Het 2e team van Lasker mocht het in de 2e externe competitieronde opnemen tegen Knudde, de ploeg uit buurtschap Bilgaard te Leeuwarden. Van onderschatting heeft Lasker 2 over het algemeen geen last, maar tegen een team met de naam Knudde kost dat toch veel moeite.
Zo haakte Mark bij voorbaat al af, want voor je het weet ben je de kluts kwijt, zo zal hij hebben gedacht. Invaller Jan Wijma was zijn ontspannen vervanger.

 

Willem mocht het aan het door hem geprefereerde hoogste bord opnemen tegen een tactisch opgesteld slachtoffer. Dit kind van de rekening bood al snel remise aan, maar dit werd abrupt door Willem afgeslagen: “Nu al remise betekent vanavond dronken, dus nee doorspelen.” Dronken werd hij helaas toch, want vijf minuten later kon hij door een blunder zijn koning omleggen. Gelukkig was er van een kwade dronk geen sprake.

 

Opeens ging het rechts van mij mis, het inslaan op f7 deed mijn teamgenoot heftig hoofdschudden, wie was het ook weer, oh ja Reinold. Na een paar seizoenen afwezigheid heeft hij kennelijk z’n pokerface ergens verloren, want iedere doorgewinterde schaker weet dat je juist op je allerzelfverzekerdst moet kijken na een blunder.

Neem nou Ruurd. Op het bord werd zijn koning gewurgd door twee paarden en een dame, maar Ruurd weet hoe hij dit soort stellingen genadeloos moet beoordelen: “Hij heeft nog niet gerokeerd, dus er zijn kansen.” Kijk, zo hoort het. Helaas bleef de beloning uit.

Nanne was niet onder de indruk van zijn opponent met de hoogste rating, daar hij in de interne competitie de hoogste twee ratinghouders de afgelopen weken op remise wist te houden. Hij koos voor een afwikkeling naar een eindspel met loper tegen paard, in de overtuiging dat het ruimtevoordeel winst moest betekenen. Helaas bleek het paard de hindernissen met veel souplesse te nemen, met als resultaat een driedubbele spagaat. Ja, dat doet pijn.

Pijn was er ook in de partij tussen Jacob en zijn tegenstander. Jacob moest een oplossing vinden voor de nietsontziende aanval van scharende lopers, dame en toren, toen ineens een supporter te luid de oplossing brulde (fluisterde). Ziedaar, een rel was geboren.
Uw verslaggever verkeerde in de gelukkige omstandigheid ten tijde van deze ongeregeldheden in de kantine te verblijven, waar Juventus met 3-0 Chelsea versloeg. Op de achtergrond merkte hij wel dat er een Romeinse veldslag werd uitgevochten. Uiteindelijk werd de vrede getekend door middel van een salonremise. Voor de spelers een zeer vervelende gebeurtenis, voor de boosdoener in kwestie een wijze les op zijn oude dag.

Thys stond al een pion voor, maar door de consternatie van het afgelopen kwartier leek dat pionneke wel tot een bataljon torens getransformeerd. Evenwel weer een mooi en verdient puntje voor de teamcaptain.

Jan Wijma speelde allesbehalve knudde en kon voor de tweede maal op rij een halfje bijschrijven. Na Claus was nu Ibrahimovich de klos, voorwaar niet de eerste de beste. Jan is een waardig vervanger voor Epko, die even van een welverdiende sabbatical gebruik maakt.

Het slotakkoord was voor de dappere Hein. Een puike partij belandde in een eindspel waarbij tijdnood een rol ging spelen. Jammer jammer, even een verkeerde keuze en de hele, zorgvuldig opgebouwde partij naar de Filistijnen.

6-2 verlies: KNUDDE met een rietje, maar het getoonde spel biedt toch perspectief.

N.T.

Laatst aangepast (donderdag, 22 november 2012 22:38)