Sorry…

Bovenstaand, alles zeggend, woordje was afgelopen vrijdag het enige wat Ruurd Stellingwerf nog uit wist te brengen na zijn desastreuze nederlaag voor Lasker 2. Ruurd was echter niet de enige die verloor. Sterker nog; de koploper in de 2e klasse A ging op sensationele wijze onderuit tegen een zevental Leeuwarders. Het zal de trouwe lezer niet verbazen, dat ik deze keer maar moeilijk tot een enigszins draaglijk verslag kan komen, maar uiteraard probeer ik het toch. Na een karakteristiek openingswoord van wedstrijdleider Berend Nauta werden om kwart voor acht de klokken ingedrukt.

 *We begonnen goed dankzij een reglementaire overwinning van Epko. Vanwege begrijpelijke redenen kwam de tegenstander van onze lange man niet opdagen. Natuurlijk had Epko liever gespeeld, maar de 1-0 was dus snel een feit.
*Philidor kwam langszij toen Nanne in een comfortabele stelling plotseling een vol stuk in de aanbieding deed. De zwartspeler profiteerde dankbaar en liet Nanne verbouwereerd achter. Hevig ‘de smoor in’ verliet de Sylster het pand en kwam (zelfs niet voor de shoarmasessie) niet meer terug.
*Mark bracht een stukje rust door zijn partij vrij geruisloos te winnen. Na een klein uurtje werd er een stuk buitgemaakt. Hoewel zijn jeugdige opponent nog even een remisekans dacht te zien, was er uiteindelijk niets meer te halen.
*Het werd 3-1 voor Lasker toen ook Willem zijn pot naar winst schoof. In een typische ‘Willem-partij’ werd het oud-bestuurslid van de FSB prachtig in de verdrukking gespeeld. Toen dit essentieel materiaal op ging leveren, was het snel gedaan.

En dat was meteen het laatste volle punt, want in het vervolg van de wedstrijd ging alles mis wat mis kon gaan.

*Hein ‘vergat’ een pion terug te nemen en stond plotseling maar liefst twee stukken achter. Dit was natuurlijk niet meer te winnen, hoewel onze tijdkunstenaar het nog lang probeerde.
*Jacob deed deze avond niets anders dan verdedigen en kwam in de late uurtjes een pion achter. Het resterende eindspel was toen al niet meer te houden. Het moet echter gezegd, dat de Liwadder een puike partij speelde.
*Ruurd kwam in een gezonde stelling twee pionnen voor. Toen zijn, in Laskerkringen bekende, tegenstander ook nog stukken begon te ruilen leek er helemaal geen vuiltje aan de lucht. Het bleef echter bij ‘leek’ want in een mum van tijd stond onze anders zo taaie Ruurd ineens zelf twee pionnen achter. Het bekende gevecht tegen de bierkaai bleek ook nu weer een verloren zaak. 

Aan teamcaptain Thys de zware taak om er nog een matchpoint uit te slepen.

*Thys trof een ervaren opponent die lange tijd niet onder de indruk was van de witte speldenprikken. Toen de Bitgumer in het eindspel een opening dacht te hebben gevonden en zijn loper weer in het spel bracht, kon deze echter door een slinkse combinatie zomaar worden opgepeuzeld. Door zetherhaling werd het om even voor twaalven nog remise, maar dat was niet genoeg voor de dagzege.

Een verschrikkelijke avond die we maar snel moeten vergeten. De kampioensaspiraties hoeven nog niet in de ijskast, maar we hebben het niet meer in eigen hand. De volgende wedstrijd tegen Schaakwoude 3 zal cruciaal zijn en daarnaast zijn we afhankelijk van de verrichtingen van DTK 2. Ook de shoarma na afloop smaakte lang niet zo lekker als anders. Gelukkig deelde het dienstdoende personeel deze keer in de mineur…

Emanuel Lasker 2 – Philidor 5 (2e klasse A, FSB, ronde 4, d.d. 20-01-2012)

1. Jacob Strikwerda – Pieter Ploeger            0-1
2. Thys Tuinstra – Henk van Willigenburg        rem.
3. Ruurd Stellingwerf – Kees van Straten        0-1
4. Nanne Toering – Leo van Maanen            0-1
5. Mark Kolthof – Ivo Hubers            1-0
6. Willem Postma – Peter Venhuizen        1-0
7. Hein Zondervan – Wolter Jongsma        0-1
8. Epko Brinksma – N.N.                1-0 (reglementair)

Eindstand: 3,5-4,5. Lasker had wit aan de even borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.

 

Laatst aangepast (zaterdag, 21 januari 2012 08:50)