Maar liefst twee schaakontmoetingen stonden afgelopen vrijdag in de Aardappelbeurs op het programma. Lasker 2 mocht proberen om de laatste strohalm te pakken tegen het op papier sterkere De Burght, terwijl het derde team de degens kruiste met de heren van NEO 2. De gasten hadden er duidelijk zin in, want toen ondergetekende rond half acht de arena betrad, was het al een drukte van belang. Gelukkig was ook wedstrijdleider Berend Nauta mooi op tijd en was de speelzaal vakkundig geprepareerd. Hieronder een verslag van een (in sportief opzicht) trieste avond, waarbij dient te worden aangetekend dat Mark Kolthof namens het tweede zijn partij al vooruit had gespeeld (en verloren) en de heren Jan Wijma en Michiel v/d Woude de stand voor het derde eerder in de week al op 1-1 hadden gebracht.

Lasker 2:

*Invaller Koen Meijer opende de score voor Lasker 2. Ogenschijnlijk totaal geen last van zenuwen, debuteerde hij met verve op dit niveau. Met krachtzetten en dito meppen op de klok, kwam hij weliswaar een pion achter, maar het vervolg was van wereldklasse. Zijn peentjes zwetende opponent stelde in de eindfase maar remise voor en Koen nam dit vrijwel direct aan. Analyse leerde, dat er op dat moment ook niet meer in zat voor onze advocaat, die terecht erg in zijn nopjes was met dit resultaat.
*De Burght liep uit toen Willem Postma zijn koning om moest leggen. De niet fit ogende sportman toverde een mooie en kansrijke stelling op het bord. Zijn tegenstander restte drie uren lang niets anders dan verdedigen, maar profiteerde optimaal toen de Bitgumer het even lelijk liet afweten.
*Ook Ruurd Stellingwerf kon geen potten breken tegen zijn sterke opponent. Ruurd probeerde het zeker wel even, maar kwam snel een pion achter. Tegen dergelijke mannen luidt dat negen van de tien keer een nederlaag in en ook deze keer maakte de kopman van de Leeuwarders geen fout. 0,5-3,5 derhalve en we leken wederom aan te gaan lopen tegen een vernedering.
*Gelukkig deed Lasker nog wat terug via Jacob Strikwerda. Onze toekomstige Pool trof een invalster, die na pionverlies nog gevaarlijk terugkwam. Jacob hield het hoofd echter, zoals zo vaak, koel en kwam nooit meer echt in de problemen. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, was het gewonnen eindspel een makkie voor de inmiddels ervaren ‘Strikkie’.

Met een tussenstand van 1,5-3,5 waren we zeker nog niet kansloos. Nanne stond materiaal achter, maar knokte zich fraai terug in de wedstrijd. Epko stond een pion voor en had het betere van het spel, terwijl Thys een gezonde stelling op het bord had gebracht, die hij in ieder geval niet meer kon verliezen.

*Nanne Toering (“Oh, ik wist niet, dat jij ook bij De Burght speelde…”) sleepte nog een halfje uit het vuur in een verloren eindspel. Ergens werd materiaal verloren, maar de Bildtse makelaar toonde karakter en maakte het z’n tegenstander nog flink lastig. Zo lastig, dat deze ergens in de late uurtjes remise aanbood. De Leeuwarder stond na analyse echter glad gewonnen, maar dat mocht de pret niet drukken!


Op de 53ste zet had ik (Nanne) remise kunnen forceren door het mooie Tf5+ te spelen. Vijf zetten later ging de moegestreden Wolfslag alsnog in op het remiseaanbod. Ten onrechte bleek later; de enig winnende zet werd door hem gemist.   

*Het doek viel voor het team toen Epko Brinksma een vrijwel gewonnen stelling nog wist te verprutsen. Aanvankelijk was er geen vuiltje aan de lucht en speelde ‘de lange’ zijn geliefde spelletje. Dit leverde ergens in het middenspel een pionnetje op en winst leek slechts een kwestie van tijd. Totaal onnodig ging er even later een vol wit stuk in de aanbieding en was het niet meer te houden.
*Thys Tuinstra won daarna zijn partij nog. Optisch zag het er de hele avond prima uit, maar zijn geroutineerde tegenstander verdedigde bekwaam. Toen de Bildtse teamcaptain in de eindfase zijn witte loper af wist te ruilen en een sterk paard overhield, nam hij een Leeuwarder remise-aanbod wijselijk niet aan en schoof hij het resterende eindspel beheerst uit.

3-5 derhalve en degradatie is een feit. Ondergetekende mag de komende maanden ‘zijn’ mannen klaarstomen voor een hernieuwde kennismaking met de 2e klasse, waarin hopelijk snel weer een digitaal uurwerk zal worden gewonnen!

Lasker 3:

Nadat Jan Wijma in een eerder stadium had gewonnen en Michiel v/d Woude zijn zoveelste externe nederlaag had moeten slikken, begon het team met een tussenstand van 1-1 aan de overige twee partijen.

*Hilbrand v/d Woude was als eerste uit. Tegen zijn ‘aanwezige’ opponent werd er al snel essentieel materiaal verloren. Rond tien uur dacht de competitieleider nog wat leuks te zien, maar dit kostte meteen een volle toren en uiteraard liet de NEO-man zich de zege toen niet meer ontglippen.
*Topscorer Gerrit de Vries leek de eindstand op 2-2 te gaan brengen. Hij won een stuk tegen twee pionnen, normaliter ruim voldoende voor de winst. Omdat hij ‘vergat’ te rokeren (het mocht wél, Gerrit!) keerden echter de kansen en ging er door een onoplettendheid een wit stuk verloren. In een totaal gewonnen eindspel bood de waldpiek echter nog remise aan, waardoor Gerrit ongeslagen bleef voor het team en toch nog wel een beetje blij was…

1,5-2,5 derhalve en Lasker 3 bungelt hopeloos onderaan in de 5e klasse. Iets wat vooraf zeker niet was verwacht gezien de mooie gemiddelde rating van het team.

Gedetailleerde uitslagen:

Emanuel Lasker 2 – De Burght 1 (6e ronde, 1e klasse FSB, 11 maart 2011)

1. Ruurd Stellingwerf – William Cornelissen  0-1
2. Willem Postma – Gerard Veenstra   0-1
3. Mark Kolthof – Peter Brouwer    0-1
4. Thys Tuinstra – Martijn Heere    1-0
5. Jacob Strikwerda – Marie Claire Eichhorn  1-0
6. Nanne Toering – René Wolfslag    rem.
7. Koen Meijer – Theo Jellesma    rem.
8. Epko Brinksma – Rudolf Spijkerman   0-1

Emanuel Lasker 3 – NEO 2 (5e ronde, 5e klasse FSB, 11 maart 2011)

1. Jan Wijma – Len Heaton     1-0
2. Michiel v/d Woude – John v/d Linden   0-1
3. Hilbrand v/d Woude – Sybe v/d Wal   0-1
4. Gerrit de Vries – Marc de Jager    rem.

Groetnis út Bitgum fan T.T.