Vrijdagavond 18 Oktober werd de eerste ronde voor het tweede team van Emanuel Lasker gespeeld. Dit seizoen moet Lasker 2 het helaas zonder Nanne Toering doen maar met Johnny Diekstra, dus we gaan er ook dit jaar weer voor! De eerste ronde fungeerde Schaakwoude 3 als tegenstander.

De wedstrijd werd verdeeld over twee dagen want captain Thijs Tuinstra en Ruurd Stellingwerf hadden hun potjes op de donderdag ervoor al  gespeeld. In de bovenzaal werden de overige 6 partijen gespeeld en er ontstond een spannende wedstrijd.

Hieronder een verslag van de wedstrijd.

 

Thijs Tuinstra wist donderdag “in het hol van de leeuw” te winnen van Cees Appel. Ruurd Stellingwerf moest helaas zijn koning omleggen tegen de immer fanatieke Jan Meijer.

Tussenstand 1-1

Als eerste vanavond was het Willem Postma die helaas moest opgeven. Tegen Pieter van Kammen kwam hij aan het eerste bord mooi uit de startblokken maar na een uurtje veranderde het helemaal. Willem was iets te optimistisch en kwam raar in de houtgreep te zitten waardoor hij uiteindelijk mat liep. 1-2

Lasker kwam langszij door een zege van Mark Kolthof die van Hessel Sybersma wist te winnen na enkele sterke loper zetten. Deze zorgden voor materiaalwinst en een gewonnen tussenstand. 2-2

 

Hierna kwam er een tijd voor uw verslaggever voor enkele heerlijke herfstbokjes en het aanschouwen van de partijen… boven en beneden. Ja onze ervaren kroegschaker Hein Zondervan speelde namelijk beneden in de kroeg onder het genot van….

 

Maar terug naar boven want we kwamen achter te staan na een wat vroege” sinterklaasactie” van Jan Wijma. Tegen Folmer Heikamp gaf Jan pardoes een stuk weg en moest vol aan de bak om nog ergens iets terug te winnen. Maar jammer genoeg lukte dit niet en resteerde Jan niets anders dan opgeven. 2-3

 

Johnny Diekstra won zijn partij van Catrinus Veenstra aan het vierde bord. Het eindspel met een pion meer werd secuur naar winst geschoven 3-3.

Hierna werd een remiseaanbod door Jacob afgeslagen. Tegen Menno Veenstra had hij een eindspel met ongelijk materiaal op het bord en moest hij wel even goed opletten voor plotselinge offers maar hij werd gelukkig niet verrast. 4-3

 

Boven was inmiddels iedereen uitgeschaakt en dus stond er een heel publiek om het bord van Hein heen. Zijn opponent kon niet boven in de zaal schaken en dus werd een rustig plekje in het cafe opgezocht. Tegen Auke van der Zee kwam Hein mooi uit de startblokken en ruilde een licht stuk tegen drie pionnen. De rest van de partij moest Hein te veel tijd investeren om het hoofd boven water te houden en uiteindelijk viel zijn vlag, helaas.

 

Eindstand dus 4-4 en gezien de match is dit een terechte uitslag. Nog even de gedetailleerde uitslagen:

 

Lasker 2                                              Schaakwoude 3

1 W.Postma                       (1624)- P. van Kammen                (1605)                   0-1

2 Th. Tuinstra                    (1921)- C. Appel                              (1500)                   1-0

3 J.Strikwerda                   (1856)- M. Veenstra                      (1585)                   1-0

4 J.Diekstra                        (1820)- C. Veenstra                        (1580)                   1-0

5 M.Kolthof                       (1773)- H.Sybersma                       (1572)                   1-0

6 J.Wijma                            (1452)- F.Heikamp                          (1560)                   0-1

7 R.Stellingwerf               (1445)- J.Meijer                               (1560)                   0-1

8 H.Zondervan                 (1457)- A.vd Zee                             (1488)                   0-1

 

Een gelijkspel om mee te openen dus en op dinsdag 5 november gaan we naar Luwt om daar tegen Philidor de tweede ronde te spelen.

Groeten Uit Sint Jacobiparochie, Mark Kolthof.

 

Laatst aangepast (dinsdag, 22 oktober 2013 08:16)