Op papier sterker Lasker mag niet mopperen na zwaarbevochten 4-4 in Buitenpost

 

Afgelopen vrijdag stond voor het tweede achttal van Lasker de eerste competitieronde op het programma. Het altijd lastige “DTK 2” fungeerde in de kerk van Buitenpost als tegenstander. Hoewel er de laatste jaren niet was verloren van dit team, leken de Bildtse heren bij aanvang op hun hoede en werden de taaie kasteelheren bestempeld als mede-favoriet voor de titel in de 2e klasse.Uiteindelijk werd er gelijkgespeeld en dat was iets wat gezien het wedstrijdverloop terecht was. De gemiddelde rating van Lasker lag dan wel aardig hoger, maar de veelal jarenlange ervaring van de tegenstander deed een flinke duit terug in het zakje.

 

 

*We begonnen overigens met een puntendeling van Nanne. De Sylster dacht met een leep tussenzetje materiaal te winnen, maar zijn sluwe opponent toverde nog een tactische tussenzet uit de hoge hoed. Het resterende eindspel met ongelijke lopers was natuurlijk remise.

*Ook Epko was tevreden met een halfje. Na wat speldenprikjes over en weer kwam er een onduidelijke stelling op het bord. Het remise-aanbod van de DTK’er werd na enkele uren misschien wel wat te snel aangenomen door onze lange man, maar dat is altijd achteraf…

*Mark bracht Lasker op voorsprong. Hij moest het even voorzichtig aanpakken, maar deed dat gelukkig ook. Na de goed getimede lange rochade, stond de fruitkenner stukken beter en toen dat ook nog materiaal opleverde was het snel gedaan met de koopman.

*Hein ‘herdebuteerde’ voor de zoveelste keer in het tweede en deed dat niet goed. Het was allemaal net wat te eenvoudig qua stelling en zijn opponent profiteerde hier slim van. Toen er hier en daar wat werd afgeruild, stond de Kollumer gewoon beter al had Hein makkelijk remise kunnen houden met het veelbesproken Ke6.

*Teamcaptain Thys bracht de Bildtkers op 2-3. Aan het eerste bord kende hij geen problemen en sloeg de aanval via de f-lijn uiteindelijk venietigend door. Het moet echter gezegd worden, dat zijn tegenstander in het late eindspel nog een fraai ‘patnet’ had gefabriceerd, maar Thys trapte er niet in en schoof de partij beheerst uit.

*Willem beleefde een trieste avond. Tegen de ervaren Bosma-telg had hij het initiatief en leek er lang geen vuiltje aan de lucht. Toen hij echter schaak werd gezet en dit aanvankelijk niet had gezien (het was geen ‘onreglementaire’ zet zoals de Kollumer claimde, maar dat werd snel weer rechtgezet…), verloor hij een pion. Ook dat was na het sterke Pxg4 helemaal niet erg geweest, maar de Bitgumer sportman miste deze bijna winnende voortzetting jammerlijk.

 

3-3 derhalve en aan Jacob en Ruurd de zware taak om er nog minimaal een gelijkspel uit te slepen. “Zwaar”, omdat Jacob op dat moment lastig stond en remise het maximaal haalbare leek en Ruurd langzaam maar zeker minder kwam te staan.

 

*Gelukkig hebben we dan altijd nog Jacob, die ook deze keer weer aan het langste eind trok. Jacob moest in een gelijkwaardige stelling doorspelen, maar veel kansen waren er niet. Plotseling begon uitgerekend zijn tegenstander te forceren en kreeg Jacob ruimte. Ook toen was het allemaal nog erg onduidelijk, maar de Friese Pool joeg om even voor twaalven zijn aangeslagen opponent professioneel door de vlag.

*Ruurd verloor daarna nog, maar streed de hele avond voor wat hij waard was. De tweede Bosma-telg maakte echter geen fouten en ‘eeuwig schaak’ zat er voor de Minnertsgaaster uiteindelijk ook niet meer in.

 

Een moeizaam begin dus in de 2e klasse, waar we qua rating als favoriet gelden. Na de zwaarbevochten  4-4 is er echter nog niets aan de hand. Lasker 2 heeft wel vaker bewezen een echte dieseltrein te zijn en die komen nu eenmaal langzaam op gang… Het over datum zijnde biertje (Nanne claimde dat we werden vergiftigd!) in Buitenpost en de shoarma in Leeuwarden smaakten na afloop prima en rond half twee zochten de denksportertjes hun warme bedjes op.   

 

De Twee Kastelen 2 – Emanuel Lasker 2 (1e ronde, 2e klasse A, 14-10-2011):

 

1. D. Schuttel (1657) – Th. Tuinstra (1893)                            0-1

2. W. v/d Velde (1539) – J. Strikwerda (1852)             0-1

3. A. Lycklema á Nijeholt (1508) – N. Toering (1689) rem.

4. J. Bergmans (1559) – M. Kolthof (1738)                             0-1

5. B. Bosma (1585) – W. Postma (1599)                                  1-0

6. M. Bosma (1612) – R. Stellingwerf (1500)               1-0

7. S. Dijkstra (1477) – E. Brinksma (1556)                              rem.

8. J. Brouwer (1379) – H. Zondervan (1471)                1-0

 

                                                                       Eindstand:       4-4

 

Tussen haakjes de KNSB-rating. Hierbij dient te worden opgemerkt, dat de DTK-heren aan de borden 2 en 3 nog niet zo lang lid zijn van de club en derhalve een onbetrouwbare (lees; te lage) rating hebben. Lasker had wit aan de oneven borden.

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.