Het tweede achttal van de schaakclub Emanuel Lasker mocht afgelopen vrijdag aan de bak voor de 2e ronde in de Friese schaakcompetitie. Als tegenstander in de Aardappelbeurs fungeerde het vlaggenschip van de denksporters uit Wolvega, WES genaamd. Dit team was vorig seizoen nog verslagen door de Bildtkers, maar het octet waar de ‘Stellingwarfers’ nu mee op de proppen kwamen, was aanzienlijk sterker. De strijd tussen de twee promovendi leverde een waar spektakel op, waarin Lasker uiteindelijk door bluf en vechtlust een fraai gelijkspel uit het vuur sleepte.


Het bal werd geopend door ‘good old’ Berend Nauta, die vooraf alles in het werk had gesteld om het eerste deel van de avond als wedstrijdleider voor zijn rekening te kunnen nemen, chapeau! In zijn welkomstwoord sprak Berend onder andere over de mooie ‘lokaliteit’. Dit woord wekte de nodige hilariteit op, omdat de speelzaal volgens de aanwezigen toch echt moest worden aangeduid met bijvoorbeeld het woord ‘locatie’. Na bestudering van de Dikke van Dale op de vroege zaterdagochtend blijkt het woord ‘lokaliteit’ echter gewoon te bestaan en letterlijk ‘vertrek’ of ‘zaal’ te betekenen. Ja, met de woordenschat van onze schaakveteraan zit het wel goed!

 

De mannen van WES hadden hun huiswerk gedaan en posteerden hun sterkste spelers aan de borden vier en vijf. Het zal de trouwe lezer niet verbazen, dat juist aan die borden ook deze avond niet de zwakste Laskermannen zaten… Mede hierdoor werd het een interessante avond, met op ieder bord volop strijd. Hieronder een verslag van een bewogen avond, waarin kosten noch moeite werden bespaard om het een ieder naar de zin te maken. Met de complimenten voor de uitbater van de mooiste kroeg van het Bildt, die zelfs zijn hand niet omdraaide voor het in allerijl vervaardigen van een noodtoilet!

 

*Epko opende de score voor Lasker. Na de eerste ronde afwezig te zijn geweest, was hij nu weer helemaal terug en overrompelde hij zijn tegenstander met dodelijke precisie. De WES-speler probeerde het nog wel even, maar zag al snel het kansloze van de missie in.

 

Een goed begin is het halve werk zou je zeggen, maar vervolgens ging alles mis en stonden de immer fanatieke Bildtkers rond half elf zomaar met 1-4 achter.

 

*De stand werd gelijk getrokken door de sterkste man van Wolvega. Dit 15-jarig supertalent had lange tijd ogenschijnlijk moeite met onze Mark, maar kwam plotseling met een goed doordachte combinatie op de proppen. Hier viel niets meer tegen in te brengen en onze fruitspecialist restte niets anders dan aangeslagen op te geven.

*Nanne had de hele avond het beste van het spel en leek zijn opponent langzaam maar zeker in het gewenste hoekje te drijven. Het mocht blijkbaar wat kosten, want de Sylster offerde er lustig op los. Toen de kruitdampen waren opgetrokken stond Nanne echter een vol stuk achter en dat bleek teveel van het goede.

*Het werd 1-3 toen ook Ruurd zijn meerdere moest erkennen. Aan het sterke eerste bord kwam hij geen moment in zijn spel en werd hij na enkele uren geruisloos weggevaagd.

*Lasker kon al niet meer winnen door de volgende nederlaag. Willem speelde een merkwaardige pot en wist het te presteren om zo rond tien uur nog geen stuk van de damevleugel te hebben ontwikkeld. Het ging lang goed, maar uiteindelijk wist de man uit Wolvega toch optimaal te profiteren.

 

1-4 derhalve en aan Jacob, John en Thys de zware taak om alle resterende partijen in winst om te zetten.

 

*De snotterige Jacob gaf het goede voorbeeld. Op karakter speelde hij een gedegen en solide pot, met wisselende kansen. In het eindspel toverde hij nog een slinkse zettenreeks uit de hoge hoed, die materiaal en daarmee de volle winst opleverden.

*De Bildtse sluipschutters kropen nog dichterbij na de winst van John. Na lang te hebben gezocht, vond hij de felbegeerde open lijn. Toen deze met fraaie krachtzetten werd veroverd, was er geen houden meer aan en kwam Lasker terug tot 3-4.

*Thys trof een taaie rakker en besloot vanuit de opening een pionnetje mee te pikken. Zich bewust van de daardoor verkregen ontwikkelingsachterstand, ging hij er eens goed voor zitten en zweette de ex-burgemeester van Weststellingwerf al snel peentjes. Het uiteindelijk op het bord gekomen eindspel met een pion meer voor wit zag er vrij remise-achtig uit, maar uiteraard mocht de teamcaptain dit niet aannemen. In opperste concentratie en met een uiterste krachtsinspanning vond Thys de weg naar winst en was de ontlading groot.

 

4-4 derhalve, een uitslag waar we vooraf voor zouden hebben getekend. Ook in de sterke 1e klasse doen we ‘gewoon’ mee en zullen er nog interessante duels volgen. Het doel dit seizoen is wederom handhaven en laten we dat dan deze keer ook maar eens doen!

 

Emanuel Lasker 2 – Wolvega (WES) 1 (2e ronde, 1e klasse, FSB, 12-11-2010)

 

1. Ruurd Stellingwerf (1543) – Gerrit Groen (1774)                                 0-1

2. Nanne Toering (1718) – Meine Wassenaar (1780)                               0-1

3. Willem Postma (1635) – Edwin Fabriek (1824)                                      0-1

4. Thys Tuinstra (1856) – Remco Heite (1852)                                         1-0

5. Mark Kolthof (1801) – Nick Maatman (1924)                                        0-1

6. John Beimers (1724) – Klaas de Jong (1500)                                         1-0

7. Jacob Strikwerda (1833) – Martijn Veldhuizen (1725)                         1-0

8. Epko Brinksma (1570) – Ed Eggink (1530)                                             1-0

 

Eindstand 4-4, Lasker had wit aan de even borden en de shoarma smaakte na afloop beter dan ooit! Met nog een speciaal woord van dank aan wedstrijdleiders Berend en Murk kan ook deze schaakkopij weer worden gemaild aan de Bildtse Post en ga ik genieten van een vrij weekend.

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.