvega.

Eindstand 6,5-1,5. Lasker had wit aan de oneven borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.

 

De gespecificeerde uitslagen vindt u hier. (klik op 1e klasse)

Laatst aangepast (vrijdag, 08 oktober 2010 16:54)