De gezamenlijke slotronde van de FSB (promotie- en 1e klasse) vond afgelopen zaterdag plaats in Heerenveen. OSG Sevenwolden fungeerde als sfeervolle speellocatie van dit festijn. Voor het 2e team van Lasker stond er in deze laatste ronde niets meer op het spel. Het Bildtse achttal was namelijk al gedegradeerd. Tegenstander Bakkeveen moest echter nog vol aan de bak om degradatie te ontlopen. Het werd een miraculeuze middag, waarin Lasker uiteindelijk met 2,5-5,5 aan het langste eind trok. Het had echter net zo goed 7-1 voor de zichtbaar aangeslagen opponent kunnen worden. Ach, zoals een oud Lasker 2 gezegde luidt; “We spelen liever slechte partijen die we winnend afsluiten dan goede die we verliezen…”. Opvallend waren de analoge klokken, waarmee de Bakkeveensters ten tonele verschenen, het zou verboden moeten worden! Hieronder het verslag van een erg gezellige schaaksessie.

 

 

*Reinold was als eerste klaar en verloor. De Berltsumer was tactisch opgesteld aan bord 1 en kwam er tegen zijn sterke tegenstander niet aan te pas. Na een dubieuze opening werd er vliegensvlug materiaal buitgemaakt en stond Bakkeveen met 1-0 voor.

*Het werd 2-0 voor de ‘thuisclub’ toen ook Ruurd zijn koning om kon leggen. Met de zwarte stukken leek er aanvankelijk niets aan de hand. Ergens in de wandelgangen beloofde Ruurd de passanten vuurwerk. Dat kwam er, maar helaas niet van de kant van onze (bijna) veteraan. Wit zette een overtuigende aanval in, die na enkele uren geen spaan heel liet van de Laskerman.

*Willem deed totaal onverwachts iets terug. Vanuit een verschrikkelijke stelling, kon er plotseling worden gepromoveerd. Zijn opponent gaf daarna meteen op. Achteraf bleek dat helemaal niet nodig, omdat de eindstelling nog eenvoudig remise te houden was voor de Bakkeveenster.

*Jacob was deze middag eigenlijk de enige van Lasker die de hele partij goed stond. In tegenstelling tot de vorige keer, was hij ditmaal weer ouderwets scherp. Langzaam werden er wat pionnetjes opgepeuzeld en zijn tegenstander in het nauw gedreven. Dit resulteerde in een gedegen zege.

 

2-2 derhalve, maar gezien de ontwikkelingen op de overige borden, moest worden gevreesd voor een ruime nederlaag…

 

*Nanne trof een taaie denksporter. Lang was de partij in evenwicht, maar stukje bij beetje kwam de Sylster minder te staan. Toen de man uit Bakkeveen in de eindfase van de partij de winnende zet deed, stond Nanne op het punt om op te geven. In een vlaag van verstandsverbijstering bood wit echter remise aan, wat na enig nadenken?! werd geaccepteerd.

*Invaller Jan bood deze middag prima partij. Zijn tegenstander ruilde echter wat stukken af en toen oogden de zwarte pionnen ineens een stuk zwakker dan de witte exemplaren. Jan vocht wat ‘ie waard was en was er als de kippen bij toen hij zomaar een kwaliteit kon winnen. Het eindspel schoof de ervaren motormuis daarna kinderlijk eenvoudig naar winst.

 

2,5-3,5 zowaar en met Hein en Thys nog achter de borden was er nog een kansje. Beide kemphanen stonden echter veel minder tot verloren, maar het blijft natuurlijk schaken.

 

*Hein bracht Bakkeveen in mineur door het winnende punt te noteren. De Stannebuurster liep constant achter de feiten aan en kwam twee pionnen achter. Ook de tijd was weer in het nadeel van de Laskercrack. Tegen de klok van vijf uur, maakte zijn opponent ineens een vreselijke blunder. Dit leverde Hein een volle toren op. Met nog enkele minuten op de klok liet hij zijn teamgenoten nog even flink zweten, maar het kwam goed en Lasker had de eerste seizoenszege binnen!

*Uiteraard kon teamcaptain Thys vervolgens niet achterblijven. Hij trof een door IM Michiel de Jong getraind talentje en werd vanuit de opening volledig weggespeeld. Heel lang leek het erop, dat de kersverse vader hardhandig van zijn roze wolk zou worden afgeslagen. Thys gaf echter geen krimp, wachtte op dat ene kansje en profiteerde dankbaar toen dat kansje er kwam. Middels een fraai matnet ging het punt in de late uurtjes toch nog naar Lasker.

 

De overwinning werd uitbundig gevierd. Bakkeveen kon er minder hard om lachen, ook zij zijn uiteindelijk gedegradeerd en dat hadden ze vooraf vast niet verwacht. Als troost kan ik echter zeggen dat het voordeel van degraderen is, dat je met enige regelmaat een digitale klok wint… Het enthousiaste Bildtse achttal, aangevuld met clubicoon Berend en rasoptimist Murk, bezochten daarna nog het plaatselijke wokrestaurant. Zonder hier al teveel over uit te wijdden, kan ik zeggen dat dit een daverend succes was. Wat een heerlijk eten, wat een prima bier, (wijn, cola, rivella en spa blauw), wat een prachtige bediening en wat een schitterende en hilarische gespreksstof… Op zulke momenten ben ik erg blij deel uit te maken van dit team cq. vriendenploeg. Volgend jaar worden we gewoon weer kampioen!!!

 

Bakkeveen 1 – Emanuel Lasker 2 (slotronde FSB, 1e klasse, d.d. 13-04-2013)

 

1. Milan Heller – Reinold Postma                 1-0

2. Ben de Vries – Nanne Toering                  rem.

3. Dave Bosman – Willem Postma                0-1

4. Gerrit Meppelink – Ruurd Stellingwerf    1-0

5. Robin Baines – Jacob Strikwerda             0-1

6. Jorn Brouwer – Thys Tuinstra                   0-1

7. Bauke Hoogstra – Hein Zondervan          0-1

8. Lammert Ausma – Jan Wijma                   0-1

 

Eindstand 2,5-5,5. Lasker had wit aan de oneven borden.

 

De individuele resultaten, seizoen 2012-2013:

 

Thys Tuinstra              5,0 uit 7 (71,4%)

Jacob Strikwerda        3,0 uit 6 (50,0%)

Mark Kolthof             2,5 uit 5 (50,0%)

Nanne Toering            4,0 uit 7 (57,1%)

Willem Postma           2,5 uit 7 (35,7%)

Ruurd Stellingwerf    0,0 uit 7 (00,0%)

Hein Zondervan         2,0 uit 6 (33,3%)

Jan Wijma                   2,0 uit 4 (50,0%)

Reinold Postma          1,5 uit 7 (21,4%)

 

Groetnis ut Bitgum fan T.T.

 

 

Laatst aangepast (zondag, 14 april 2013 09:38)