Het 2e achttal van de schaakclub Emanuel Lasker doorstond afgelopen dinsdag de barre weersomstandigheden en reisde af naar het ‘warme’ Dokkum. In de derde ronde van de Friese schaakcompetitie wachtte het eerste octet van de plaatselijke denksportclub en er was de Bildtse heren alles aan gelegen om zo langzamerhand de laatste plek in de eerste klasse eens te gaan verlaten. Nadat ook de ‘vroege’ auto (in dit geval dus ‘late’) was gearriveerd, kon de strijd op de 64 velden losbarstten.


 

 

Teamcaptain Thys had deze keer gekozen voor een wel erg tactische opstelling en dit wierp bijna zijn vruchten af. Helaas lieten enkele Laskercracks het lelijk liggen en werd er uiteindelijk nipt verloren van het team uit de Bonifatiusstad, dat gemiddeld toch ruim 100 ratingpunten meer had.

 

*Lasker begon nog goed door een overwinning van Jacob aan bord 8. Er werd in het middenspel ‘simpel’ een pion veroverd en deze voorsprong gaf de immer fanatieke Bildtker niet meer uit handen.

*De Donger kwam op gelijke hoogte middels een nederlaag van Ruurd. Tegen zijn taaie (en af en toe irritante) opponent, kwam hij er eenvoudigweg niet aan te pas. Na enig duw- en trekwerk was het gedaan met de koopman.

*Het werd 2-1 voor de thuisclub, toen ook Nanne zijn koning om moest leggen. Brutaal werd er vanuit de opening een pionnetje gesnoept, maar deze bleek erg giftig. Even leek het erop, dat het tij zou keren, maar de geroutineerde speler van Dokkum maakte geen fouten meer en won terecht.

*Toen het ook nog 1-3 werd, zag het er slecht uit voor Lasker. John was wat snotterig en kwam niet in zijn spel. Na een baggerpartij werd hij om even na elven uit zijn lijden verlost.

*Gelukkig hadden we nog ene Epko aan bord 1. Tactisch geposteerd, ging hij er eens goed voor zitten en speelde hij de sterren van de hemel. Zijn tegenstander werd genadeloos opgerold en dat was toch wel verrassend te noemen. 2-3 derhalve en er was nog hoop!

*Die hoop vervloog toen Willem het verknoeide. Op zich was deze nederlaag ingecalculeerd gezien het grote ratingverschil, maar er zat zoveel meer in… Na de desastreuze rochade was het meteen gedaan en het kostte de Bitgumer wat tijd om deze blunder te verwerken.

*Mark heeft ‘het’ nog niet dit seizoen. Tegen een opponent die normaal gesproken ‘te doen’ is voor onze jeugdleider, werd er totaal onnodig een kwaliteit verloren. Hoewel het er nog even wat beter uit ging zien in de slotfase, was de situatie onhoudbaar en was de nederlaag van Lasker een feit.

*Thys maakte daarna de eindstand nog draaglijk door zijn partij te winnen. Drie jaar geleden werd er nog verloren van deze tegenstander en dus was de teamcaptain er alles aan gelegen om zijn revanche te halen. Dit lukte na een goed opgezette, aanvallende partij, waarin het eindspel met een pion meer uiteindelijk ruim voldoende bleek.

 

Jammer, jammer, jammer., maar ’t is niet anders… Drie Laskerianen sloten de avond nog gezellig af in de plaatselijke shoarmaclub. Het feit, dat de rest van het team al weg was voordat de laatste partij was uitgespeeld, getuigde deze keer helaas niet van enige teamspirit. Volgende keer maar weer vol aan de bak en de kansen pakken als ze zich aandienen!

 

De Donger 1 – Emanuel Lasker 2 (3e ronde FSB, 1e klasse, 7 december 2010)

 

1. Alle Vlasma (1757) – Epko Brinksma (1570)                          0-1

2. Durk Wassenaar (1792) – Ruurd Stellingwerf (1543)           1-0

3. Olaf Clitoris (2004) – Willem Postma (1635)                          1-0

4. Jan Odijk (1862) – Nanne Toering (1718)                               1-0

5. Wesley Kooistra (1861) – John Beimers (1724)                      1-0

6. Chris Jolmer Jellema (1797) – Mark Kolthof (1801)              1-0

7. Bernard Keizer (1721) – Thys Tuinstra (1856)                      0-1

8. Christiaan Houpst (1700) – Jacob Strikwerda (1833)           0-1

 

Eindstand 5-3, Lasker had wit aan de oneven borden.

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.