Erg gezellig, maar resultaatloos. Zo kan het seizoen 2012-2013 voor Lasker 2 het best worden omschreven. Teveel kansen werden gemist en spannende confrontaties gingen uiteindelijk net verloren. Na zes ronden kan de balans worden opgemaakt. Met nog één ronde te gaan zijn de Bildtkers definitief gedegradeerd en mag er volgend jaar weer een gooi worden gedaan naar het kampioenschap in de 2e klasse. Afgelopen vrijdag stond de voorlaatste ronde op het programma in de vertrouwde Aardappelbeurs. Als tegenstander fungeerde het eerste achttal van de schaakclub De Burght uit Leeuwarden, dat voorlaatste stond.

Na een karakteristiek openingswoord van ‘Mr. Lasker’ Berend Nauta, waarin de nadruk nog eens even voorzichtig op de notatiekwaliteiten van de heren denksporters werd gelegd, barstte de strijd los. Uiteraard niet, voordat teamcaptain Thys aan de bezoekers had gevraagd of hij z’n telefoon aan mocht laten, gezien de wellicht spannende ontwikkelingen thuis.

*Lasker begon slecht door een kansloze nederlaag van Reinold. Vorige keer nog in bloedvorm, maar nu eenvoudigweg niet goed genoeg. Na wat speldenprikjes over en weer werd de witte dame sluw ingesloten en was het punt voor de Liwadders.

*Ook neef Willem kon deze avond geen potten breken. Een kansrijke stelling werd te licht behandeld en resulteerde uiteindelijk in een verloren eindspel.

*Het werd 0-3 toen Ruurd de pijp aan Maarten moest geven. Aan het hoge bordje drie, verloor de nestor van het tweede weliswaar heel snel en onnodig een pion, maar ging hij niet bij de pakken neerzitten. Een zorgvuldig uitgekozen aanval; “eeeuuuhhh, ik bin wat oan it combineren en mar sjen hoe it útpakt”, sloeg niet door. Zijn tegenstander wist er in de late uurtjes wel raad mee en schoof de zwartspeler beheerst van het bord.

*Nanne deed namens de thuisclub wat terug, maar de remise was teleurstellend. Heel lang leek de Sylster de beste papieren te hebben, de winnende voortzetting werd echter niet gevonden. Zelfs toen de taaie Burghtspeler een kwaliteit moest geven, was het nog niet gedaan. Nanne beweerde zelfs in de eindstelling uit te moeten kijken en dus gold hier; Beter een half ei dan een lege dop…

*Lasker had verloren toen Mark er geen heil meer in zag. Ook in deze partij leek er heel lang niets aan de hand. Na het enigszins twijfelachtige e4 van zijn sympathieke opponent, dacht Mark iets leuks te zien en ging hij ervoor. Dit pakte helaas niet goed uit, waardoor Laskers vierde nederlaag van de avond een feit was.

*Het werd nog erger, omdat Hein zijn gewonnen stelling op verschrikkelijke wijze om zeep hielp. De gedreven Stannebuurster kwam heel mooi twee gezonde pionnetjes voor te staan, maar maakte het zichzelf in het vervolg veel te moeilijk. Zijn ervaren tegenstander leefde weer helemaal op, verzon een leuke aanval en haalde het volle punt alsnog binnen.

*Jacob kwam drie kwartier te laat (we waren op de hoogte, hoor), maar fopte de Luwter vliegensvlug met zijn sterke lopers. Dit leverde een kwaliteit op en daarmee, hoewel de witspeler nog lang tegenspartelde, uiteindelijk de partij.

*Thys, niet geheel fit en natuurlijk extra gespannen, toverde een dubieuze variant van de Siciliaan op het bord. Lang stond wit gedrongen, maar zoals zo vaak werd de passieve houding van de tegenstander in de late uurtjes genadeloos afgestraft. Na analyse bleek, dat Thys al op de 28e zet een vol stuk had kunnen winnen, maar de nu gekozen winstweg was ook ruim voldoende. Door deze zege nestelde De Bitgumer zich als enige Laskeriaan in de top-10 van de topscorerslijst, waar vorig seizoen nog vrijwel alle Bildtse denksporters in stonden…

 

De shoarma na afloop smaakte heerlijk en de spelers van Lasker 2 hebben zich neergelegd bij de tegenvallende resultaten van dit seizoen. Komende vrijdag mag in de Friese beker worden geprobeerd om het huzarenstuk van vorig jaar een vervolg te geven. Tegenstander NEO kan de borst maar natmaken!

 

Emanuel Lasker 2 – De Burght 1 (6e ronde FSB, 1e klasse, d.d. 15-03-2013):

 

1. Mark Kolthof (1788) – Peter Brouwer (1718)                  0-1

2. Thys Tuinstra (1907) – Gerard Veenstra (1790)               1-0

3. Ruurd Stellingwerf (1461) – René Wolfslag (1720)        0-1

4. Nanne Toering (1772) – Oscar v/d Schaaf (1699)            rem.

5. Jacob Strikwerda (1860) – Michiel Takkebos (1705)       1-0

6. Willem Postma (1626) – Roelf Oving (1557)                   0-1

7. Hein Zondervan (1444) – Auke de Jong (1607)               0-1

8. Reinold Postma (1412) – Theo Jellesma (1688)               0-1

 

Eindstand: 2,5-5,5. Lasker had wit aan de even borden.

 

Groetnis ut Bitgum fan T.T.