Het vlaggenschip van Bakkeveen fungeerde als tegenstander voor Lasker 2. Beide octetten hadden in de eerste ronde gelijk gespeeld en dus was beide teams er alles aan gelegen om nu de volle winst te pakken. Daarnaast behoren zowel Bakkeveen als Lasker 2 tot de favorieten in de 2e klasse A. 

 

*Nanne bracht Lasker op voorsprong door te geruisloos te winnen. Na het sterke e5 werd er zomaar een vol stuk gewonnen en uiteraard liet de Sylster dit voordeel niet meer glippen. Nadat de witte dame wel heel gevaarlijk binnenviel, was er geen houden meer aan.

*Het werd 2-0 toen ook Willem het volle punt kon noteren. Na de gevoelige nederlaag van vorige week, was de sportman nu in topvorm. Er passeerden alleen maar krachtzetten de revue en zijn aangeslagen opponent moest lijdzaam toezien hoe hij na enkele uren genadeloos werd afgestraft.


*Bakkeveen kwam terug door een nederlaag van Hein. De bezoekers hadden tactisch opgesteld en daardoor moest onze ‘laatste man’ aantreden tegen de op één na sterkste bezoeker (op papier). Hein probeerde het wel even, maar werd snel in de hoek gedreven en kwam er in het vervolg niet meer aan te pas.

*Het werd spannend toen ook Epko zijn koning om moest leggen. Totaal onnodig gaf hij in een vlaag van verstandsverbijstering zijn dame weg en was het gedaan. Op dat moment stond onze langste man zeker niet slechter, maar ja, aan dat gegeven heb je dan niets meer. Pikant detail was dat de opponent van Epko jarig was en dus een leuk kadootje mee naar Bakkeveen kon nemen.


*De bezoekers kwamen zelfs op voorsprong door een nederlaag van Mark. Onze ‘appelplokker’trof de hoogste ratinghouder van Bakkeveen en kwam er eigenlijk de hele avond niet aan te pas. Uiteraard werd er nog wel even wat geprobeerd, maar de taaie tegenstander zag alles en kwam niet meer in de problemen.

*Ruurd leverde vervolgens een topprestatie. Ook hij trof een hoger ingeschaalde denksporter, maar Ruurd gaf geen krimp. Sterker nog; ergens in het middenspel werd een kwaliteit buitgemaakt en nog even verder maakte de taaie ‘witloftrekker’ het met enkele Grootmeesterlijke krachtzetten sensationeel af. “Het was niet helemaal volgens het boekje”, wist de Minnertsgaaster na afloop nog uit te brengen, maar dat was ook helemaal niet nodig!


*Toen Thys zijn partij daarna ook won, kon Lasker al niet meer verliezen. De teamcaptain bediende zich van zijn geliefde Koningsgambiet en kwam comfortabel te staan. Zijn tegenstander verdedigde lange tijd zeer behoorlijk, maar kon opgeven toen er een vol stuk werd buitgemaakt.

*Aan Jacob de taak om het winnende punt binnen te slepen en dat moest gezien de krachtsverhoudingen op papier gaan lukken. Jacob kwam goed uit de opening en kwam nooit in de problemen. Het eindspel diende weliswaar nog even secuur te worden uitgespeeld, maar dat is aan onze “Pool” wel toevertrouwd.

 

Lasker 2 wint dus met 5-3 van Bakkeveen en is nu koploper!

 

Emanuel Lasker 2 (1661) – Bakkeveen 1 (1649) (2e ronde, 2e klasse A, FSB)

 

1. Jacob Strikwerda (1852) – Bauke Hoogstra (1528) 1-0

2. Thys Tuinstra (1879) – Hos v/d Mark (1549)   1-0

3. Mark Kolthof (1738) – Milan Heller (1928)     0-1

4. Nanne Toering (1689) – Lammert Ausma (1422)  1-0

5. Hein Zondervan (1471) – Dirk Muller (1914)  0-1

6. Willem Postma (1599) – Sieb Hazenberg (1557)  1-0

7. Ruurd Stellingwerf (1500) – Gerrit Meppelink (1612)  1-0

8. Epko Brinksma (1556) – Ben de Vries (1681)  0-1

 

Eindstand:       5-3

 

De shoarma + ijs smaakte na afloop weer prima. Ook hier deed onze ‘Koning Gerrit’ zijn kostuum niet uit en uiteraard leverde dat de nodige glimlachende blikken op van de overige aanwezigen. Al met al een prachtig initiatief, Gerrit, waar vast nog lang over zal worden nagepraat…

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.