Lasker 2 levert topprestatie in Damwoude en herovert koppositie!

Het was erop of eronder afgelopen donderdag in Damwoude. Tegen het plaatselijke 3e team moest worden gewonnen om nog uitzicht te blijven houden op een eventueel kampioenschap in de 2e klasse A. Op voorhand geen gemakkelijke opgave, omdat het team uit de walden bij winst ook nog kampioenskansen had en daarnaast voor het eerst dit seizoen op volle oorlogssterkte aantrad. De Bildtkers waren echter na de eerdere zeperd tegen Philidor op hun hoede en die instelling wierp al snel vruchten af. Na een karakteristiek openingswoord van de Damwaldster voorzitter, barstte de strijd los.

 

 

*Willem opende het bal. Zijn sterke opponent gaf na enkele zetten zomaar een loper weg en uiteraard was dat teveel van het goede. Zo kon het gebeuren, dat we al voor negenen met 0-1 voorstonden.

*Het werd 0-2 toen Mark zijn derde externe punt op rij scoorde. Mark kwam heerlijk in zijn spel en toen dit met een slinkse combinatie snel materiaal opleverde, was er geen houden meer aan.

*Ook Nanne beleefde een lekker avondje. Ergens werd een stuk geofferd en het vervolg was weergaloos. Zijn jeugdige tegenstander bleef verbouwereerd achter en de Sylster kon vroeg naar de analyseruimte.

*Het kon al bijna niet meer stuk toen rond 22.15 uur het vierde Laskerpunt op het scorebord verscheen. Dit hadden wat mij betreft ook zomaar twee punten kunnen zijn, want de manier waarop Epko zijn opponent verpulverde was werkelijk van wereldklasse. De anders zo taaie waldpiek kwam er geen moment aan te pas en liep uiteindelijk prachtig mat.

0-4 derhalve en een dergelijke weelde is zeldzaam.

*Teamcaptain Thys besloot daarna geen ijzer met handen te breken en plaatste een tactisch remiseaanbod. Dit werd, opmerkelijk genoeg, meteen aangenomen. Opmerkelijk, niet vanwege de partij (want die was de hele avond in evenwicht), maar natuurlijk wel gezien de stand. 0,5-4,5 derhalve en de twee matchpunten waren binnen!

*De enige nederlaag van de avond kwam op naam van Ruurd. Tegen zijn immer gevaarlijke tegenstander hield de ‘veteraan’ van het tweede lang stand en volgde in het middenspel een remiseaanbod (“ik bied gelijkspel aan…”). Dit werd jammer genoeg afgeslagen en het vervolg was niet meer te houden.

*Hein speelde een puike partij, maar kwam wel weer in tijdnood. Gesterkt door de plaatselijke bardame, die behoorlijk wat koffie morste toen de Bildtse adonis haar verleidelijk in de ogen keek, rukten de zwarte pionnen ver op. Na een krachtzet besloot Hein er maar eens een remisevoorstel aan te wagen. De Damwaldster teamcaptain gaf hierop aan eerst nog even bij de andere borden te willen kijken (het stond 1,5-4,5?!). Na lang wikken en wegen werd de vredespijp gerookt. Een mooi resultaat voor Hein, die op dat moment beter stond.

*De eindstand kwam op 2-6 omdat Jacob zijn pot nog won. Na twee nederlagen op rij, was de kilometervreter er nu weer goed met z’n hoofdje bij. Het werd nog even spannend, maar toen het overgebleven witte paard werd aangevallen, kon de vlag uit.

Een ruime, maar verdiende en niet geflatteerde overwinning, waardoor Lasker 2 weer koploper is en het kampioenschap in eigen hand heeft. Concurrent DTK 2 verloor van Bakkeveen en dat was mooi meegenomen. In Leeuwarden werd de shoarmaboer nog even ‘kaal gegeten’ en waren de sterke verhalen weer ouderwets onnavolgbaar. Toen er plotseling uit onverwachte hoek kreten over vrouwen en vocht werden waargenomen, was het tijd om naar huis te gaan… Chauffeurs Willem en Thys leverden een ieder weer veilig af en konden zelf rond één uur hun warme bedje ook opzoeken.

Schaakwoude 3 – Emanuel Lasker 2 (5e ronde, klasse 2A, 16-02-2012);

1. Bauke Vroom – Thys Tuinstra rem.

2. Catrines Veenstra – Jacob Strikwerda 0-1

3. Mathijs Visser – Nanne Toering 0-1

4. Hessel Sijbersma – Mark Kolthof 0-1

5. Fokke de Haan – Willem Postma 0-1

6. Wesley Bloemsma – Ruurd Stellingwerf 1-0

7. Jan Meijer – Epko Brinksma 0-1

8. Jan v/d Veen – Hein Zondervan rem.

Eindstand 2-6, Lasker had wit aan de oneven borden.

 

Groetnis út Bitgum fan T.T.

 

Lasker presteert uitermate goed in de 2e klasse A, zie onderstaande beste score lijst.

DTK en Bakkeveen spelen vanavond nog wel tegen elkaar. 3 spelers kunnen zich er nog tussen nestelen.

Laatst aangepast (zaterdag, 18 februari 2012 23:15)