De opdracht vooraf was duidelijk afgelopen vrijdag in de Aardappelbeurs. Bij winst op Mid Fryslan was het 2e achttal van de schaakclub Emanuel Lasker kampioen in de 2e klasse A van de Friese Schaakbond. Op papier zou het moeten kunnen, zeker omdat het team uit Akkrum voorafgaand aan het treffen opstellingsproblemen had. De gasten hadden echter alles uit de kast getrokken om in ieder geval met acht spelers ten tonele te verschijnen (ze waren zelfs met z’n tienen) en aan deze instelling zouden veel Friese teams een voorbeeld kunnen en moeten nemen!

 

 

Wedstrijdleider Berend Nauta opende om precies kwart voor acht het bal met een karakteristieke openingsspeech (hij had weliswaar de verkeerde (gehoor)bril op, maar daar merkte je niks van) en daarna begonnen acht Bildtse helden aan de kampioenswedstrijd.

 

*Willem arriveerde iets te laat ten tonele en kon, samen met Marian en Siedrick, nog net zien, dat teamgenoot Thys zijn partij winnend afsloot. Vanuit een geliefd Koningsgambiet gaf zijn tegenstander zomaar een stuk en daarna de dame kado. Uiteraard pakte de Bildtse teamcaptain dit kado rond 20.00 uur met beide handen aan. Thys’ aangeslagen opponent maakte daarna van de nood een deugd, door naar de Zeedijk te lopen en daar wat fraaie plaatjes te schieten…

*Het werd 2-0 toen even later Mark het volle punt liet bijschrijven. In het middenspel werd een vol stuk buitgemaakt en dit voordeel liet Mark zich uiteraard niet meer ontglippen.

*Het derde punt werd binnengehaald door Willem. In een gewonnen stelling kreeg de Bitgumer een remise-aanbod en opvallend genoeg dacht hij daar lange tijd serieus over na (“ik wil ut winnende halfie wel binnenhale”). Uiteindelijk werd er toch doorgespeeld en dwong hij de jeugdige Akkrumer genadeloos tot overgave.

*Hein speelde daarna remise aan bordje 1! Tegen een gelijkwaardige tegenstander ging de strijd gelijk op. Toen de Koning-telg ergens remise aanbood, geloofde Hein het verder wel en sloot hij het seizoen af met een keurige puntendeling.

Tussenstand 3,5-0,5 en we hadden nog één puntje nodig voor het kampioenschap.
*Dat puntje kwam er dankzij een vrij moeizame zege van Nanne. Wat vermoeid ogend (maar wat wil je ook met zulke drukke schaakweken) werd er aanvankelijk geen voordeel gehaald uit de anders zo succesvolle opening. Gelukkig rechtte de Sylster zijn rug, toverde enkele krachtzetten uit de hoge hoed en won om even voor tienen terecht de partij.

Felicitaties over en weer, Lasker 2 kampioen en de resterende Laskerianen konden nu vrijuit spelen.

*Ruurd kon deze avond erg tevreden zijn, want ook hij won zijn pot. Enigszins in de verdrukking gebracht door zijn tegenstander, moest de veteraan van het 2e geconcentreerd blijven spelen en deed hij dat ook. Toen er ergens in het middenspel een loper werd buitgemaakt, was het gedaan met de Akkrumer koopman.

*Ook Jacob won daarna nog. Vanuit de opening kreeg hij te maken met een gevaarlijk ogende aanval op de Koningsvleugel. Jacob hield het hoofd koel, prutste zich uit de peniebele situatie en won uiteindelijk gedecideerd de partij van de sympathieke teamleider van de gasten.

*We hadden al om half elf bij de shoarmatent kunnen zitten als ‘invaller’ Jordi wat eerder zijn partij in een puntendeling had laten verzandden. Het blijft echter een Wiersma-telg en die zijn nu eenmaal niet zo van de remises… Oké, Jordi kreeg in het eindspel een pionnetje kado, maar beide koningen stonden gewoon té ver van de oorlogslinie af om eeuwig schaak te voorkomen. Om even voor twaalven werd de vredespijp dan toch maar gerookt. Bedankt Jordi voor je invalbeurt en hopelijk kunnen we ook volgend seizoen weer eens een beroep op je doen!

In de benedenzaal van het altijd gezellige Bildtse etablissement, was het vervolgens aangenaam vertoeven. Kroegbaas Thom liet zich van zijn allerbeste kant zien, door de nodige consumpties (zowel in de Aardappelbeurs als bij de later opgezochte shoarmaboer) voor zijn rekening te nemen en uiteraard werd het kampioensteam vereeuwigd op de gevoelige plaat. Enkele auto’s logeerden om begrijpelijke redenen een nachtje bij Schuit en in Sint Anne werden de buikjes nog even lekker rondgegeten. Na enige verwarring over menu-nummers en het nuttigen van kinderijsjes was het tijd om de warme bedjes op te zoeken en kwam een heerlijk avondje schaak ten einde. Komende zomer gooien we er nog eens een heus kampioensfeestje tegenaan!

 

Emanuel Lasker 2 – Mid Fryslan 2 (laatste ronde FSB-competitie, 2e klasse A, 20-04-2012);

 

1. Hein Zondervan – Erwin Koning                         rem.

2. Jordi Wiersma – Stefan Krist                                rem.

3. Jacob Strikwerda – Trevin Nettinga                     1-0

4. Thys Tuinstra – André Tanis                                 1-0

5. Mark Kolthof – Johnny Visser                              1-0

6. Nanne Toering – Klaas Jaap Soeten                      1-0

7. Ruurd Stellingwerf – Menno Steenstra                1-0

8. Willem Postma – Julian Frijlink                            1-0

 

Eindstand 7-1, Lasker had wit aan de even borden.

 

De eindstand.

 

Laatst aangepast (zondag, 22 april 2012 10:38)