Lasker 2 verstevigt koppositie!

(en dat op maandag…)

 

Op maandag de 12e van de 12e mochten we in het Kalverdijkje aantreden tegen het tweede octet van De Burght. Het betrof de derde speelronde in de 2e klasse A van de Friese Schaakbond. Het vorig jaar gedegradeerde achttal van Lasker, probeert dit seizoen orde op zaken te stellen en opnieuw te promoveren. Na twee ronden stonden de Bildtse heren fraai bovenaan en omdat het team van de Burght op papier de mindere moest zijn, togen acht enthousiastelingen vol goede moed af richting Leeuwarden. Chauffeurs Mark en Nanne hadden hun bijrijders ruim op tijd van huis gehaald en ook Leeuwarder Jacob verscheen vóór kwart voor acht ten tonele. 

 

De mannen van De Burght moesten toen alle borden nog opzetten, maar dat mocht de pret niet drukken. Na een ietwat vreemde openingsspeech van de thuisclub (die kwam er niet, teamleider Thys maakte toen maar zelf de opstelling van zowel de thuis- als uitclub bekend…), kon de strijd losbarsten. Ook deze keer geen tactische opstelling, het moest op de ‘normale’ manier wel kunnen lukken.

 

*Nanne was als eerste klaar. Onze immer fanatieke makelaar had naar eigen zeggen ‘een makkie’. Zijn opponent strooide inderdaad met materiaal, maar het moet gezegd worden dat dit indirect het gevolg was van het goede pressie-spel van Nanne.

*De Burght kwam langszij door een nederlaag van Ruurd. In de vorige wedstrijd nog de held van Lasker, nu kansloos ten onder. Na het fatale Lxf7, was er geen houden meer aan en konden de Liwadders hun enige winstpunt van de avond noteren.


*Epko bracht de 1-2 op het scorebord. De lange won ergens de dame van zijn tegenstander, maar moest hiervoor wel een toren en een stuk inleveren. Volgens de simpele rekensommen van het edele schaakspel, sta je dan altijd nog een stuk voor. Het duurde lang voordat dit gegeven inwerkte op de Stannebuurster. Hij nam in gewonnen stelling bijna nog remise aan, maar na wat vermanende woorden van de teamcaptain, schoof hij het resterende spel toch nog wel heel mooi naar winst. Daar kon ook een gevalletje ‘drankmisbruik’ niets meer aan veranderen!

*Het werd 1-3 toen ook Jacob zijn partij winnend afsloot. Na een wat moeizame opening werd ergens een pion gewonnen. De man van De Burght overschatte deze minieme voorsprong van Jacob nogal en deed vervolgens alleen maar bange zetten. In het eindspel kwamen er dan toch nog wat aanvallende impulsen, maar toen was het al te laat en noteerde onze wereldreiziger de derde winst op rij.


*Datzelfde gold voor Thys, die qua score ook nog op 100% staat. De Bitgumer speelde naar eigen zeggen een ‘baggerpartij’, maar won wel. Zijn vaak productieve opening werd listig afgehandeld door de taaie en doorgewinterde tegenstander en in het verre middenspel had Thys zich eigenlijk al verzoend met maximaal remise. Gelukkig bracht een geforceerde aanval via de h-lijn de nodige verwarring en maakte de kopman van de thuisclub een verschrikkelijke blunder.


*Willem bracht vervolgens het winnende halfje binnen. Zijn opponent bood met een 1-4 achterstand bijna spontaan remise aan en dat moet je op zo’n moment natuurlijk niet afstaan. Willem stond op dat moment een pion achter, maar had wel het betere van het spel. De puntendeling was dan ook iets waar beide heren achteraf goed mee konden leven.

*Ook Mark rookte na een enerverende strijd de vredespijp en dat was wat tegenvallend. Op papier duidelijk de betere, maar ook hier een ervaren rot die alles zag. De fruitliefhebber probeerde het zeker wel en leek ook een doorbraak te kunnen forceren. Meer dan ‘leek’ werd het echter niet en dus remise.


*Hein won zijn eerste externe partij van het seizoen! Vanuit de opening werd fris gespeeld en werden er wat pionnetjes opgepeuzeld. Na een bijna mislukte rochade (de alerte Jacob bracht gelukkig uitkomst) was er eigenlijk de hele partij niets aan de hand. Hein liet de trouwe supporters in het eindspel nog even zweten, maar gaf geen krimp en dwong zijn opponent uiteindelijk tot opgave.

 

Een mooie 2-6 overwinning, waardoor Lasker 2 de koppositie verstevigt. Na afloop werd er nog een historische stadswandeling gemaakt van ongeveer een kwartier, de plaatselijke shoarma-tent was lange tijd onvindbaar. Gelukkig werd ‘ie in de late uurtjes toch gevonden en aten de voldane Laskerianen hun buikjes vol. Ruurd wist hier de uitbater nog even aan het lachen te maken met een gevleugelde uitspraak over (Donner)kebab en de bijna niet te verdragen knoflooksaus vloeide rijkelijk. Rond één uur was een ieder thuis afgeleverd en was het daarna weer vroeg dag. Het blijft vreemd en zal nooit mijn hobby worden, schaken op maandag…

 

De Burght 2 – Emanuel Lasker 2 (3e ronde, 2e klasse A, 12-12-2011):

 

1. A.W. de Jong – Th. Tuinstra   0-1

2. R. Spijkerman – J. Strikwerda  0-1

3. B. Feenstra – N. Toering    0-1

4. P. Vlieg – M. Kolthof      rem.

5. M. Zijlstra – W. Postma    rem.

6. R. Oving – R. Stellingwerf   1-0

7. H. Kunnekes – E. Brinksma  0-1

8. T. Riedstra – H. Zondervan  0-1

 

Eindstand 2-6, Lasker had wit aan de oneven borden.

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.