Onzeker Lasker 2 verliest opnieuw een duel, maar Hein kon het deze keer gelukkig wel!

In de knusse bovenzaal van de Aardappelbeurs mocht Lasker 2 afgelopen vrijdag aantreden tegen het eerste achttal van de schaakclub Mid Fryslan uit Akkrum e.o. De ontmoeting in de vierde ronde van de 1e klasse werd door wedstrijdleider Murk bestempeld als een heus degradatieduel en daarmee werd meteen de toon gezet. Na vorig jaar (weer) te zijn gepromoveerd, wil het dit jaar nog niet echt vlotten met de immer fanatieke Laskerboys. Gebrek aan wedstrijdritme en natuurlijk de hier en daar wat sterkere tegenstanders mogen daarvoor gerust als excuses worden aangevoerd. In de voorgaande drie ronden had Lasker 2 echter genoeg kansen gekregen en dus zou de confrontatie met Mid Fryslan de eerste wedstrijdpunten moeten opleveren. Helaas liep het anders. Een collectieve off-day van de Bildtkers luidde de volgende nederlaag in en daarmee is de kans op lijfsbehoud tot een minimum gereduceerd. Hieronder het verslag van een overigens wél gezellige avond.

*Reinold was als eerste uit. Aan het achtste bord werd de witte dame al snel in stelling gebracht, maar dat bleek iets te vroeg. Zijn sterke opponent wist er wel raad mee en overrompelde de Berltsumer met speels gemak.

*Niemand minder dan Hein bracht Lasker weer langszij. De tot dan nog puntloze Stannebuurster stak deze avond (als enige) in bloedvorm, overzag alle dreigingen en won knap materiaal. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, geloofde de sympathieke Akkrumer het verder wel. De aanstekelijke lach van onze trouwe teamspeler had ik al een tijdlang niet meer gezien en gehoord, maar nu was ‘ie er weer hoor en  mooier dan ooit!


*Thys had deze keer maar eens op rating opgesteld en daarmee de tegenstander verrast. Hij trof aan bord 1 echter zeker geen ‘kneusje’ en kwam met de zwarte stukken moeizaam op gang. Na wat speldenprikjes over en weer, was de rek eruit en bood de Bildtse teamcaptain remise aan. Dit werd na enig gepeins aangenomen door de clubkampioen van Akkrum.

*Aan bord vier beleefde Nanne aanvankelijk een plezierige avond. Vanuit de opening kwam hij comfortabel te staan en zadelde hij zijn opponent (die in de late uurtjes nog terug naar Enschede moest!) op met in ieder geval een dubbelpion. In het eindspel ging het echter gruwelijk mis en verloor de Sylster de partij nog. In hoeverre de af en toe hevig van bijgeluiden voorziene rietjes hier de oorzaak van waren, laat ik maar in het midden.

1,5-2,5 derhalve, maar gezien de stand op de resterende borden leek alles nog mogelijk.

*Willem trof één van Akkrum’s sterkste spelers (op papier) en had het moeilijk. Na een ingewikkeld ogende afruilsessie stond wit duidelijk beter, maar uiteraard vertrok de zoon van de Bitgumer melkboer geen spier. Ook in het verre eindspel, toen de zaak eigenlijk al was beslist, wist Willem niet van ophouden. En ja hoor, middels een ‘dolle toren’ werd de laatste strohalm gepakt en was de remise een feit!

*Een tegenvaller was de nederlaag van Mark. Tegen de teamleider van Mid Fryslan werd het een boeiende pot, die alle kanten uit kon. Het eindspel was volgens mij toch echt remise, maar in het heetst van de strijd maakte de groenteman een fatale fout en kon hij meteen opgeven.

2-4 en een gelijkspel was nu het maximaal haalbare.

*Die illusie was over toen ook Ruurd tegen twaalven zijn koning om moest leggen. Omdat Akkrum een heel andere opstelling had verwacht, trof Ruurd een sterke speler aan bord zes. Van het immense krachtsverschil op papier was echter heel lang niets te merken. Sterker nog; de Minnertsgaaster witloftrekker stond heel actief en dat zijn we eigenlijk niet van hem gewend. Helaas ging het uiteindelijk toch mis, maar Ruurd verdiende deze avond alle respect.

*Jacob moest na een roerige avond berusten in remise. ‘Roerig’, omdat zijn tegenstander de wedstrijd was vergeten en pas tegen negenen arriveerde. Het grote tijdsverschil had de ervaren uitvaartverzorger echter zo weer overbrugd en Jacob moest uitkijken. Toen er door de nieuwbakken Amsterdammer materiaal werd buitgemaakt, leek winst een kwestie van tijd, maar helaas kwam het zover niet. Getooid met een koning en toren tegen koning, toren en loper, claimde de overgelopen Heerenveener remise en wedstrijdleider Murk kon niet anders dan de puntendeling toekennen.

Een dramatisch einde van een eveneens dramatisch verlopen avond. Gelukkig smaakte de shoarma na afloop weer als vanouds en moeten we er in de resterende wedstrijden maar het beste van maken. Komende zomer zal een trainingskamp ook absoluut noodzakelijk zijn om het zelfvertrouwen en de niet misselijke oude niveaus van de spelers terug te krijgen.

 

Emanuel Lasker 2 – Mid Fryslan 1 (4e ronde, 1e klasse FSB, d.d. 11-01-2013)

1.Thys Tuinstra – Ymco Leijenaar rem.

2.Jacob Strikwerda – Peter de Jong                 rem.

3.Mark Kolthof – Peter Koning                       0-1

4.Nanne Toering – Jan Schadd                        0-1

5.Willem Postma – Rinse Douma                    rem.

6.Ruurd Stellingwerf – Jeroen Sparenberg       0-1

7.Hein Zondervan – Trevin Nettinga               1-0

8.Reinold Postma – Caspar Doeser                 0-1

Eindstand 2,5-5,5. Lasker had wit aan de even borden.

Groetnis ut Bitgum fan T.T.

 

Laatst aangepast (zondag, 13 januari 2013 10:02)