De stad waar volgens de overlevering Bonifatius triest aan zijn einde kwam, diende afgelopen dinsdag als sfeervol decor voor de schaakontmoeting tussen het vlaggenschip van De Donger en het tweede achttal van het Bildtse Emanuel Lasker.

Het wil dit seizoen nog niet echt vlotten met Lasker in de 1e klasse, maar desalniettemin blijft een ieder er met volle overgave in geloven en komen de resultaten vanzelf wel weer.

Tegen het niet misselijke De Donger was het bijna raak. Bijna raak is echter helemaal mis en dus moest er ook deze keer uiteindelijk worden berust in een nipte nederlaag. De sfeer was er niet minder om, sterker nog, de avond eindigde weer eens ouderwets gezellig.

Hieronder het verslag.

*We begonnen slecht door een kansloze nederlaag van Willem. De Bitgumer trof weliswaar een sterke opponent, maar speelde deze keer ver onder zijn kunnen. Na anderhalf uur was het gedaan en kon de witte koning worden omgelegd.

*Ook Ruurd kon het niet bolwerken. In een slecht behandeld Koningsgambiet kwam de anders zo taaie zwartspeler er deze keer niet aan te pas en werd het 2-0 voor de thuisclub.

*Nanne deed daarna keurig iets terug door een oud-Laskeriaan te verslaan. Vanuit de opening kreeg de Sylster een zwak pionnetje te verwerken, maar door sluw spel werd dit nadeeltje snel teniet gedaan. Een remise-aanbod werd wijselijk afgeslagen en toen de Dokkumer onder enige druk een vol stuk in de aanbieding deed, was het snel gedaan met de koopman.

*Jammer genoeg kon de voor Jacob ingevallen Jan W. de stand niet weer in evenwicht brengen. Zijn stukken stonden op een bepaald moment eenvoudigweg niet goed opgesteld en de ervaren tegenstander wist hier wel raad mee.

3-1 derhalve, maar gezien de stand op de resterende borden leek er nog van alles mogelijk.

*De nul van Hein was een tegenvaller. Hij trof een iets te optimistische (qua spel) opponent, maar bleek niet bij machte om diens (te) voortvarende zetten af te straffen. In het eindspel verloor Hein nog een paar pionnen en deze klap kwam hij niet meer te boven.

*De Donger won de wedstrijd, omdat Mark zijn partij zag verzandden in remise. Mark kwam bedenkelijk uit de opening, maar vocht zich stukje bij beetje terug. In het verre middenspel stond hij zelfs beter, maar door enige onnauwkeurigheden zat meer dan een puntendeling er uiteindelijk niet in.

*Thys had een prima avond, kwam vanuit een klassiek Koningsgambiet nooit in de problemen en zette zijn tegenstander zwaar onder druk. Toen die een kwaliteit moest geven, was dat het begin van het einde en wist de Bildtse teamcaptain er vervolgens middels een fraaie combinatie passend een eind aan te maken.

*Reinold is weer helemaal terug en bewees dat door een puike overwinning op een veel hoger ingeschaalde opponent. Even leek het er in het middenspel op, dat de schakende dominee beter stond. Reinold pareerde echter eerst rustig alle dreiginkjes, om daarna vernietigend toe te slaan. Chapeau!

 

Eindstand 4,5-3,5. Dokkum werd nog even onveilig gemaakt. De plaatselijke shoarmaboer had zijn maatregelen getroffen en was gesloten. Gelukkig durfde “Erik” het wel aan en werd er in allerijl nog een patatje geserveerd. Toen één van de Bildtse schakers de klassieker “Kronenburg park” omdoopte in een soortgelijk plein, was het tijd om naar huis te gaan en kwam er een einde aan een nipt verloren, maar gezellige avond!

 

De Donger 1 – Emanuel Lasker 2 (12-02-2013, 1e klasse FSB)

 

1. C.J. Jellema (1813) – Th. Tuinstra (1907)             0-1

2. D. Wassenaar (1723) – N. Toering (1772)            0-1

3. O. Cliteur (1907) – W. Postma (1626)                  1-0

4. W. Kooistra (1908) – M. Kolthof (1788)              rem.

5. J. Posch (1843) – J.S. Wijma (1464)                     1-0

6. J. Odijk (1804) – R. Stellingwerf (1461)              1-0

7. B. Keizer (1661) – R. Postma (1412)                    0-1

8. L. Pijl (1587) – H. Zondervan (1444)                   1-0

Lasker had wit aan de oneven borden. Tussen de haakjes staan de actuele KNSB-ratings vermeld.

 

Groetnis ut Bitgum fan T.T.

 

hier is het verslag van de Donger reeds te lezen.

Laatst aangepast (donderdag, 14 februari 2013 10:29)